Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Oktatás

Lendületben a hazai repülőgép-szerelő oktatás

Kamarai összefogás mellett valósulhatott meg az ipari szereplő és az iskola szoros együttműködése.

Több mint 20 év után ismét valós repülőtéri és hangár környezetben, az Aeroplex műszaki bázisán tettek szakmai vizsgát a középiskolai képzésben végzős repülőgép-szerelő és műszerész diákok. A pályakezdő fiatalok szeptembertől a magyar repülőgép karbantartó vállalatnál kezdik első munkájukat, ahol a legismertebb Airbus és Boeing típusok ápolásában vesznek majd részt. A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara adatai szerint idén tavasszal velük együtt csak a fővárosban mintegy 7000 tanuló végez a szakképzési rendszerben.

A gyakorlati képzés mellett ebben az évben már az Aeroplex ferihegyi bázisán tették le a tanulók a repülőgép-szerelő és műszerész szakmai vizsgát is. A Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrumhoz (BGéSzC) tartozó, a képzést az országban egyedüliként nyújtó csepeli Kossuth Lajos Kéttannyelvű Technikum és a magyar vállalat duális együttműködése nem csak a szakképzés új megközelítésének és az ezt megvalósító BKIK, de az egész magyar légiiparnak is a sikere. Az együttműködésnek köszönhetően az iskola az iparral a lehető legszorosabban együttműködve olyan hazai szakembereket képezhet ki, akik egy Európai szinten magasan jegyzett, sikeres magyar vállalatnál kezdhetik meg pályafutásukat.

Az Aeroplex nem csupán a gyakorlati helyszínt biztosítja, de dedikált oktatói csapattal és világszínvonalú oktatási anyaggal, valamint csúcstechnológiás tanműhellyel is segíti a repülőszerelő növendékek oktatását, akik így naprakész tudást, majd állást is kaphatnak a cégnél.

A BKIK minden duális partnerét ösztönzi arra, hogy az Aeroplexhez hasonlóan vállaljanak szerepet a szakképzés, de már a pályaorientáció területén is. Fontosnak és iránymutatónak tartja, hogy a vizsga valós üzemi körülmények között, modern munkakörnyezetben valósulhat meg.

Demény Árpád, az Aeroplex Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy más iparágakhoz hasonlóan a légiiparban is szemléletváltásra és szemléletformálásra van szükség. Elmondta: „Fontos küldetésünk, hogy a pályaorientációs trendeken fordítsunk és a mi szakterületünket egyenértékűvé tegyük a mai modern és divatos szakmákkal.” Hozzátette: „Az Aeroplexnél azon dolgozunk, hogy a következő generációk számára is stabil, kiszámítható és jövőálló karrierutat biztosítsunk, így a ma még pályaválasztás előtt álló diákok és szüleik is meggyőződhetnek arról, hogy Magyarországon is elérhetők a legmagasabb szakmai szintek, amit ez az iparág kínálni tud.”

A képzés növekvő népszerűségét jól mutatja, hogy az idén levizsgázott 16 repülőgép-szerelőt és műszerészt a következő évfolyamokon átlagosan már 50 diák követi. Hasonlóan a most végzett diákokhoz, már ők is az Aeroplex repülőtéri oktatási központjában töltik a középiskolai utolsó év gyakorlati részét, felkészülve a jelenleg forgalomban lévő leggyakoribb repülőgéptípusok rendszereire és műszaki megoldásaira. Az így megszerzett tudás hozzájárul a Magyar Honvédség fejlesztéséhez és modernizációjához is.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában