Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Digitalizáció

Túl az egymilliárd 5G előfizetésen

A geopolitikai kihívások és a jó néhány piacon megfigyelhető makroökonómiai lassulás ellenére a telekommunikációs szolgáltatók világszerte tovább folytatták az 5G technológiai fejlesztéseiket – derül ki a mobilkommunikációs trendek legátfogóbb tanulmánya, az Ericsson Mobility Report új kiadásából.

Az 5G előfizetések száma a világ minden régiójában növekszik, és 2023 végére várhatóan átlépi az 1,5 milliárdot. Tovább emelkedik a mobilhálózatokon bonyolított adatforgalom is, aminek világátlaga 2023 végére várhatóan átlépi a havi 20 gigabájtot eszközönként.

India és Észak-Amerika az élen, Közép-Európa lemaradóban

Az 5G terjedésének ütemében jelentős regionális különbségek figyelhetők meg. A globális éllovassá ezen a téren India lépett elő, ahol a “Digitális India” program keretében jelentős hálózatfejlesztés ment végbe, amióta 2022 októberében elindult az 5G szolgáltatás. Az 5G előfizetések száma az év végére elérte a 10 milliót, és 2028 végig várhatóan az összes mobilelőfizetés 57 százaléka használja majd az új technológiát, amivel India lesz a leggyorsabban növekvő 5G régió a világban. A korábbi előrejelzéseknél gyorsabb volt a legújabb mobilgeneráció terjedése Észak-Amerikában is – 2022 végén az egész világon itt volt a legmagasabb (41%) az 5G technológia penetrációja. A dobogó második fokán Északkelet-Ázsia (30%), a harmadikon a Perzsa-öböl menti arab államok állnak (18%).

Európában vegyes a kép. Nyugat-Európában egyelőre a 4G a domináns technológia, ötből négy előfizetést tesz ki, de az 5G előfizetések száma is megduplázódott, és megközelítette a 69 milliót, ami 13% penetrációt jelent. Ezzel szemben Közép- és Kelet-Európában lassabb ütemben terjed a legújabb mobilgeneráció, részben a frekvenciatartományok kiosztásának hosszadalmasabb folyamata miatt, részben pedig azért, mert a fogyasztók vonakodnak a drágább készülékekre váltani. A térségben 2022 végén csupán 5 millióra rúgott az 5G előfizetések száma, ami az 1 százalékos arányt sem éri el, és az előrejelzés szerint 2028-ra érheti csupán el a 41 százalékot, ahol Észak-Amerika most tart.

Mennyit mobilizunk átlagosan havonta?

A teljes mobilhálózati adatforgalom 2022-ben elérte a 118 exabájtot, FWA nélkül 93 exabájtot. Az előrejelzési időszak végére, 2028-ra utóbbi szám várhatóan 3,5-szeresére, havi 329 exabájtra nő majd. Ha azonban a VR és AR terjedése a vártnál gyorsabb lesz, az adatforgalom ennél is jobban növekedhet. Az egy okostelefonra jutó átlagos havi globális felhasználás 2022-ben 16 gigabájtra rúgott. Míg Indiában és az öbölmenti arab államokban ez a szám 26 gigabájt volt, Észak-Amerikában és Nyugat-Európában pedig 20, addig Kelet-Közép-Európában 14 gigabájt, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában 12, Latin-Amerikában pedig 11 gigabájt. A videóforgalom 2028-ban várhatóan a globális mobilhálózati forgalom 80 százalékát teszi majd ki, szemben a 2022-es 71 százalékkal.

Több 5G, nagyobb szolgáltatói árbevétel

A jelentés arra is rámutatott, hogy a legérettebb 5G-s piacokon folyamatosan nő a mobilszolgáltatók bevétele.

„Az 5G technológia globális elterjedtsége átlépte az egymilliárd előfizetéses mérföldkövet, és jelentős bevételnövekedést hozott magával azokban az országokban, amelyek a legelőrébb járnak ezen az úton – mutatott rá Fredrik Jejdling, az Ericsson ügyvezető alelnöke és hálózati igazgatója. – Erős korrelációt fedeztünk fel az 5G előfizetések számának növekedése és a szolgáltatói árbevétel között: az elmúlt két évben 7 százalékkal növelték meg a forgalmat az 5G-re épülő szolgáltatások, abban a húsz országban, ahol a legmagasabb az 5G előfizetések aránya. Ez az összefüggés világosan jelzi a technológiában rejlő értéket mind a fogyasztók, mind a szolgáltatók számára.”

Pörög az FWA és a csomagajánlatok

Világszerte mindezidáig 240 mobilkommunikációs cég indított el kereskedelmi 5G szolgáltatást, és 35 dedikált hálózati architektúrára épülő, úgynevezett standalone 5G szolgáltatást. A legelterjedtebb 5G-re épülő szolgáltatások közé tartozik a fejlett mobil szélessáv (enhanced mobile broadband, EMBB, vagyis a nagy sebességű adatátvitelre és alacsony késleltetési időre épülő alkalmazások, például a nagy felbontású video streaming), a rögzített vezeték nélküli (FWA) elérés, az online játék, valamint a kiterjesztett és virtuális valóság (AR/VR) alkalmazások többek között a képzés és oktatás területén.

A jelentés rávilágított arra is, hogy az 5G jelentős innovációt hozott a mobil előfizetési ajánlatok területén: egyre gyakoribb, hogy az operátorok a mobilelőfizetés mellé különböző szórakoztató platformokra – televíziós vagy zenestreaming, vagy online játék előfizetést kínálnak. Az 5G-t kínáló mobilszolgáltatóknak mintegy 58%-a él ezzel a gyakorlattal.

Világszinten több mint 100 szolgáltató kínál rögzített vezeték nélküli internetelérést (FWA) 5G hálózaton. Az FWA (a vezetékes szélessávú internetkapcsolatok vezeték nélküli alternatívája, különösen ott, ahol nem vagy korlátozottan áll rendelkezésre gyors vezetékes szolgáltatás a háztartások és vállalkozások számára) több mutatóban is dinamikusan nő. Egyre többen kínálják a szolgáltatást 5G hálózaton (40%, szemben az egy évvel korábbi 30%-kal), gyakrabban kötik adatmennyiségi korlát helyett sávszélességhez az előfizetéseket (25%), és egyre nagyobb adtaforgalom bonyolódik ilyen hálózaton (az előző évi 15,6 exabájthoz képest 24 exabájt, azaz milliárd gigabájt). A várakozások szerint 2028-ban az FWA forgalom négyötöde 5G hálózaton zajlik majd.

Az Ericsson Mobility Report 2023 júniusi kiadásának részletes cikkei:

  • A forgalmi mintázatok hatása a hálózat fejlődésére
  • Új, differenciált szolgáltatások 5G hálózatokon keresztül
  • AR hálózatokon (kibővített valóság) használat elterjedése mobil hálózatokon
  • A mobil hálózati élmény új szinte lép: felkészülés a szolgáltatás innovációkra

Az Ericsson június 21-én, szerdán 18:00 (CEST) órakor webinár keretében mutatja be a jelentést. A csatlakozáshoz regisztráljon itt.

A teljes 2023 júniusi Ericsson Mobility Report ezen a linken tölthető le.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában