Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Népszerű tudomány

Siemens megoldások a megújuló veszprémi várnegyedben

Már négy műemlék-épület felújítása során alkalmazták a vállalat tűzjelző- és épületfelügyeleti rendszereit, valamint komfortautomatikai megoldásait a nagyszabású projekt keretében.

Megújul a veszprémi várnegyed: a város egyik legjelentősebb turisztikai látványosságának rekonstrukciója 2022-ben kezdődött és várhatóan 2025-ig tart. A várnegyed több felújított épülete azonban már idén látogatható, köztük például a húsvét előtt átadott Szent Mihály Főszékesegyház. A várnegyedben a barokk kor óta (közel 250 éve) nem voltak a mostanihoz mérhető léptékű munkálatok: összesen 18 épület fog kívül-belül megújulni. Ez mintegy 35 ezer m2 épített és közel 10 ezer m2 szabad területet érint. A beruházás 56,8 milliárd forintból, kormányzati támogatással valósul meg.

A Siemens az eddig elkészült felújítási ütemek keretében már négy épülethez biztosított technológiai megoldásokat partnerein, a Castrum Sec Kft.-n és a Welltech ZRt.-n keresztül, valamint további épületek megújulásához fog hozzájárulni a következő években is.

A mostanra ismét látogatható épületekbe – a Szent Mihály Székesegyházba, a Körmendy Palotába, a Biró-Giczey Palotába és az Érseki Palotába – a vállalat beléptető-, behatolásjelző- és tűzjelző rendszereit telepítették. Továbbá komfortautomatikai rendszereket alakítottak ki, így például a Székesegyházban megújult padlófűtés várta a húsvéti misére érkezőket, kommunikációképes termosztátok újgenerációs szabályozóberendezések révén. Ezeknek a rendszereknek, illetve a további beépíteni tervezett megoldásoknak, a központi felügyeletéről szintén a vállalat szoftvere gondoskodik majd.

A beruházás további különlegessége, hogy mind a 18 felújított vagy felújítani tervezett épület műemléknek számít. Ezért a munkálatok kivételes odafigyelést és körültekintést igényeltek a kivitelező partnerek részéről.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában