Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Energetika

Visontai naperőmű

Jövőre a Mátrai Erőműben telepítik Magyarország eddigi legnagyobb napelemtelepét, amely 3-szor 20 megawattnyi teljesítménnyel bír majd.

Jövőre a Mátrai Erőműben húznák fel Magyarország legnagyobb napelemtelepét, a háromszor húsz MW-ból jövőre kettő – Bükkábrányban, illetve Visontán – biztos megvalósul. Így Magyarország messze legnagyobb napelemfarmja jöhet létre. A német RWE irányítása alatt álló Mátrai Erőmű folyamatban lévő eladásra hivatkozva nem kommentálta a lap értesülését. Az erőmű iránt a cikk szerint épp az állami MVM érdeklődik.
Az első, több mint hatmilliárd forintból felépített 16 MW-ot – ami jelenleg szintén a legnagyobb – 2015 végén adták át. A napelemfarm felépítése után a cég arra panaszkodott, hogy 2016-tól már nem írhatóak le az ilyen beruházások az adóalapból. Ugyanakkor az RWE a jelek szerint mégis vonzónak találta a napelemmel megtermelt áram kötelező, kilowattóránként (kWh) mintegy 32 forintos átvételi árát, és a befektetés megtérülését támogatják a zuhanó napelemárak is. Jelenleg körülbelül 200 MW-nyi napelem üzemel az országban, a tavaly év végi engedélykérelmi roham nyomán a kisebb napelemes erőművek számában is hamarosan robbanásszerű emelkedés várható.

 Visontai naperőmű

16 MW – 72 ezer napelem

Magyarország legnagyobb fotovoltaikus erőműve 2015. október elején kezdte meg működését. A Visontától két kilométerre található fotovoltatikus erőmű a Mátrai Erőmű ZRt. tulajdona. A felhagyott Őzse-völgyi zagytér tetején elhelyezkedő naperőmű az alternatív rekultiváció kiváló példája, hiszen a húsz év után megtelt és előírásoknak megfelelően lefedett harminchektáros terület a lehető legészszerűbb módon került hasznosításra, a betelepített napelemekkel. A projekt előkészítése 2013 elején kezdődött. A szükséges dokumentumok megszerzése után elindultak a közbeszerzési eljárások, és a mátrai naperőmű alapkövének letételével 2015. június 1-jén hivatalosan is kezdetét vette az erőmű építése. A 16 megawattos naperőmű a legnagyobb hazánkban: 72 480 darab, egyenként 255 watt névleges teljesítményű polikristályos napelemből áll. A naperőmű a Nap fotovillamos energiáját használja fel, és a napelemek kis cellái azok, amelyek azt egyenárammá alakítják. A napelemtáblákból kialakított sorok között a területen tíz konténer, egy gyűjtő kapcsolóállomás és egy mérnökállomás kerül elhelyezésre. Az egyes konténerek két darab invertert és egy darab száraz transzformátort tartalmaznak. A naperőművet 0,8 megawattos hálózati inverterek alkalmazásával építették ki. Ezek feladata, hogy a napelemekből nyert egyenáramú energiát váltakozó árammá alakítsák. A naperőmű által megtermelt villamos energia 6 kilovoltos földkábel segítségével jut be a meglévő erőmű újracserélt indító transzformátorához, és onnan a meglévő 120 kilovoltos távvezetéken jut ki a MAVIR detki alállomására.

www.mert.hu

Hirdetés

További cikkek a témában