Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

3D technológia

80%-kal nagyobb termelékenység a 3D nyomtatásban

A DMG MORI Additive automatizálási technológiával erősíti a szelektív lézerolvasztást.

„Célunk, hogy additív gyártási gépeinkkel elérjük a CNC-gépek magas szintű érettségét”

– magyarázza Dr. Vino Suntharakumaran, a DMG MORI Additive GmbH ügyvezető igazgatója.

A vállalat nem áll messze ennek a célnak az elérésétől a LASERTEC 30 DUAL SLM készülékkel, amely 80%-kal növeli a termelékenységet. A Festo céget fejlesztési partnerként vonták be a feladatba. A beépítésre kész automatizálási megoldásnak köszönhetően az inertgáz atmoszféra precízen kezelhető. 

A DMG MORI Additive LASERTEC 30 DUAL SLM a porágyban történő szelektív lézerolvasztással (SLM) történő additív gyártás zászlóshajója. Rendkívül összetett alkatrészeket állít elő funkcióintegrációval, belső, szorosan kontúrozott hűtőcsatornákkal, és az azonnal rendelkezésre álló, sorozatgyártású anyagokból készült prototípusoknak köszönhetően csökkenti a termékfejlesztési időt. A két nagy teljesítményű, 600 W-os lézer, amelyek mindegyike a teljes munkaterületet lefedő letapogatási mezővel rendelkezik, akár 90 cm³/óra gyártási sebességet tesz lehetővé.

Gyorsabb és biztonságosabb pormodulcsere

További előnyök: a kettős lézerrendszer 80%-kal növeli a termelékenységet az egylézeres rendszerhez képest. A gyors anyagcserét biztosító, rePLUG nevű pormodul automatizálja a porkezelést. A por inertgáz-atmoszférában történő újrafeldolgozása biztosítja a nagyobb hatékonyságot és a zárt anyagkörforgásnak köszönhetően a munkahelyi biztonságot. A pormodullal kevesebb mint két óra alatt, szennyeződés nélkül lehet váltani a különböző anyagok között.

Egy másik újítás az állandó szűrőrendszer, amely az anyagtól függetlenül működik, és a fémporok automatikus passziválásának köszönhetően új szintű tartósságot és munkahelyi biztonságot kínál. Mivel a beépítési hely aktívan hűtött, a felhasználók korábban eltávolíthatják a kész alkatrészeket, és így gyorsabban előkészíthetik az új munkákat. Az eredmény a termelékenység további növekedése.

A szelektív lézerolvasztással (SLM) történő additív gyártás zászlóshajója a porágyban: a DMG MORI Additive LASERTEC 30 DUAL SLM. Az előtérben Dr. Vino Suntharakumaran, a DMG MORI Additive ügyvezető igazgatója (jobbra) beszélget.

Technológiai gáz teljes ellenőrzés alatt

A technológiai gáz atmoszférája döntő szerepet játszik. Fontos, hogy a nyomás és az oxigéntartalom szűk határok között maradjon, hogy az alkatrészek magas minősége biztosítva legyen.

„A Festo automatizálási megoldása segített itt áttörést elérni” – mondja Suntharakumaran. A megoldás egy olyan egységből áll, amely a munkakamrát inert gázzal tölti fel. Az additív gyártás során csak a biztonságos inertgáz-légkör biztosítja a stabil folyamatokat. „Ezt teszik lehetővé az áramlás- és nyomásszabályozás innovatív termékei, amelyeket a Festótól kapunk”

– teszi hozzá a 3D szakértő Suntharakumaran.

A Festo telepítésre kész komplett megoldása egy szerelőlemezből áll, amelyre EtherCAT buszcsatlakozású VTUG szelepszigetet, VZQA tömlőszelepet, MS4 levegőelőkészítő egységet és VEAB arányos nyomásszabályozót építenek. A VTUG szelepsziget mind pneumatikus, mind szabályozástechnikai szempontból megfelel a követelményeknek. A VZQA tömlőszelep pontosan szabályozza az argon inertgázt és a gázkeverék kiürítését a tisztítási folyamat során.

Innovatív automatizálási megoldás

A VEAB arányos nyomásszabályozó kompakt kivitele mellett pontos és dinamikus szabályozási jellemzőkkel bír. Ezek a szelepek nagy pontosságú, akár 20 l/perc áramlásszabályozást biztosítanak alacsony hiszterézissel, nagy ismétlési pontossággal és alacsony energiafogyasztással. A közvetlen működtetésű piezoelemek arányos jellemzői stabil és megbízható szabályozást és fokozatmentes nyomásfelfutást biztosítanak. Az MS4 levegőelőkészítő egység moduláris felépítésű és alkatrészei szabadon kombinálhatók. Ezek közé tartoznak a nyomásszabályozók, a biztonsági funkcióval ellátott be/kikapcsoló és lassú feltöltő szelepek, szűrők, nyomás- és áramlásérzékelők, légszárítók, érzékelők és olajozó egységek. Ez azt jelenti, hogy minden feladatra van megoldás.

Minden alkalmazott automatizálási termék alkalmas inert gázokhoz.

„Ez a megoldás szűk határok között tartja a nyomást és az oxigéntartalmat”

– teszi hozzá a 3D nyomtatási szakértő. A munkaterület feltöltéséhez szükséges idő lerövidítésével a ciklusidőt is felére csökkenti.

A szimulációs szoftverek is keresettek

A Festo szolgáltatásai nem korlátozódnak az automatizálási megoldások szállítására. A cég szakemberei a gép fejlesztésében is részt vettek. A Festo megfelelő szimulációs szoftverével és mérnöki eszközeivel az automatizálási komponenseket már a korai szakaszban be lehetett ágyazni a gépbe és a fejlesztési folyamatokba, és így már korán a megoldás részévé váltak.

A DMG MORI a világ egyik vezető szerszámgépgyártó vállalataként tovább bővíti technológiai vezető szerepét.

„Ezért fontos nekünk, hogy innovatív partnerekkel fogjunk össze. A Festo ilyen partner számunkra, mert a pneumatikus és elektromos automatizálási technológia gyártójaként a jövő témáira összpontosítva dolgozik, ahogyan az a bionikus megfogókban vagy a Festo AX digitalizációs megoldásában is látható”

– magyarázza Suntharakumaran. Így mindketten közösen keresnek további megoldásokat a munkaigényes tevékenységek automatizálására.

www.festo.hu/


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában