Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

BRNO: MSV-2017 – még több szakértő a teltházas kiállításon

A rövid összegzés szerint: 32 ország, 1631 kiállító és 80ezernél több látogató az MSV-2017-en. Ez az 59. International Engineering Fair mérlege, amit a Brno Exhibition Centre létesítményben rendeztek október 9-13 között. Az idei kiállítás ismét igazolta, hogy az MSV a legjelentősebb műszaki vásár térségünkben, valamint számos paraméter tekintetében rekordot döntött a tavalyi évhez képest.

Magyarország képviselt cégei a következők voltak: a CSC Jáklekémia Hungária Kft., a Hidrofil Kft., az ISD Dunaferr Ltd., a LUC Group, a SIC Hungary Kft., és a Spraylab Ce Hungary Kft.

MSV-2017

Ennek sikere az ipari szektor és a gazdaság élénkülését tükrözi a Cseh Köztársaságban, amit jelenleg az EU egyik nyertesének tartanak, valamint az Ipari és Szállítási Szövetség Európa gazdasági tigrisének is neveznek szakberkekben. A magas résztvevői arány hűen tükrözte az ipar egyre növekvő igényét az új ipari megoldásokra és technológiákra. Az “Industry 4.0” címszó alatt az automatizálás témájával számos konferencia foglalkozott már, de az említett Ipari Forradalom fogalma számos kiállító pavilonjánál is visszaköszönt.

Különösen magas (mintegy ötven százalék) volt idén a külföldi résztvevők aránya, akik szinte csak rangos országot képviseltek, ideértve Németországot, Indiát, Szlovákiát, Olaszországot, Ausztriát, Dél- Koreát és Kínát is. A látogatók körében is tíz százalékot tett ki a külföldiek aránya, akik félszáz országból érkeztek. Számos helyről érkeztek delegációk és üzleti küldöttségek, például Indiából, Japánból, Oroszországból, Belorussziából, Ukrajnából, Kubából és Németországból.

Az idén India volt az MSV-2017 partnere, amely egy gyors gazdasági növekedést felmutató ország, amely óriási üzleti lehetőségeket kínál a vállalatoknak. Az indiai küldöttséget nevezetesen C. R. Chaudhary kereskedelmi és ipari miniszter vezette, ismertetve kormányának “Make in India” elnevezésű programját, ami az új beruházásokat és a vegyes vállalatok alapítását segíti elő. Több mint 80 indiai vállalat vett részt a vásáron, a legkülönbözőbb területeket képviselve: fémfeldolgozás, áramellátás, műszaki fejlesztés, vas és acél feldolgozás, ipari design egyebek mellett. A kínai Shenzhen és Zhejiang tartományok újoncként szintén képviseltették magukat és a Tatár Köztársaság is. A jelentős ázsiai részvétel aláhúzta az MSV-2017 kiemelkedő szerepét a kereskedelmi vásárok között, hiszen kapcsolatot teremt az ázsiai vállalatok és a Közép-Európai piacok között.

MSV- 2017

A vásár hagyományosan teret kínál a politikai találkozóknak is. Idén többek között Miloš Zeman köztársasági elnök, Bohuslav Sobotka miniszterelnök, valamint a cseh kormány miniszterei, nagykövetek és az oktatási szektor képviselői is ellátogattak a rendezvényre. A Brno Exhibition Centre ugyanakkor fontos szakmai konferenciáknak is teret adott. Itt rendezte a Cseh Köztársaság a Congress of the Confederation of Industry and Transport eseményt, két konferenciát is tartottak a cseh-indiai együttműködésről, valamint a Business Days rendezvényt Oroszország, Belorusszia és Ukrajna részvételével. Jelentős újítás volt, hogy idén Brno városa a BRNO FAIR CITY projekt keretében szélesre tárta a város kapuit a vásár látogatói előtt, számos kedvezményes lehetőséget kínálva a gasztronómia és kongresszusi részvétel terén. Ezt a projektet a jövőben kiterjesztik a többi kiállítást szervező városra is. A sajtóközpont  egyébiránt mintegy négyszáz újságírót regisztrált, akik hat országból érkeztek. A jubileumi 60. International Engineering Fair rendezvényt az IMT, WELDING, FOND-EX, PLASTEX valamint PROFINTECH műszaki vásárokkal egybekötve rendezik meg 2018. október 1 – 5. között.

Szalay Attila

www.bvv.cz/hu/msv/

 

Hirdetés

További cikkek a témában