Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Sandvik Coromant-hatékonyabb megmunkálás

A Sandvik Coromant új pengét mutatott be a CoroCut QD leszúró rendszerhez, amely átrendezi a keletkező forgácsolóerőket, így az új eljárással együtt jelentősen javítja a szerszám stabilitását.

Az esztergaközpontok és többfunkciós gépek hagyományos konfigurációjú leszúró szerszámainál az XZ síkon történő előtolás mindig nehézkes. A leszúrási műveleteknél ez elkerülhetetlenül azt eredményezi, hogy a forgácsolóerők vektora élesen a szerszám keresztmetszetén át halad, ami nagy terhelést és nagy valószínűséggel alakváltozást okoz.

A probléma megszüntetése érdekében a Sandvik Coromant tervezőmérnökei kifejlesztettek egy megoldást: azt használták ki, hogy a modern esztergaközpontok és többfunkciós gépek képesek az Y irányú előtolásra. Az új koncepció szerint a váltólapka felső felülete a penge végével párhuzamos, mintha a lapkafészket 90°-kal elforgatnánk az óramutató járásával ellentétes irányba. Az új penge a hegyével vág bele a munkadarabba, ami annyit tesz, hogy a forgácsolóerők vektora nagyjából egybeesik a penge hossztengelyével. A végeselemes módszerrel végzett számítások szerint ezzel megszűnnek a hagyományos pengékre jellemző problémás feszültségek, és a korábbi kialakításhoz képest hatszorosára növelhető a penge merevsége. A jobb merevségnek köszönhetően az ügyfelek növelhetik az előtolást, vagy nagyobb kinyúlást alkalmazhatnak a stabilitás elvesztése nélkül.

Sandvik Coromant

Az esztergaközpontokban alkalmazott Y tengelyes leszúrás legnagyobb előnye a jobb termelékenység és folyamatbiztonság. A többfunkciós gépek esetében az Y tengelyes leszúrópengék jobb hozzáférhetőséget biztosítanak, illetve lehetővé teszik a nagyobb átmérők kezelését. Egy előzetes teszt megerősítette, hogy a túlnyúlás 50%-kal nagyobb a hagyományos, 120 mm-es rúdon végzett leszúráskor a lapka maximális előtolási kapacitása mellett, ami azt jelenti, hogy a gép teljes kapacitása kihasználható. Emellett 300%-os termelékenység-növekedést sikerült elérni a folyamatbiztonság mindenfajta csökkenése nélkül.

Az új CoroCut QD pengék 3 és 4 mm-es szélességben elérhetők. A standard hosszúságú változatok (3 és 4 mm szélesség esetén) 120 mm átmérőjű leszúrásig használhatók. Az extra hosszú, 4 mm széles penge 180 mm átmérőjű leszúrásig alkalmazható. Az új pengék kompatibilisek a hagyományos CoroCut QD csatlakozóelemekkel és lapkákkal.

További információk:

www.sandvik.coromant.com/hu-hu/knowledge/parting_grooving/choice-of-application/parting-off/y-axis-parting

Hirdetés

További cikkek a témában