Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Járműtechnika

Új motorok Szentgotthárdról, a PSA-tól

Úgy tűnik jó pozícióba került a korábbi Opel magyarországi üzem azzal, hogy az új francia tulajdonos PSA itt fogja gyártani egyik legnagyobb darabszámú motorját.

Kisméretű benzinmotorokat fognak gyártani a szentgotthárdi üzemben 2020-tól – jelentette be a beruházást Budapesten Grzegorz Buchal a szentgotthárdi gyár igazgatója. A Szentgotthárdon lévő motorgyár helyzete azt követően vált bizonytalanná, hogy a tavaly márciusi felvásárlást követően a márka új tulajdonosa, a francia PSA konszern bejelentette, minden következő Opel modell a PSA platformját, motorjait és váltóműveit fogja használni.

A mostani bejelentés nyomán viszont kiderült, hogy az Opel szentgotthárdi üzeme lesz a PSA (Peugeot-Citroen) csoport egyik legnagyobb darabszámban készülő motorcsaládjának gyártási helye. A szentgotthárdi motorgyár úgynevezett Flex üzemében a tervek szerint 2020 elejétől indulhat az 1.2 literes, háromhengeres benzines turbómotorok gyártása. A PureTech motorokat a magyar gyáron kívül a lengyelországi Tychyben lévő üzemben is gyártani fogják. Az üzemben egy 60 fős csapat már most megkezdte a projekt előkészítését, amely az új motorcsalád integrálását jelenti a gyártásba. Mindez azt is jelenti, hogy 2020-ban, amikor az új benzinmotorok gyártása megindul, azzal párhuzamosan a mostani motorpaletta egységei is tovább készülnek a sorokon. Vagyis addig, amíg a jelenlegi Opelek – Insignia, Astra – életciklusa tart 2024-ig, addig ezeket a még nem PSA, hanem a korábbi tulajdonos General Motors/Opel fejlesztésű egységeket is gyártják tovább. A szentgotthárdi motorgyár kapacitása egyébként akár 500 ezer egység is évente.

www.mti.hu

Hirdetés

További cikkek a témában