Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

IT

IoLT – ÉLŐ DOLGOK INTERNETE

Az IoT egyik alkalmazási területe az élő szervezetekről adatokat gyűjtő intelligens szenzorokra épülő rendszerek fejlesztése, amit speciális jellege miatt Internet of Living Thingsnek (IoLT) neveznek.

Az infokommunikációs technológia egyik legdinamikusabban fejlődő területe az Internet of Things (a dolgok internete, IoT), aminek lényege, hogy a mindennapokban használt eszközök elérhetők az interneten keresztül, és képesek egymással akár önállóan is kommunikálni. Az IoT egyik alkalmazási területe az élő szervezetekről adatokat gyűjtő intelligens szenzorokra épülő rendszerek fejlesztése, amit speciális jellege miatt Internet of Living Thingsnek (IoLT) neveznek. Ilyen rendszereket fejlesztenek most a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói egy 810 millió forint uniós támogatást elnyert projektben.

Az SZTE szakemberei a korábbi kutatás-fejlesztési eredményeikre alapozva olyan platformot hoznak létre, amely támogatja a nagyon kis erőforrású szenzorok magas szintű programozását, fokozott figyelmet fordítva a biztonságos adatgyűjtésre és -feldolgozásra. A projektben valós növénybiológiai, pszichiátriai és automatizált okos laboratóriumi alkalmazásokkal igazolják az IoLT platform felhasználási lehetőségeit. A projekt keretében olyan olcsó, de okos eszközöket fejlesztenek például, amelyek alkalmasak lesznek egyedileg azonosított cserepekben nevelt növények környezeti körülményeinek – fény, pára, hőmérséklet –, valamint növekedésének és fiziológiai állapotának nyomon követésére. Az így nyert tapasztalatok hasznosíthatók lesznek szántóföldi növénymonitorozó szenzorhálózatok kifejlesztésére is.

Rövidesen a palánták fejlődési körülményeit is szenzorokkal vizsgálják

Egy másik intelligens IoLT-eszköz egy okos karperec, az aktigráf lesz, amely gyorsulásmérővel precíz, nagy mennyiségű mérési adatot szolgáltat. Ezek feldolgozása új kutatási lehetőségeket nyit többek közt a pszichiátriában. Használható például a népbetegségnek számító kedélybetegségek állapotváltásainak előrejelzésében, lehetővé téve a korai beavatkozást, a súlyos állapotrosszabbodás megelőzését. Olyan miniatürizált automata sejttenyésztő, mérő- és adatelemző rendszert is kidolgoznak, amely a hatékonyság növelésével eredményesebb kutatómunkát tesz lehetővé többek között a sejtbiológiai és gyógyszeripari kutatások területén.

Forrás: MTI, u-szeged.hu

Hirdetés

További cikkek a témában