Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Járműtechnika

3M – Új trendek az autóelektronikában

A 3M technológiai fejlesztéseiben az autóipari súlycsökkentés különösen fontos szerepet kap. Amellett, hogy ez mérsékelheti az autók energiafogyasztását, az sem utolsó szempont, hogy a károsanyag-kibocsátást is segít visszaszorítani.

Az elmúlt évek egyik legégetőbb kérdése a környezetkímélőbb autózásra való ösztönzés: az európai szabályozás szerint a belső égésű motorok károsanyag-kibocsátását 130 grammról 90 gramm / kilométerre kell csökkenteni 2020-ig. Ennek az egyik módja az autók súlyának csökkentése. Hol lehet lecsípni a súlyból? A 3M könnyű, fémhelyettesítő formatervezési elemeinek és öntapadó védőfóliáinak köszönhetően az autógyártók egy átlagos, középkategóriás gépjárművet akár 194 kilóval is könnyebbé tehetnek.

A csavarokat és szegecseket ma már a technológiai újítások segítenek helyettesíteni: ilyenek például az egyre gyakrabban alkalmazott ragasztók és kétoldalú ragasztószalagok területen alkalmazzák. Öntapadó zaj- és rezgéscsillapító fóliájuk akár 12 kiló feleslegtől is megszabadíthat a motor, a belső burkolat és a tetőszerkezet esetében.

A 3M mikroszkopikus üveggyöngyei (glass bubbles) nagy szilárdságú és alacsony sűrűségű üreges mikrogömbök, melyek a műanyag alkatrészek adalékanyagaként alkalmazva jelentős súlycsökkenést eredményeznek. Amellett, hogy a gyártási idő lecsökkenthető a 15-25%-kal rövidebb hűtési idő miatt, az elemek súlya ezen technológiával akár 15%-kal kevesebb lehet.

Ilyen módon a 3M üveggyöngy technológia hozzájárul a járművek össztömegének csökkentéséhez, így innovatív és hatékony eszköze az alacsonyabb üzemanyag felhasználásnak, valamint a környezetvédelem fenntarthatóságának. 

 Az autóelektronika új generációja: hővezetés és okoskijelzők

A technológiai újítások az elektronika terén is jelentősen megkönnyítik az autógyártók és a vezetők dolgát. Az autóelektronika, illetve az elektromos autók ágazata az egyik legdinamikusabban fejlődő iparág, azonban minél több elektronikát tartalmaznak az autóink, annál több hőt termelnek. A magas hőmérséklet pedig csökkentheti az akkumulátor élettartamát, így az autó megbízhatóságát. Szerencsére a megfelelő eszközök segítségével biztosíthatjuk az ideális hosszú távú teljesítményt: a 3M a lítium-ionakkumulátortól az okosérzékelőkön át számos hővezető és elektromosan szigetelő megoldás gondoskodik az optimális hűtésről. A 3M autóelektronika megoldásai pedig a világos, informatív LCD és OLED kijelzők létrehozásától az elektronika és az energiaellátás védelméig segítenek az innovatív dizájn kialakításában és abban, hogy a kényelem mellett a lehető legnagyobb biztonságban érezzük magunkat az utakon.

3M

www.3mmagyarorszag.hu

Hirdetés

További cikkek a témában