Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Környezet

Védhető ivóvízhálózatok

Itthon a kitermelt vízmennyiségnek átlagosan 20-25%-a vízveszteség. Ezeket a vízszivárgásokat hagyományos eszközökkel nehezen lehet időben detektálni és lokalizálni, ám a mesterséges intelligencia itt is segíthet– kezdi Sáfár Tamás, a Siemens Zrt. értékesítő mérnöke.

Sáfár Tamás Siemens értékesítő mérnök

Sáfár Tamás, a Siemens Zrt. értékesítő mérnöke

MM: A vízszivárgások visszaszorítására milyen alkalmazások állnak rendelkezésre?

S.T.: A hálózatok teljesítménye és jövedelmezősége nagymértékben függ attól, hogy a vizet mekkora veszteséggel szállítják. A szivárgás a csővezetékekben nemcsak a magas költséggel tisztított ivóvíz elvesztését jelenti, hanem a szivárgások okozta potenciális gazdasági veszteséget, különösen az épületek és utak alámosódása miatt. Ezért a cél a felismerés és a szállítócsővezetékek szivárgásának felfedezése. Erre ad megoldást a SIWA Leak, mely adott csőszakaszra vonatkozó, valós idejű szivárgásfigyelő. A szoftver automatikusan felismeri a szivárgásokat, valamint lokalizálja és riasztást küld az operátornak.

A komplex vízelosztó rendszerekben a szivárgáskeresés időigényes feladat. A szenzoradatokon alapuló mesterséges intelligencia azonban jelentősen csökkenti ezt az értékes időt. Ezt biztosítja a teljes hálózat tekintetében a SIWA LeakPlus. Az érzékelők valós idejű megfigyelését, a felhőalapú számítástechnikát és a hidrológiai szimulációkat is ötvözi egy innovatív megoldásban, így lehetővé teszi a szivárgások korai szakaszban történő felderítését és lokalizálását. További előnye, hogy bármilyen átmérővel rendelkező hálózathoz illeszthető.

MM: Vannak megelőző módszerek a vízszivárgásokból eredő károk elkerülésére?

S.T.: A vezérlőrendszerek általában nem adnak pontos információkat egy-egy esemény helyszínéről, emellett a hagyományos lokalizációs módszerek bonyolultak, költségesek és időigényesek. Az elosztóhálózatok többsége pedig nem szerepel a vezérlőrendszerekben, így lehetetlen előre jelezni a csőtöréseket. Csőtörések lokalizálására fejlesztett szoftverünk, a SIWA Burst intelligens algoritmusokat használ a nagyfrekvenciás rögzített nyomásingadozások elemzésére. Az észlelt nyomási anomáliákat osztályozza a csőtörések valós idejű azonosítása érdekében. A csőtörést kb. 20-50 méteres pontossággal észleli és lokalizálja. Az eseményeket folyamatosan rögzíti a szoftver, a valós idejű elemzések pedig lehetővé teszik a nyomáscsúcsok csökkentését, ezáltal elkerülhetőek a károkat okozó feszültségek a csővezetékekben.

MM: Mit jelent a SIWA a vízipar számára energiamegtakarítás szempontjából?

S.T.: A szivattyúk messze jelentős villamosenergia-fogyasztók a vízellátó hálózaton belül. Gazdaságos működtetésük a legnagyobb kihívást jelenti a szolgáltatók számára. Ahhoz, hogy a megújuló rendszerekből származó energiát integrálni lehessen, különböző adatokat kell figyelembe venni és valós időben szinkronizálni. Ebben segítséget jelentenek a korábbi fogyasztási minták, a rendelkezésre álló eszközök, a csúcs- vagy alapterhelésű szivattyúk, tárolókapacitások és az aktuális villamosenergia tarifák. A SIWA Optim megoldást nyújt a teljes hálózat szivattyúzási ütemtervének költségoptimalizált szabályozására, rugalmas üzemirányítást és költséghatékony vízellátást biztosít, figyelembe véve az ingadozó villamosenergia tarifákat és vízforrásokat.

MM: Tudna gyakorlati példát mondani a vízveszteség elhárítására?

S.T.: Egy svéd vízmű hosszú ideje küzdött azzal, hogy a vezetékekből szivárog az ivóvíz, ami vízveszteséget okozott, és így kihatott a gazdasági teljesítményre. Ez később a természetes vízkészletekre nehezedő nyomást is növelte, mivel több vizet termeltek ki, mint amennyire ténylegesen szükség volt. A szivárgás miatt az ivóvíz a talajban szétterült és az alatta húzódó szennyvízvezetékekbe jutott, így a tisztítóműnek már az ivóvizet kellett tisztítania. A fő kérdés emellett az volt, hogyan lehet a fogyasztókat arra bírni, hogy takarékoskodjanak a vízzel, miközben a tiszta víz 20%-a elszivárgott a talajba. A javasolt megoldás a SIWA LeakPlus szivárgásérzékelő volt. A fogyasztók intelligens fogyasztásmérőinek adatgyűjtése után a SIWA – WaterMeters modult választotta a vízmű, amellyel a területen lévő összes intelligens fogyasztásmérőt kezelhettük és nyomon követhettük. A vízmű tesztelte a rendszert, és már 0,25 liternél kisebb vízszivárgást is észleltek másodpercenként. Ennek hatására a szivárgásokat fokozatosan elhárították. A közműkezelő arra számít, hogy a jövőben jelentős összegeket takaríthat meg a szivárgás figyelésével, és a korlátozott erőforrásokat oda összpontosíthatja, ahol a legnagyobb szükség van rájuk.

MM: Milyen további elemekkel rendelkezik a SIWA termékcsalád?

Kiemelném a SIWA Blockage Predictort, mely a szennyvízhálózat biztonságos üzemeltetését segítő AI-alapú megoldás. Használatával modellezhető szennyvízcsatorna túlfolyókamrájában várható szint, mely fontos adat az előre nem látható rendszertúlterhelések csökkentésében. A megoldás figyelmeztető rendszert biztosít a potenciális dugulások elkerüléséhez. A SIWA Pump Guardian-t a szennyvízszivattyú telepek eltömődéseinek megelőzésére, a szivattyúk teljesítményének növelésére fejlesztette ki a Siemens. A rendszer észleli és megelőzi az eltömődött járókerekeket, csővezetéket, és az egyedi események miatti dugulásokat. Az IoT-megoldás folyamatosan figyeli a szivattyú motorjának áramát, és ha szükséges, automatikusan megfordítja a szivattyúzás irányát a lerakódások eltávolítása érdekében. A SIWA Sewer központosított csatornahálózat-ellenőrző rendszer. Sok városban ugyanis a szennyvizet kombinált csatornákban gyűjtik, mely túlterhelődhet, és a csapadékvíz-elvezető rendszerbe tisztítatlan szennyvíz kerülhet. A megoldással pontos adatok nyerhetőek a csatornahálózat kihasználtságáról, illetve algoritmus optimalizálja a hálózat kihasználtságát. Az első telepítések bizonyítják, hogy a szennyvízkibocsátás több, mint 85%-kal csökkenthető.

www.siemens.hu/vizipar


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában