Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Automatizálás

Fenntartható elektromobilitás: a kör bezárul

Az akkumulátorok újrahasznosításának automatizált megoldásai egyre népszerűbbek.

Becslések szerint 2025-ig az elektromos személygépkocsikból származó mintegy 600 000 tonna használt akkumulátort kell újrahasznosítani. Mivel az akkumulátorok értékes nyersanyagokból készült energiatároló eszközök, ez óhatatlanul felveti a fenntarthatóság kérdését. A Festo ezért nemcsak a cellagyártáshoz, az akkumulátormodulok és -csomagok összeszereléséhez és a platformintegrációhoz kínál moduláris automatizálási koncepciókat, hanem a szétszereléshez és az anyagok újrahasznosításához vagy szétválasztásához is.

Körülbelül 1500 töltési és kisütési ciklus után, ami 8-10 év alatt körülbelül 160 000 kilométert jelent, az elektromos autók akkumulátorai már nagy valószínűséggel nem lesznek költséghatékonyak. Ennek oka az, hogy az akkumulátorok egyre kisebb töltési kapacitása jelentősen csökkenti a hatótávolságot egy új rendszerhez képest. A körülbelül 80%-os maradék kapacitás azonban egy akkumulátor-farm részeként egy második életet biztosíthat az akkumulátoroknak. Mivel a szétszerelési folyamat egyre inkább automatizálódik, az akkumulátorok újrahasznosítása egyre rugalmasabbá és dinamikusabbá válik; ez pedig gyorsabban elérhetővé teszi az újrahasznosított anyagot. A Festo egyik fő mozgatórugója ennek a fejlesztésnek, mivel az illeszkedik a fenntartható körforgásos gazdaságról alkotott elképzelésébe.

Körforgásos gazdaság az elektromobilitásban Körkörös gazdaság az elektromobilitásban: a Festo nemcsak a cellagyártáshoz, az akkumulátor-modulok és -csomagok összeszereléséhez és a platformintegrációhoz kínál moduláris automatizálási koncepciókat, hanem a szétszereléshez és az újrahasznosításhoz vagy a szétválasztáshoz is.

Automatizált újrahasznosítás

Miután azonban az akkumulátorokat eltávolították a járműből, újrahasznosításuk előtt úgynevezett “akkumulátor-farmokban” vagy helyhez kötött tárolórendszerekben használhatók fel. Az akkumulátorok életének utolsó szakasza a megfelelő újrahasznosítás. Először a csomagokat mechanikusan szét kell szedni modulokra, akkumulátorcellákra és egyéb alkatrészekre. Jelenleg ez egy kézi, nehéz és fáradságos tevékenység. A Festo már kínál moduláris automatizálási koncepciókat, amelyek felgyorsítják és egyszerűsítik ezt a folyamatot.

A következő lépés az anyagok, például a fémek, műanyagok és egyéb anyagok szétválasztása. A hangsúly itt azonban nem kizárólag az automatizálási megoldásra helyeződik. A Festo megfelelő folyamatautomatizálási termékeket kínál ehhez a lépéshez, különösen a hidrometallurgiai újrahasznosítási módszerekhez. A folyamatszelepek széles választéka használható gáznemű, szilárd vagy folyékony anyagokhoz.

Szétszerelő rendszerek modulokhoz és csomagokhoz

Ezekre a feladatokra már tervben vannak speciális gyári rendszerek. A Festo már kifejlesztette és bemutatta az akkumulátor-modulok és -csomagok mechanikus moduláris szétszerelő rendszerének első változatát. Ez egyaránt használ handling- és megfogórendszereket, valamint a Festo pneumatikus és elektromos automatizálási portfóliójának bevált komponenseit.

A Festo az elektromobilitás jövőjét is szem előtt tartja, és részt vesz az új típusú szilárdtest-akkumulátorok gyártási koncepcióinak kutatásában. Szakértők szerint ezek a még nagyobb teljesítményű tárolóeszközök az elkövetkező években felváltják a jelenleg használatos lítium-ion akkumulátorokat.

Az új gigagyárak termelési helyszínekre vonatkozó követelményei

A nagy területek, a kedvező közlekedési kapcsolatok, az alacsony fejlesztési költségek, valamint a biztonságos és fenntartható energiaellátás fontos előfeltételek, amelyek általában a városi központoktól távol találhatók. Egy másik fontos szempont az elegendő szakképzett munkaerő megléte. Az elektromobilitásra való átállás nemcsak új gyárakat hoz létre, hanem új feladatokat, tevékenységeket és munkaköri profilokat is, amelyekhez a munkavállalókat ki kell képezni és tovább kell tanítani.

A képzés prioritás

A Festo Didactic speciális képzési programokat biztosít, amelyek lehetővé teszik a munkavállalók számára, hogy megszerezzék a magasan automatizált gyártóüzemekben szükséges szakértelmet. A kínálat magában foglalja az üzemekben történő gyakorlati képzést, a házon belüli oktatógyárak felállítását, valamint a digitális tanulási tartalmakat, amelyek a Festo Learning Experience (Festo LX) segítségével időtől és helytől függetlenül elérhetők. A képzés során természetesen a fenntarthatóság kérdésével is foglalkoznak.

www.festo.hu


Ha feliratkozik a Műszaki Magazin Hírlevelére, sosem marad le a híreinkről! További friss híreket talál a Műszaki Magazin főoldalán! Csatlakozzon hozzánk a Facebookon is!

Hirdetés

További cikkek a témában