Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Energetika

Így takarít meg jelentős mennyiségű energiát egy irodaház

Helyiségenként külön szabályozható, intelligens épületautomatikai rendszerek teszik energiahatékonnyá az angyalföldi Pillar Irodaházat.

Az ExxonMobil hazai székházaként működő, 29 ezer négyzetméteres és a díjnyertes ZDA-Zoboki Építésziroda Kft. által tervezett, különleges formákban hullámzó Pillar Irodaház a XIII. kerületi Váci út és Dózsa György út találkozásánál még az irodanegyed többi modern épülete közül is kiemelkedik – nem csupán sokszínű formatervezési megoldásaival.

Az épület fejlesztője, a GTC Magyarország Zrt. leányvállalata, már kezdettől a built-to-suit (BTS) konstrukció elveit követte, azaz a jövőbeni bérlői igényeknek megfelelően alakította ki az épületet. Ez egyrészt környezet- és egészségtudatos megoldásokat jelent, például egy közel 4 ezer négyzetméteres zöld belső udvar frissíti fel a megszokott városi környezetet. Másrészt a legmodernebb, prémium minőségű, fenntartható technológiákat alkalmazták az épület belső kialakításánál is. Így nem meglepetés, hogy az irodaház elnyerte az egyik legrangosabb zöld épület tanúsítványt is, a LEED Gold minősítést.

A kiemelkedően energiahatékony működés kialakításában a Siemens Zrt. is partnere volt a Pillar Irodaháznak. A vállalat egyéni igényekre szabott épületautomatikai megoldásaival és épületfelügyeleti rendszerének segítségével az irodaház teljes hűtési-fűtési rendszere precízen hangolható, a több, mint ezer iroda- és üzlethelyiség akár külön-külön, egyedi igényszintek szerint is szabályozható.

A fenntartást végző, GTC-tulajdonú társaság, másfél éves tapasztalatai alapján ez az automatikai rendszer, a finomhangolhatóságának és megbízhatóságának köszönhetően, energetikai szempontból kimutatható előnyt is jelent. Az épületben, az egész éves periódust vizsgálva, 4,5 kWh/m2/hó fajlagos távhő-fogyasztást mértek, ami hozzávetőlegesen feleakkora érték, mint az átlagos, nem vagy kevésbé automatizált irodaházak esetében. A szintén az egész évet tekintve mért fajlagos villamosenergia-fogyasztás pedig 10,5 kWh/m2/hó volt.

A megtakarítás részben az időprogramhoz kötött, üzemmód alapú berendezés szabályozásnak köszönhető. Azaz például az automatika a hétköznap munkaidőben használt hűtési-fűtési alapbeállításokhoz képest, 18 óra után, éjszakára +/-2 Celsius-fokkal módosítja a hőmérsékletet, hétvégén, ECO-üzemmódban működve pedig +/-5 Celsius-fokkal.

További megtakarítást jelent az épületben elhelyezett jelenlét-érzékelők komfort automatizálásban történő felhasználása. Ezen érzékelők segítségével a hűtés-fűtés jelenlét alapon is vezérelt. Így például egy éppen nem használt, de előtte az átlagosnál jobban fűtött vagy hűtött tárgyalóban, egy bizonyos idő eltelte után, a rendszer automatikusan visszatér az alapbeállításhoz. Ezzel is biztosítja az optimális energiafelhasználást.

Szintén energiamegtakarítást jelent, hogy a szintenként telepített hűtési szivattyúkat nem csak egyidejűleg lehet elindítani, hanem külön-külön is. Így ezek, a digitális alközpontokba beérkező adatok alapján, feleslegesen nem, hanem csak a tényleges hűtési igény szerint üzemelnek.

Emellett a nyári kánikulahullámok idején is bizonyít az automata rendszer. Lehetővé teszi ugyanis az irodaterek előhűtését, azaz azt, hogy a légkezelők éjszaka, 24°C légköri hőmérséklet alatt elinduljanak, ami így nem igényel komolyabb hűtési energiát.

A Pillar Irodaházban, az automatikai megoldások mellett, a Siemens tűzjelző-megoldásait egyaránt használják.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában