Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

IT

Átadták a Széchenyi Egyetem szuperszámítógépét

A győri Széchenyi István Egyetem és a Huawei Technologies a tavaly Kínában létrejött szándéknyilatkozatuk szerint, a 2016/2017-es tanévtől hosszú távú oktatási, kutatási és együttműködési munkát folytatnak.

A két fél a 2016. május 23-án aláírt együttműködési megállapodásban konkretizálta a közös munka részleteit, melynek első lépése, hogy a Huawei az egyetem oktatási, kutatási tevékenységének támogatásához egy 300 millió Ft értékű, 128 processzormagos, továbbá 768 gigabájt memóriát tartalmazó szuperszámítógépet adott át.

„Az új számítógép üzembe állítása jelentős lépés az egyetem életében, mert Magyarországon csak nagyon kevés intézmény tudhat magáénak hasonló teljesítményű gépparkot”, mondta dr. Földesi Péter.

A Széchenyi István Egyetem rektora kiemelte, hogy a bővítés számos új oktatási és kutatási lehetőséget nyit az egyetem előtt, és érdemben hozzájárulhat ahhoz, hogy az intézmény nemzetközi szinten is elismert mérnököket képezhessen.

huawei-szuperszamitogep-02Szeptemberben már két projektben is használták a számítógépet: a távközlési tanszék kutatói az úgynevezett többutas átviteltechnika tesztelését végzik (mekkora sebességgel tud két nagy teljesítményű számítógép kapcsolatot teremteni egymással), illetve a matematika és számítástudományi tanszék kutatói különböző villamosmotorokat tesztelnek a gépen. A jövőben további kutatásokat indítanak el a szuperszámítógépen.

Az együttműködési megállapodás alapján a Huawei öt év alatt mintegy 100 millió forint értékben támogatja az egyetem Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Karán folyó távközlési és informatikai képzést többek között a Huawei Akadémia és Labor indításával.

Forrás: sajtóközlemény, Huawei

 

Hirdetés

További cikkek a témában