Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

A DMG MORI úttörő orvosipari megoldásai

Szeptember 18-tól 23-ig újra jelen lesz a DMG MORI az EMO kiállításon, a 2-es csarnok, északi bejáratánál, mintegy 10.000 m2-es pavilonnal. 80 csúcstechnológiás szerszámgépet mutatnak be, a folyamat integrált megoldásoktól kezdve a jövő digitális gyárának elemeiig.

Regisztráljon itt az ingyenes belépőjegyért az EMO kiállításra.

Hatékony gyártás innovatív kulcsrakész megoldásokkal

A DMG MORI úttörő megoldásaival segíti az orvosipari szereplőket a csúcsminőségű alkatrészek gazdaságos gyártásában.

A demográfiai növekedés, a várható élettartam emelkedése és a gazdasági fellendülés lendítik előre az orvostechnológiai ágazat fejlődését, amely kihatással van a mechanikai termelésre is. A jelenség különösen az ortopédia területén látványos: soha nem látott kereslet van a csípő-, és térdprotézisekre és a gerincimplantátumokra. Ma közel 180 különböző terméket használnak az emberi testben. A diagnosztikai és sebészeti eszközökre is egyre nagyobb az érdeklődés. Ezekre a jelenségekre koncentrál a DMG MORI a DMG MORI Medical Excellence Center-ben. Mivel a szakértők részt vesznek a termékek fejlesztési szakaszában, hatékony gyártási megoldásokat tudnak szolgáltatni. Markus Rehm, a DMG MORI leányvállalatának, a DECKEL MAHO Seebach-nak vezérigazgatója az alábbi interjúban elmagyarázza, hogyan támogatja a gépipari technológia vezető vállalata az összes jelentősebb orvostechnológiai gyártót, biztosítva az implantátumok és eszközök hatékony megmunkálását.

DMG MORI úttörő orvosipari megoldásai

MM: Rehm úr, a jövőben a DMG MORI a DMG MORI Medical Excellence Center-ben foglalkozik majd az orvostechnológiai fejlesztésekkel. Mesélne az ottani munkájáról?

Markus Rehm: Alapvetően az ipari óriások és a kisebb orvostechnológiai gyártók és beszállítók is ugyanarra vágynak: kulcsrakész megoldásokra, melyek lehetővé teszik a költséghatékony gyártást. A DECKEL MAHO Seebach-nál található DMG MORI Medical Excellence Center-ben a szakértőket már a termékek fejlesztési szakaszánál is bevonjuk a munkába. Együtt tanulunk az ügyfeleinkkel és be tudjuk építeni ezt a tudást a gépeinkbe és alkatrészeinkbe. Ennek már láttuk is az eredményét tavaly júniusban az első Medical Days-en. Német, svájci és ír ügyfeleink együtt beszélték meg az orvostechnológiai termelés fejlődését számos különböző területről érkezett szakértővel.

MM: Ezek a kulcsrakész megoldások egyre fontosabbak lesznek a jövőben?

M.R.: Úgy feltételezzük, hogy igen. Az Avicenne egyik tanulmánya szerint az orvostechnológia 4,4%-al fog növekedni az elkövetkező években. Mindezt folyamatos árleszorítás mellett. Továbbá a tanúsítványoknak is egyre nagyobb hatása lesz a gyártásra. A minőségi követelményeket és a gyors termelést innovatív gyártási megoldásokkal próbáljuk teljesíteni.

MM: Az orvostechnológia fontos piac a DMG MORI számára. Hogyan fejlődött az elmúlt években az ágazat és milyen kilátásai vannak a jövőre nézve?

M.R.: Az orvostechnológiai piac folyamatos növekedése hatással van az iparág óriásaira. Egyre szűkülnek a gyártási területek, ugyanakkor zuhannak az implantátumok árai. A gyártók elkezdtek összefogni, hogy megküzdjenek ezekkel a kihívásokkal. Minden szempontból nőtt a hatékonyság, különösen a kifinomult termékek, például a térd-, és csípőprotézisek és a gerincimplantátumok esetében.

MM: Milyen kihívásokat jelent ez a DMG MORI számára, a gyártáshoz szükséges technológia beszállítójaként?

M.R.: Az orvostechnológiának külön kihívásai vannak. Nem a technológiai lehetőségek jelentik a korlátot, hanem inkább az orvosi termékek minőségi követelményei határozzák meg az eljárást. Egyre fontosabb, hogy a digitális megoldásokat már a gyártási folyamat kezdetén alkalmazni tudjuk. A vonalkód leolvasók, a munkadarabok integrált mérése és jelölése a CELOS rendszerben és a gyártás során mind egyszerűbbé teszik és felgyorsítják a dokumentáció elkészítését és a nyomonkövetést. Az automatizálási megoldások is egyre nagyobb szerepet kapnak. Az automatizálás nem csupán az emberi felügyelet nélküli gyártást teszi lehetővé, hanem a programok és a gyártási tételek beolvasását a gyártási környezetben és a teljes rendszerre vonatkozó visszajelzéseket is.

MM: Ez kihat a gépek kezelésére a gyakorlatban is?

M.R.: Természetesen. A CELOS applikáció-alapú kezelőfelülete ergonomikus és intuitív felhasználást tesz lehetővé. A CELOS nyílt rendszerének hála, könnyen beépíthető a céges munkafolyamatokba. Továbbá, az automatizálási megoldások is egyre több területen terjednek el, a költséghatékony gyártás és a munkaerőhiány miatt. Ez érinti például az egyes munkadarabok rakodását és a kisszériás gyártást az ortopédia területén. Igyekszünk a rugalmas automatizálásra koncentrálni, többek között az orvosi eszközök gyártásánál. Ezzel kapcsolatban további kihívást jelent a korlátozott gyártási terület, ami szükségessé teszi a helytakarékos, integrált automatizálási megoldásokat. A DMG MORI portfóliójában megtalálhatóak a paletta-, és munkadarab-rakodó rendszerek, ahogy a robotizált automatizáció is. Természetesen a megoldásaink alapját továbbra is a nagyteljesítményű, helytakarékos CNC szerszámgépek képezik.

MM: Melyek lehetnek a legvonzóbb szériák az orvostechnológiai iparág számára?

M.R.: A 2.generációs NTX 1000 a legnépszerűbb modell térd-, és csípőprotézisek hatoldalú megmunkálása esetén, és igen elterjedt ezen alkatrészek öttengelyes marása a kisebb DMU eVo modellekkel és a DMU 50-el. Az alacsony helyigényű MILLTAP 700 megmunáló központ csontlemezek gyártása terén kiemelkedő, míg a SPRINT esztergagépek hatékonyt megoldást jelentenek csontcsavarok gyártásánál. Eközben a fejlettebb technológiák is egyre elterjedtebbé válnak, mint az ULTRASONIC marás, vagy a porágyas additív nyomtatás. Ezzel a protfólióval képesek vagyunk lefedni az ortopédia területének jelentős részét.

MM: A magas minőségi követelmények és a szoros gyártási határidők mindenhol jelen vannak az orvostechnológiában. Hogyan próbálnak megfelelni ezen kihívásoknak?

M.R.: A teljeskörű megmunkálás gyakori beszédtéma az ágazatban. A különösen komplex munkadarabok, mint a kobalt-króm térdimplantátumok kiváló hatékonysággal gyárthatóak öttengelyes szimultán megmunkálással a DMU 40 eVo linear-on. A 60,000 ford/perces orsósebesség és a lineáris hajtás precíz teljesítményt, kiváló minőségű felületeket és gyorsaságot biztosít. A palettakezelő rendszer még tovább növelheti a termelékenységet, már kisebb mennyiségek esetén is.

MM: Mi a válaszuk a komplex maró és esztergáló gépekre?

M.R.: A 2. generációs NTX 1000 igen sikeresnek bizonyult ezen a területen. A maró és esztergáló központ hattengelyes megmunkálást tesz lehetővé, például csípő-, és térdprotézisek alkatrészei esetén, alig 10m2-en. Erre a célra korábban legalább két gép kellett.

MM: Mitől ilyen termelékeny a 2. generációs NTX 1000?

M.R.: A változatos extrák lehetővé teszik többek között a munkadarabok szimultán megmunkálását a maróorsó és az alsó revolverfej segítségével. A stabil gépváz pontos megmunkálást biztosít, míg a 76 férőhelyes szerszámtár rugalmas gyártást garantál. A különböző extrákat automatizálási megoldások egészítik ki.

MM: A titánium, illetve a titánium-ötvözet termékek nagyon népszerűek az orvostechnológiában. Milyen megoldásokat kínálnak ebben a témakörben?

M.R.: A MILLTAP 700 fő erényei a merevség, a nagysebességű orsó és az intelligens hűtőrendszer. Ezek együttesen garantálják a legrövidebb megmunkálási időt csontlemezek gyártása esezén. A WH3 munkadarab-rakodó rendszer alacsony emberigényű gyártást tesz lehetővé. A csontcsavarok gyártása hasonlóképp történik a SPRINT automatikus esztergagépekkel. A SPRINT 20|8 integrált orsóhajtással – 10,000 ford/perc a főorsón és az ellenorsókon – és lineáris hajtással az X1 tengelyen csökkenti a gyártási időt. A két darab 36 férőhelyes szerszámszán 10 hajtott szerszámot is képes fogadni, lehetővé téve a komplex alkatrészek megmunkálását.

MM: A DMG MORI széleskörű termékválasztéka számos orvosipari alkatrész gyártását lehetővé teszi. Milyen fejlesztésekre összpontosítanak ezen a területen?

M.R.: Megpróbáljuk kielégíteni a pontossággal és hatékonysággal kapcsolatos elvárásokat, leginkább az ortopéd termékeknél, mint a csontcsavarok, gerincimplantátumok, térd-, és csípőprotézisek. Az idei DECKEL MAHO Seebach-nál tartott Medical Days alátámasztotta ezek fontosságát, és a DMG MORI Medical Excellence Center-ben változatos ügyfélkörénél is ezen elvárásokra kell figyelnünk.

DMG Mori

Regisztráljon itt az ingyenes belépőjegyért az EMO kiállításra.

Ingyenes belépő az EMO kiállításra:

regisztráció

www.dmgmori.com

 

Hirdetés

További cikkek a témában