Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Digitalizáció

A Google, a HP és az ASM is csatlakoztak a Schneider Electric kezdeményezéséhez

Újabb meghatározó iparági szereplők csatlakoztak a Schneider Electric Catalyze programjához, a támogatók közé lépett a Google, a HP és az ASM is.

A kezdeményezés célja, hogy csökkentsék a félvezetőgyártás ellátási láncainak szén-dioxid-kibocsátását, első lépésként növelve a megújuló energiaforrások arányát az energiamixen belül.

A Schneider Electric, az energiamenedzsment és ipari automatizálási megoldások területén vezető multinacionális vállalat tavaly júliusban indította el a Catalyze programot, amelyhez akkor elsőként a világ egyik meghatározó chipgyártója, az Intel, illetve a félvezetőgyártásban és a kijelzőkhöz használt berendezések előállításában is meghatározó szerepet játszó Applied Materials Inc. csatlakozott. A kezdeményezés újabb támogatóinak bejelentése egybeesett az ENSZ tavaly decemberben Dubaiban megrendezett klímakonferenciájával, a COP28-al.

A SEMI Semiconductor Climate Consortium közelmúltban bemutatott tanulmánya szerint a félvezetőipar karbonlábnyoma 2021-ben 500 millió tonna CO2-nek felelt meg, aminek 16 százalékát az ágazat ellátási lánca adta. Ha a beszállítók átváltanak alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátású energiaforrásokra, illetve egyéb karbon-mentesítési lépéseket is tesznek – például az elektrifikáció előmozdításával –, akkor az jelentős hatással lehet az iparág teljes, Scope 3* CO2-kibocsátására.

A Catalyze együttműködésre ösztönzi a félvezetőipar beszállítóit értékláncuk megújuló energiaforrásokra való átállítása érdekében. Emellett arra biztatják a kezdeményezésben részt vevőket, hogy vállaljanak kötelezettséget a szén-dioxid-mentesítésre, és a megújuló energia beszerzése során lépjenek fel közösen, kihasználva a csoportos beszerzésben rejlő lehetőségeket.

„Örömmel üdvözöljük a Google-t, az ASM-et és a HP-t a Catalyze programban. Csatlakozási döntésük megerősít minket az ellátási láncok szén-dioxid-mentesítésének felgyorsítására irányuló törekvéseinkben. A Scope 3 kibocsátások nyomon követése és kezelése kihívásnak bizonyult, de a Catalyze program lehetővé teszi a vállalatok és beszállítóik számára, hogy elkötelezzék magukat és együttműködjenek az energiaátállás és a dekarbonizáció területén”

– mondta el Jean-Pascal Tricoire, a Schneider Electric elnöke.

„A szén-dioxid-mentes félvezetőgyártásra való áttérés kritikus fontosságú a globális kibocsátás csökkentése szempontjából, és ezt egyetlen vállalat sem tudja egyedül megvalósítani. Izgatottak vagyunk, hogy a Catalyze program alapító támogatóihoz csatlakozhatunk, és alig várjuk, hogy velük és beszállítóinkkal együtt dolgozhassunk a tiszta energia használatának kiterjesztésén a Google ellátási láncának ezen a kritikus területén”

– jelezte Michael Terrell, a Google Energy and Climate részlegének igazgatója.

„Bolygónknak sürgős és határozott fellépésre van szüksége az éghajlatváltozás hatásainak csökkentése érdekében. Ezért a HP elkötelezte magát amellett, hogy ebben az évtizedben felére csökkenti a teljes értéklánca kibocsátását, miközben továbbra is innovatív technológiát szállítunk ügyfeleinknek. Büszkék vagyunk arra, hogy a Catalyze program támogatásával segíthetjük az iparágat a félvezető- és informatikai ellátási lánc szén-dioxid-mentesítésében”

– hangsúlyozta Ernest Nicolas, a HP ellátási láncért felelős vezetője.

„Az együttműködés kulcsfontosságú a globális kibocsátás csökkentésében, mivel egyetlen vállalat és egyetlen iparág sem képes mindent egyedül megoldani. Ezért olyan fontos a Catalyze, amely lehetővé teszi a cégek számára, hogy összefogjanak, és megmutassák, hogyan lehet egy meg egy három. Ha csak magunk próbálnánk ezt megtenni a beszállítóinkkal, az soha nem érné el a Catalyze program hatását és léptékét, és ezért örülünk, hogy az alapító támogatók között lehetünk”

– tette hozzá John Golightly, az ASM fenntarthatóságért felelős alelnöke.

A Catalyze program elemei

  • A félvezető értéklánc energiabeszerzési erejének egyesítése a megújuló energiával kapcsolatos projektek bevezetésének felgyorsítása érdekében.
  • Lehetőséget nyújtani a beszállítóknak – akiknek saját erőből nem feltétlenül lenne erre lehetőségük –, hogy megjelenhessenek a zöldáram-vásárlási megállapodások (PPA-k) piacán.
  • Lehetővé teszi bármely vállalat számára, amely egy Catalyze szponzornak szállít be, hogy csatlakozhasson a programhoz.
  • A megújuló energiaforrások elérhetőségének tudatosítása azokban a régiókban, ahol a félvezető értéklánc szereplői működnek.
  • Az oktatási és digitális technológiai platformokkal kapcsolatos kötelezettségvállalások kihasználása az ellátási lánc szén-dioxid-mentesítésével kapcsolatos mérhető intézkedések ösztönzése érdekében.

Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában