Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Energetika

Jöhetnek az ultragyors töltők

Európa gyorsforgalmi útjai mentén épülhet ki az első ultragyors töltőhálózat az E.ON és a CLEVER együttműködésével.

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött az E.ON nemzetközi energiavállalat és a dániai székhelyű, elektromos autózáshoz kapcsolódó szolgáltatásokat nyújtó CLEVER. Közös törekvésük, hogy az elektromos járműveket kiszolgáló infrastruktúra és a kapcsolódó hálózati szolgáltatások kiépítésében és üzemeltetésében szerzett tapasztalataikat felhasználva kiépítsék az első európai ultragyors töltőhálózatot.

A cél egy olyan egyedülálló és összefüggő páneurópai ultragyors töltőhálózat kiépítése, amely egyaránt képes kiszolgálni a már létező és az új generációs, nagy hatótávú elektromos járművek töltési igényeit. Kezdetben az ultragyors töltőállomások 150 kilowattos töltőkapacitással fognak üzemelni, melyet a moduláris kiépítésnek köszönhetően 350 kW-ra lehet majd növelni, amint ezt a technológiai fejlődés lehetővé teszi.

A cél az, hogy az ultragyors töltőhálózat összekapcsolja az európai nagyvárosokat, ez több száz töltőpontot jelent. A tervek szerint az első gyorstöltőket már idén üzembe is helyezik. A hálózat várhatóan fontos lépcsőfokot jelent Európa jövőbeni elektromosautó-tulajdonosai számára, akik a közlekedés zöld eszközeit részesítik előnyben. Az ultragyors töltőállomások eleinte 400 kilométer megtételére tudják majd feltölteni a járművek akkumulátorát mindössze 20-30 perc alatt, és a töltési kapacitás növelésével, illetve a járműtechnológia fejlődésével tovább lehet majd csökkenteni a töltési időt.

Az új infrastruktúra kiépítése hatalmas vállalkozás, melyhez jelentős mértékű beruházásra és megfelelő helyszínekre van szükség. A két partner ezért számos más, az elektromos autózásban aktív piaci szereplővel és érdekelt féllel folytat tárgyalásokat, hogy ők is csatlakozzanak Európa első ultragyors töltőhálózatának kiépítéséhez.

Forrás: zip.hu

Hirdetés

További cikkek a témában