Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Környezet

Értékteremtés a hulladékból

Értékesek a fémhulladékok, ezért jó néhány cég a gyártás mellett kiemelt figyelmet fordít a gyűjtésre, tárolásra és szelektálásra. Sok esetben az előzetes feldolgozásra is sor kerül. A folyamathoz különféle feldolgozó gépekre van szükség.

A gépek kiválasztása

Egyes vállalatok, például vastelepek üzleti és kereskedelmi céllal veszik meg a gépeket, míg mások saját használatra. A vásárlás során azt veszik figyelembe, hogy milyen szinten kerül be a folyamataikba a feldolgozás, és azt, hogy milyen célra lesznek használva a berendezések.

Azt, hogy milyen legyen a gép kapacitása, az határozza meg, hogy milyen tételben kerül feldolgozásra a fémhulladék. Számos vállalat csak a saját melléktermékeit kezeli, míg sokan kifejezetten ezzel foglalkoznak, és nagy tételben kerül hulladék a telephelyre.

Gyűjtés, válogatás, darabolás

A feldolgozás előtt gyűjtésre kerül sor. A telephelyre szállítással kerül a fémhulladék, ahol  rakodógépek segítségével sor kerül a szétválogatásra. Ezekre a berendezésekre különféle fejegységeket szerelnek attól függően, hogy milyen anyagokról van szó.

A vas kiemelésére és áthelyezésére a hidraulikus elektromágnes szolgál, míg a kisebb darabok markolására az ömlesztett áru kanál. A nagy méretű tárgyak, csövek rakodására a rönkfogó eszköz használható. A nagy mennyiségű és tömegű fémhulladék emelésére pedig a polip kanál nyújt kiváló megoldást.

A válogatás után következik a darabolás, amelynek köszönhetően a fémdarabok kezelhető méretűek lesznek. Ehhez a feladathoz rakodógép ollóra és alligátor ollóra van szükség. Az előbbi nagy vágóerőt biztosít, az utóbbi pedig a kisebb méretű darabok vágására alkalmas.

Zúzás, huzal feldolgozás

A hulladék darabolását követően a zúzásra kerül sor. Erre azért van feltétlenül szükség, mert vannak olyan fémek, amelyeket nem lehet vagy nem célszerű vágással kezelhető méretűre darabolni. Ebben az esetben olyan zúzó gépre van szükség mint például a motortörő, amely akár motorblokkokat is képes gyorsan szétbontani.

A vezetékek feldolgozásáról érdemes külön szót ejteni, ugyanis ezeket a hulladékokat célszerű megszabadítani a szigeteléstől. Ehhez kábelnyúzó gépre van szükség, amely alkalmas arra, hogy a gumi vagy műanyag borításokat lefejtse.

A szállítási és tárolási helyigénynek természetesen gazdaságosság szempontjából fontos szerepe van. Emiatt kerül sor a folyamat végén a tömörítésre. Nélkülözhetetlen lépés, ugyanis csak így lehet a lehető legkisebb és legtömörebb formában tárolni vagy beolvasztásra szállítani a fémhulladékot.

A tömörítéshez szükség lehet bálázógépre, hordóprésre, valamint ollózó és bálázó berendezésre. A bálázógép hidraulikus nyomással hatalmas erőkifejtésre képes. A hordóprés alumínium vagy acél hordók tömörítésére szolgál. A kombinált ollózó és bálázó eszköz pedig darabolásra és tömörítésre is alkalmas.

A fémhulladék feldolgozó gépek széles választékát találjuk a Zöldgépezet oldalán. A választás során érdemes körültekintőnek lenni, hiszen ezek a berendezések hosszú távú beruházásnak tekinthetőek.


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában