Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Energetika

Csernobil újra töltve

A csernobili atomkatasztrófa helyszíne újra hasznos terület lehet, a világ legnagyobb naperőműfarmját építenék meg a zárt övezetben.

A tavalyi évben az ukrán kormány tendert írt ki a ’86-os tragédia helyszínének újra hasznosítására. Eddig már közel 50 jelentkező volt, aki 20-1000 hektárnyi területet fedne be napelemmel. A beadott anyagok közül arról a pályázatról szivárgott ki a legtöbb információ, amelyik egymillió dollárból egy ezer megawatt teljesítményű naperőművet valósítana meg a reaktorroncs mellett. A szóban forgó vállalat, a Golden Concord (GLC) a legnagyobb kínai megújuló holding, aki a panelek gyártása mellett a helyszíni összeszerelést is vállalná. Az üzemeltetést viszont egy másik kínai cégre, a National Machinery Corporation-ra bíznák.

A hozzáértők állítása szerint a 12 négyzetkilométeres területen, amit a napelemfarmnak jelöltek ki, a sugárzás mértéke rövid ideig veszély menetesen viselhető az emberi szervezet számára. A tervezett farm az elkészülését követően az energiaárakat is jelentősen csökkentheti majd. Ennek egyszerű az oka: a terület más célokra szinte alkalmatlan, olcsón bérelhető és nem utolsó sorban a megtermelt áram továbbítására alkalmas hálózat is már készen áll. A GLC egyik vezetője szerint hatalmas társadalmi és gazdasági előnyök származnak majd abból, ha zöld és megújuló energiatermelésre használják fel a tönkretett területeket.

Az egyes híresztelések szerint, ha sikeresen zárul Csernobil „újrahasznosításának’ projektje, Ukrajna további megújulónak számító területeket szabadít majd fel a következő beruházási tenderek számára.

forrás: http://hvg.hu/tudomany/201709__ukrajna__oriasnaperomu__energiatermelesi_trendek__csernobili_fonix

Hirdetés

További cikkek a témában