Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Automatizálás

A Festo Motion Terminal egy új kor kezdete

A vadonatúj Festo Motion Terminal VTEM a pneumatikát az alkalmazásokkal az Ipar 4.0 korába juttatja el.

A pneumatika lényegében egy felhasználóbarát technológia. És ez most még egyszerűbb, sokoldalúbb és rugalmasabb lesz, ahogy a vadonatúj Festo Motion Terminal VTEM a pneumatikát az Ipar 4.0 korába juttatja ‒ olyan alkalmazásokkal, amelyekkel több mint 50 egyedi összetevőt lehet helyettesíteni. Mindezt a piezotechnológia és szoftver legutóbbi fejlesztései tették lehetővé.

Ahogy az okostelefon egy évtizeddel ezelőtt a mobilkommunikáció vezetőjévé vált, ugyanígy a Festo Motion Terminal lesz az automatizálási technológia vezetője azzal, hogy a Festo Motion Terminal forradalmasítja az automatizálási technológiát. A funkciók integrációjának új módszere – a szoftveres alkalmazásokkal együtt – egyszerűsíti a teljes értékláncot, mivel mindössze egyetlen hardverre van szükség hozzá. A viszonylag szerény külső és a klasszikus Festo termékdizájn mögött a korszerű információtechnológián alapuló műszaki kifinomultság található.

fasto motion terminal

Forradalom az automatizálásban a Festo Motion Terminal-lal: hála az új funkciók alkalmazásokon keresztül történő gyors aktiválásának, a gépfejlesztők létrehozhatnak egy alap géptípust, majd az ügyfél igényeinek megfelelően különböző funkciókkal és szolgáltatásokkal ruházhatják fel azt

Valódi Ipar 4.0

A piezotechnológia, az integrált löket- és nyomásérzékelők a mozgással vezérlő alkalmazásokkal együtt teljesen új perspektívát nyitnak a gépek és üzemek gyártói számára. A Festo Motion Terminal-nál alkalmazott gépészet, elektronika és szoftver együttese egy pneumatikus terméket valódi Ipar 4.0 elemmé alakít át, és lehetővé teszi a rugalmas gyártást. A pneumatikus funkciók változtatását és az új formák adaptációját az alkalmazásokon keresztül, a paraméterek változtatásával lehet vezérelni. A vezérlés, diagnosztika és az öntanuló feladatokhoz tartozó beépített intelligens érzékelők mellett nincs szükség további összetevőkre.

Mozgás alkalmazások

A VTEM indítása után tíz funkció válik elérhetővé a mozgás alkalmazásokon keresztül: az útváltószelep alapvető módosításától az energiahatékony mozgásig és az arányos viselkedéstől a különböző mozgási profilokig. Mi teszi ezt olyan speciálissá, hogy ugyanaz a szelephardver használható mindenhez. Hála az új funkciók alkalmazásokon keresztül történő gyors aktiválásának, a gépfejlesztők létrehozhatnak egy alap géptípust, majd kiválaszthatják azt az alkalmazást, amellyel az ügyfél igényeinek megfelelően különböző funkciókkal és szolgáltatásokkal ruházhatják fel a gépet. További alkalmazások kifejlesztése folyamatban van.

A funkciók szoftverrel történő hozzárendelése azzal a további előnnyel is jár, hogy megvéd a hamisítás ellen és védi a know-how-t, mivel kívülről nem lehet megmondni, hogy a szelep éppen milyen funkciót hajt végre. A karbantartás is egyszerűbbé vált, mivel a pót- és kopóalkatrészek hosszú listája már a múlté.

Festo motion terminal
Festo Motion Terminal VTEM: a viszonylag szerény külső és a klasszikus Festo termékdizájn mögött a korszerű információtechnológián alapuló műszaki kifinomultság található

Lényeges az energiahatékonyság

A speciálisan kifejlesztett mozgás alkalmazás és a szivárgás diagnosztikai funkció energiát takarít meg a működés során. Ugyanakkor a proporcionális szelepek előzetes fokozatánál az energiatakarékos piezotechnológia is szerepet játszik.

A „Kiválasztható nyomásszint” és az „ECO hajtás” alkalmazásokkal a levegőfogyasztást rugalmasan hozzá lehet igazítani az igényekhez. A kiválasztható nyomásszinttel egy digitálisan megadott nyomás lekorlátozhatja a pneumatikus erőt arra a szintre, amelyre az alkalmazásnak szüksége van. Az ECO hajtás a minimálisan szükséges szintre csökkenti le a sűrítettlevegő-fogyasztást, feltéve hogy a véghelyzetben nincs szükség nyomó- és tartóerőre. Ez az alkalmazástól függően akár 70%-os megtakarítást is jelenthet a szokásos működéshez képest.

Kisebb költségek és összetettség

A Festo Motion Terminal a jelenlegi megoldásoknál sokkal alacsonyabb áron teszi lehetővé a gyors és erős mozgásokat és a szivárgás diagnosztizálását. Például az elektromos megoldásokhoz képest kevesebb vezérlőre van szükség, mivel egy vezérlő a VTEM segítségével akár nyolc mozgást is képes vezérelni. Az energiafogyasztás szintén csökken, és a telepítés helyszükséglete akár 65%-kal is kevesebb lehet.

A technológiát összehasonlítva, a Festo Motion Terminal megoldások nyolc alkalmazásnál valóban költséghatékony alternatívát jelentenek. Szelep, nyomásszabályozó és nyomásérzékelő, vagy más szavakkal három összetevő helyett mindössze egyetlen technológiára – egy szelepre – van szükség.

www.festo.com/motionterminal

Hirdetés

További cikkek a témában