Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

NAGÉV CINK – MULTIFUNKCIÓS BEVONAT A GÉPIPAR SZÁMÁRA

A gépipar legtöbb ágazatában folyamatosan növekvő szerepe van a horganybevonatos acélok alkalmazásának.

Míg az elektronikai és villamos gép ágazatban főleg horganyzott finomlemezek, addig a gépgyártás és járműipar területén a néhány dekagrammostól a több tonnás tömegig terjedő tűzihorganyzott (MSZ EN ISO 1461) acélszerkezetek, alkatrészek kerülnek felhasználásra. Az utóbbi ágazatoknál sokszor merülnek fel olyan komoly korrózióvédelmi követelmények, melyek a robusztus és egyben megbízható védőbevonatokat indokolják. A NAGÉV név a hazai gépjárműszerkezet gyártók körében ismerősen cseng. A NAGÉV CINK KFT és NAGÉV KFT raktáraiban minden nap sok tonna tűzihorganyzott gépipari termék, vagy alkatrész található meg, rendszeresen bevonásra kerülnek a nagy-, és kisméretű sorozattermékek, vagy egyedi gépészeti acélszerkezetek. Ezek a védőrétegek nemcsak korrózióvédelmi funkciót látnak el, hanem kitűnő ütésállóságuk miatt védenek a mechanikai hatásokkal szemben is. Ha mégis sérülés történik, a cink katódos védelmet biztosít a sérült részen.

ellenáll a korróziónak, sőt kőszóródás állósága is kiváló

A gépjármű alvázak és kiegészítő acélszerkezetek használat közben többszörös, sokszor egymás hatását felerősítő igénybevételnek vannak kitéve. Ez azt jelenti, hogy a nemcsak a levegő, a kipufogógázok, a felcsapódó szennyeződések, vagy az utak sózásából eredő agresszív hatások terhelik a védőbevonatot, hanem a használat során fellépő erős fizikai igénybevételek, például kőfelverődés miatti ütések is felléphetnek, melyek megsérthetik a nem eléggé tapadó és ellenálló védőréteget, ezáltal erősen csökkentik védőértékét.

GÉPIPAR

Tűzihorganyzott alváz és szerkezeti elemek

A német Institut für Stahlbau Leipzig és Institut für Korrosionsschutz Dresden kutatóintézetek által a kétezres évek elején elvégzett vizsgálatok szerint, a tűzihorganyzással kialakított fémrétegek kőszóródás állósága 10-15 szerese a szokásos festék és műanyag bevonatokénak. A közismerten kiváló korróziós ellenállás kitűnő ütésállósággal párosul. Duplex (horgany+festék) bevonatként pedig a korrózióállóság tovább fokozható. Azaz egy korszerű bevonatnak többféle védelmi feladatot is be kell töltenie. Ebbe a sorba illeszkedik a cink katódos védőhatása is.

a bevonatsérülés helye katódosan védett

A horgany (cink) számunkra egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy szokásos alkalmazási körülmények között elektrokémiai védelmet nyújt a vasnak, amennyiben a horganybevonat mégis megsérülne. Drasztikus mechanikai behatások még ezt a masszív réteget is az acélig megsérthetik. Gyakorlati tapasztalatok igazolják, hogy 2-3 mm-es sérülés szélességig a horgany biztosan védi az alapfémet, mert korróziós termékei eltömítik a sérülés. További előny, hogy soha nem rozsdások alá a horganyréteg, mert a cink vashoz viszonyított elektrokémiai tulajdonságai ezt kizárják.

Többtonnás gépszerkezetek tűzihorganyzása rövid határidővel

A fémolvadékban történő tűzihorganyzás az egyetlen olyan, versenyképes áron elérhető fémbevonó technológia, melynél egy akár bonyolult alakú acélszerkezet (például gépalap, gépváz) teljes felületét nagyon rövid idő alatt egy masszív és tömör védőréteggel lehet ellátni, mely metallurgiai kötéssel kapcsolódik az acélfelületre. Ez azt jelenti, hogy a tűzihorganyzóba történő beszállítást követően a termék akár 4-8 órán belül megkapja a szükséges védőbevonatot. Ezután az acélszerkezet egy-két óra elteltével azonnal elszállítható és beépíthető.

gépipar

Többtonnás tűzihorganyzott acélszerkezet

TERVEZÉS, GYÁRTÁS NAGÉV TÁMOGATÁSSAL

Egy-egy bonyolultabb gépváz, alkatrész, vagy járműipari tartó, esetleg felépítmény pénzben kifejezve nagy értéket képvisel, mely mögött magas szintű gyártási technológia és hosszú távú megbízhatóság húzódik meg. Ennek biztosítása már a tervezőasztalon elkezdődik, majd a késztermék legyártásával folytatódik. Mindkét fázisban már ismertnek kell lenni az alkalmazandó korrózióvédelmi technológiának, mert ennek megfelelően kell kialakítani az acélszerkezetet. Ezekhez nyújtanak támogatást a NAGÉV-vállalatok speciális továbbképzések, szakmai napok, vagy személyes tanácsadások megszervezésével. Tovább információk elérhetők a NAGÉV vállalatcsoport honlapján.

www.nagev.hu

 

 

Hirdetés

További cikkek a témában