Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Járműtechnika

Vasúti kocsi gyártás Szolnokon

Megkezdődött az IC+ vasúti személykocsik 10 + 10 darabos sorozatának gyártása Szolnokon.

Az első kész jármű júniusban gördül ki a gyárból, decemberre pedig a teljes sorozatot legyártják. Jövőre megkezdődhet a hetven, hazai forgalomra szánt kocsi gyártása.

Bár már tavaly megkezdődött a sorozatgyártás előkészítése, a sablonok és célszerszámok elkészítése, a folyamatos gyártás csak most indult el. A technológiai sor azt teszi lehetővé, hogy júniustól másfél-kéthetente készüljön el egy-egy jármű. Jelenleg 10 + 10, nemzetközi forgalomba szánt másodosztályú, illetve többcélú személykocsit készítenek. Minden kocsinak csendesen kell futnia akár 200 kilométeres sebességnél is, a légkondicionált utastérben minden ülésnél konnektor, USB-csatlakozó és több országban működő wifikapcsolat, GPS-alapú utastájékoztatási rendszer lesz.

Egy-egy IC+ kocsi hozzávetőleg 4100-féle, összesen 53 ezer alkatrészből áll, és átlagosan 5500 munkaóra kell az elkészítéséhez. A járművekben a hazai hányad meghaladja az ötven százalékot. Az évente várható ötven jármű gyártása közvetlenül 250, közvetve 500 embernek biztosítanak munkát. A kocsik ára felszereltségtől függően 350–380 millió forint. Az európai piacon elérhető új járművek ára 25-30 százalékkal magasabb. Jövőre megkezdődhet a hetven, belföldi felhasználásra szánt IC+ előállítása, ezekhez a saját forrás mellett kormányzati költségtérítést is kap a vasút.

www.mavcsoport.hu

Hirdetés

További cikkek a témában