Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

KLOECKNER Metals – Alumínium: a fém, amit mindig újra és újra felfedeznek

A könnyűszerkezetes konstrukció a legkülönbözőbb iparágak számára ígéretes kulcsfontosságú technológia: az alkalmazási területek a járműépítéstől a berendezésgyártáson át az építőiparig terjednek. Marcus Oberhofer és Markus Kerbler ügyvezetők a KLOECKNER Metals Ausztriától meg vannak győződve arról, hogy azok, akik az innovatív technológiák gazdasági és környezeti potenciálját szeretnék kihasználni, nem hagyhatják figyelmen kívül az alumíniumot.

Oberhofer úr, Kerbler úr, önök bíznak az alumínium jövőbeni növekvő felhasználásában. Miért?

Marcus Oberhofer: számunkra az alumínium a jövő anyaga. Az acélhoz viszonyítva tudvalevőleg jelentősen jobb szilárdság – súly aránnyal bír. Jelenleg úgy látjuk, hogy a felhasználás mindenekelőtt a közlekedési ágazatban növekszik, és ez egyaránt érvényes a közúti és a vasúti közlekedésre. Mindenütt, ahol a súly előtérbe kerül, az alumínium fontossága nő.

Markus Kerbler: ezenkívül az alumínium viszonylag fiatal termék – vagyis mindig újra és újra felfedezik. A készletek gyakorlatilag kimeríthetetlenek, mert a bauxit a leggyakoribb fém a földkéregben. Az alumínium minimális energiabevitel mellett többször is újrahasznosítható minőségromlás nélkül.

Milyen tanácsokat adnak azoknak a felhasználóknak, akik az acélt alumíniummal akarják felváltani?

Marcus Oberhofer: az idők során sokrétű tudásbázist építettünk ki, hogy munkatársaink maguk válaszolhassanak a legtöbb felmerülő kérdésre. Mint független kereskedő, szükség esetén a gyártóműveket is segítségül hívjuk. Beszállítóink olyan laboratóriumokkal és vizsgálati berendezésekkel rendelkeznek, amelyek segítségével a specifikus követelményekre is megtalálják a megoldást.

Kulcsszó-specifikus követelmények – itt az RoHS specifikációk korlátozzák az anyagválasztást. Milyen kihívásokkal jár ez?

Markus Kerbler: az RoHS kontextusában elsősorban az ólom mint alumíniumötvöző játszik szerepet. Az alumínium az ólom ötvöző hozzáadásával rövid, törő forgácsot képez, ezáltal esztergagépeken könnyebben megmunkálható. Jelenleg azonban csak 0,4 százalék ólomtartalom megengedett – ezért gondolkodnunk kell azon, hogy miként tudjuk továbbra is ügyfeleinknek ugyanazokat a mechanikai tulajdonságokat és feldolgozási lehetőségeket kínálni.

Mint kereskedők, mi az álláspontjuk?

Markus Kerbler: hisszük, hogy a jövőben a 6026 –os ötvözet jelenti az áttörést. A legtöbb gyártómű kínálatában szerepel ez az anyag. Jól forgácsolható, az eloxálhatósága lehetővé teszi a dekoratív felületek kialakítását. Ezt az ötvözetet egyre inkább bevonjuk a termékskálánkba, és alternatívaként javasoljuk ügyfeleinknek. Kérésre díjmentes mintával állunk ügyfeleink rendelkezésére. Ez lehetővé teszi számukra, hogy a saját termelésükben tegyék meg az első kísérleteket.

A Kloeckner Metals Austria tagja a nemzetközi Klöckner csoportnak. Hogyan vélekednek erről az önök ügyfelei? 

Marcus Oberhofer: A Klöckner csoport részeként ellátás- és árbiztonságot kínálunk. Az alumínium tőzsdén jegyezett fém – dollárban folyik a kereskedés. A tőzsdei ár és az átváltási árfolyam az a két tényező, amelyek miatt az ár ingadozik…

Markus Kerbler: … ügyfeleink gyakran fix árat kötnek ki egy hosszabb átfutású projekthez. Nálunk keretrendelés megkötésével biztosíthatják az anyagellátást: az árut a kért időben és a fix, megállapodott áron kapják meg. Ez egy hozzáadott érték, amelyet ügyfeleink honorálnak.

Marcus Oberhofer: a központi beszerzésünk, amit mi termékmenedzsmentnek nevezünk, bizonyos mennyiségeket lekötnek minden európai Klöckner leányvállalat számára. Ez árelőnyt jelent. Hozzáférünk testvérvállalataink know-how-jához és kapacitásaihoz is. Például a németországi Becker Aluminium-Service tekercsek feldolgozására szakosodott, főleg hasításra és táblásításra. Ez a szolgáltatáscsalád a mi ügyfeleink számára is elérhető.

A fémipar meglehetősen konzervatívnak tekinthető, a digitalizálás és az e-kereskedelem még mindig idegen szavak néhány kereskedő számára. Mennyire fontos az online üzlet az Ön számára?

Markus Kerbler: igaz, hogy sok tranzakció még mindig telefonon, faxon vagy e-mailben történik. A Klöckner Csoport azonban azt a célt tűzte ki, hogy már a következő évben a forgalmának több mint felét online bonyolítsa. Ez a stratégia határozza meg kereskedelmi tevékenységünket. Az elmúlt év júniusában nyitottuk meg a webáruházunkat, pozítívan meglepett bennünket az értékesítés volumene. Az új értékesítési csatornán keresztül olyan ügyfeleket érünk el, akik soha nem lépnének kapcsolatba offline módon.

Marcus Oberhofer: már az elmúlt év elejétől kínálunk a Kloeckner Connect – tel olyan központi digitális kiindulópontot, ahonnan ügyfeleink a szolgáltatásokat elérhetik. A felhasználók rendelés- és szerződéskezelést találnak itt, továbbá ügyfeleink szállítóleveleket és egyéb dokumentumokat tölthetnek le. Ez megfelel az ágazatban érezhető generációs változásának: Az ügyfelek fiatal beszerzői hozzá vannak szokva, hogy online rendeljenek. Elvárják, hogy akár 18:00 óra után is tudjanak rendelést küldeni.

Hogyan látják a fémipar jövőbeli fejlődését? Mi marad változatlan, mi jön?

Marcus Oberhofer: a kereskedelmi munkának továbbra is feladata lesz az alumínium profil vagy rozsdamentes félgyártmány gyártótól a végfelhasználóhoz történő eljuttatása. A digitalizálás révén ez a folyamat még gyorsabb és átláthatóbb lesz, ezzel csökkentve a munkaráfordítást a mindennapi üzleti életben. Értékesítőinknek több idejük lesz ügyfeleink tanácsadására és hogy kreatív megoldásokat alakíthassanak ki velük együtt.

Markus Kerbler: az érintett vállalatok közötti határok még jobban eltűnnek majd. Szeretnénk megnyitni webáruházunkat más szolgáltatóknak is. Ezáltal létrejön majd egy ipari platform, ami az ügyfél minden igényét képes lesz kielégíteni.

Marcus Oberhofer és Markus Kerbler ügyvezetők a Kloeckner Metals Austria-ban, a német Klöckner Csoport leányvállalatánál. A vállalat Ausztriában vezető szerepet tölt be az alumínium, rozsdamentes acél és színesfém termékek értékesítésének tekintetében. A bécsi székhelyen és a Neumarkt / Wallersee telephelyen a Kloeckner Metals 3000 féle árucikket raktároz és szükség esetén megmunkál. A vállalat jelenleg több,mint 110 főt foglalkoztat. A tavalyi értékesítés meghaladta a 100 millió eurót.

A társaság székhelye Bécsben, telephelye Salzburgban (Ausztria) található. Milyen előnyökkel jár ez a magyar vállalatok számára?

1992 óta a tevékenykedünk a magyar piacon. Majdnem 50 éves tapasztalattal rendelkezünk! Ügyfeleinknek fontos a szállítási pontosság és a megbízhatóság. A szállításokat, mint Ausztriában is, rendszeres körfuvarokkal végezzük, vagy igény szerint „just in time”. Ügyfeleink számára folyamatosan széles választék áll rendelkezésre.

A magyar piaci igények eltérőek, specifikusak.
Hogyan tudnak ezeknek eleget tenni?

2013–ban megnyitottuk értékesítési irodánkat Budapesten. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy ügyfeleink igényeinek differenciált módon eleget tegyünk.

www.kloecknermetals.at

KLOECKNER Metals

Hirdetés

További cikkek a témában