Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Járműtechnika

Nyártól drón a taxi

Talán végre itt az idő, hogy a taxisok világába új szereplők is belépjenek, méghozzá a drónok.

Olyannyira előre haladott már a dróntechnológia, hogy igazából az a kérdés, mikor indul be az emberi irányítást mellőző légiközlekedés. Egyelőre nem Magyarország az éllovas, de ami késik, nem múlik.

A dróntaxi nyári bevezetését Dubajban tervezik, mondta el Matar al-Tajer a dubaji közlekedési hatóság vezetője a World Government Summit nonprofit szervezet találkozóján.

dubajdrontaxi2Első pillanatra ebben nincsen semmilyen egetverő, hiszen Kínából már tavaly kecsegtető hírek érkeztek a szóban forgó dróntípus teszteredményeiről. A kísérletek annyira eredményesek voltak, hogy ezzel az autonóm repülő eszközzel mielőbb be akarnak kapcsolódni a hétköznapi közlekedésbe.

Ebből a kísérletből Amerika sem akart kimaradni, nem sokkal később egy hasonló eszköz tervezését pedzegették, ezzel csökkentve a „földi” közlekedés leterheltségét. Az Airbus és a kínai Ehang quadrokopterekkel kísérletezik, ám a modell alapját az Uber légitaxija adta.

A szolgáltatás elméletileg bárki számára elérhető lesz, mindössze egy okostelefonra és a taxizást támogató appra van hozzá szükség. A dubajban bevezetésre kerülő modell csúcssebessége 160 km/h körüli, akkumulátora fél órát bír, ami nagyjából 50 km-es hatótávot jelent.

Matat al-Tajer szerint a dróntaxi már nem egy olyan modell, amit kiállításokon kell mutogatni, hiszen hamarosan a közlekedés szerves részét fogja képezni.

Forrás: http://utajovobe.eu/hirek/varos-kozlekedes/6862-mar-nyaron-elindulhat-a-drontaxi-szolgaltatas

Hirdetés

További cikkek a témában