Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

3D technológia

3D szkenneléstől a gyártásra kész 3D modellekig

Az Artec 3D, professzionális 3D szkennergyártó vállalat összefogott a világ vezető CAD szoftverfejlesztőjével, hogy a mérnökök és terméktervezők számára a lehető legjobb 3D tervezési élményt teremtsék meg.

Az Artec Studio 11, 3D szkennelő és adatfeldolgozó szoftver egy régen várt funkcióval gazdagodott: a 3D szkennelt modellek egyszerűen, egyetlen kattintással exportálhatóvá váltak CAD programok számára jól értelmezhető formátumba. Ez a fejlesztés nagy segítség a mérnökök számára a hagyományos módszerekkel sokszor kifejezetten idő- és munkaigényes reverse engineering feladatok megoldásában.

A mérnökök gyakran találkoznak a feladattal, hogy éppen olyan tárgyak reprodukálására és gyártására van szükség, amelyek formája bonyolult, összetett, hagyományos eszközökkel nehezen mérhető. A 3D szkennerek megjelenésével és elterjedésével sok műszaki ember szeme felcsillant, mert meglátta a lehetőséget a nagypontosságú digitalizáló eszközökkel való elemzésben és a tárgyak egyszerűbb, gyorsabb, áttervezési célú vagy gyártásra kész 3D szkennelésében.

Az ilyen jellegű reverse engineering feladatok elvégzésére alkalmazott hagyományos munkafolyamatok, mérések és 3D modellezési lépések általában sok időt és energiát emésztenek fel. Ennek a problémának a megoldására ígérnek választ a professzionális 3D szkennerek, amelyekkel töredék idő alatt és nagyobb pontossággal elvégezhetővé válnak a mérnöki visszamodellezési feladatok. Többek között kiiktathatóvá válik a manuális mérés kézi mérőműszerekkel, a szkennelt 3D modellek alapján ugyanis a tárgyak digitális mása pontosabban leképezhető, sőt az alkatrészekhez tizedmilliméteresnél is finomabban illeszkedő mérő- és ellenőrzősablonok gyártása minimális mérnöki munkával, mindössze néhány kattintással elkészíthető. Egy-egy sablon vagy szkennelt 3D modell egy asztali 3D nyomtató segítségével pedig pár órán belül kézbe is vehető.

Miért nem alkalmazza minden alkatrészgyártó és tervező cég még a 3D szkennelést, ha ennyivel egyszerűbbé teszi a munkát? A 3D szkennerek kínálta reverse engineering megoldás futótűzszerű terjedésének a legnagyobb akadályt a különböző alkalmazások és formátumok közötti átjárhatóság jelenti. A 3D szkennerek által generált modellek síkidomokból álló felülethálók, amelyek csupán korlátozottan szerkeszthetők. A mesh alapú 3D modellek alkalmasak mérésekre, tervezési segédletként, illetve egyszerű szilárdtest-műveletekre, azonban a hagyományos szilárdtest-modellező CAD szoftverekben nem vagy csak nagyon bonyolultan módosíthatók. Az Artec 3D és a SOLIDWORKS összefogása ezekre a problémákra kínál egy könnyített munkafolyamat fejlesztésével megoldást.

Forrás: https://www.artec3d.com/

Hirdetés

További cikkek a témában