Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Automatizálás

Murrelektronik: Folyamatállapotok egyértelmű jelzése

Egy vállalat alapigénye, hogy a gépek és berendezések kihasználtsága jó legyen és hatékonyan működjenek. A termelőeszközök üresjárata és állásideje nem járul hozzá a gazdasági sikerekhez.

A gyártástervezők igyekeznek ezért minimálisra csökkenteni a kieső időket. Ahhoz, hogy szükség esetén gyorsan be tudjanak avatkozni, fontos egyértelműen jelezni a folyamatok állapotát.

Ez érvényes a rutin folyamatokra, és ugyanígy a nem tervezett vagy előre nem látható eseményekre, egészen a vészhelyzetekig. Ezeknek a jeleknek olyan egyértelműeknek kell lenniük, hogy a munkatársaknak olyankor is intuitív módon fel kell ismerniük őket, amikor a gyártócsarnokban feszült vagy stresszes helyzet uralkodik. A technika mai állása szerint erre jelzőoszlopokat használnak. Ilyenkor fontos azoknak a színeknek a használata, amit az emberek egyébként is bizonyos szituációkkal hoznak összefüggésbe. Egy egyszerű példa a gyalogos közlekedési lámpa: a zöld a ’mehet’, a piros azt jelenti ’állj’. Ugyanígy minden gépkezelő felismeri, hogy ha a gép státuszát zöld lámpa jelzi, akkor „normál állapotban” van, a pirosnál veszélyt jelentő állapotra kell gondolni.

Bizonyos helyzetekben nem elég a tisztán csak vizuális jelzés a gépkezelők tájékoztatásához, és ezzel az első lépés megtételéhez az állásidő csökkentésére. Az épített környezet vagy a fényviszonyok is megnehezíthetik a vizuális érzékelést. Ebben az esetben szükséges az akusztikus jelzés is, mivel más érzékszervet szólít meg a célszemélyeknél.

Murrelektronik

A jelzőoszlopok színes elemeit egy bajonettzár segítségével szerszám nélkül egy kézmozdulattal összeilleszthetik

A Murrelektronik Modlight Pro szériájának új 50 vagy 70 milliméteres jelzőoszlopait igény szerint egyedileg akár öt színelemmel is össze lehet állítani. A fent említett piros és zöld szín mellett sárga, kék és színtelen elemek is kaphatók. A folyamatállapotok jelzését meghatározhatják például a gépekre vonatkozó szabvány (IEC 60204-1) előírásai alapján.

A színes elemeket egy bajonettzár segítségével szerszám nélkül össze lehet illeszteni, a lehető legrövidebb idő alatt. A praktikus csatlakozókat színkódokkal láttuk el és a lámpatest színét reprezentálják. Ezzel is csökkentik a hibalehetőséget az összeszereléskor. A Modlight Pro gyakran használt színösszeállításai készre összeszerelt jelzőoszlopként is kaphatók.

Az innovatív és energiatakarékos LED-technológiának köszönhetően nem kell többé égőt cserélni. A LED-ek élettartama nagyon magas és legalább 40.000 órán át teljes fényerővel világítanak. Ezt követően is csak minimálisan csökken az intenzitás, ami emberi szemmel alig érzékelhető. Ezzel az oszlopok nem igényelnek karbantartás a gép teljes élettartama alatt. Így időt és pénzt takarít meg. A reflexiós rendszer továbbfejlesztett elrendezése az előző modellhez képest biztosítja, hogy a folyamatállapotok nagy távolságból is jól felismerhetők.

Akusztikus jelzéshez beépíthető egy hangjelző modul. A Modlight Pro-ra kell felhelyezni záró elemként, így az alapelem fedele helyett. A hangjelző szirénája úgy lett kialakítva, hogy minden irányba jól hallható. Egy dip kapcsolóval minden jelzőoszlopon négy hangból lehet választani. Ennek köszönhetően világosan meg lehet különböztetni a gépeket, ha egy csarnokban több is található. A hangerőt is különféleképpen lehet beállítani. A 90 dB-es maximális hangerő biztosítja, hogy a hangjelzések nagy zajszint mellett is egyértelműen észlelhetők.

A zárt kialakításnak köszönhetően a Modlight Pro jelzőoszlopok az IP65 védelmi besorolásnak megfelelően szigeteltek. A nagyszámú engedélynek és a vibrációval szembeni jó tűrőképességnek köszönhetően az egész világon használhatók és széleskörű felhasználási lehetőséget nyitnak meg az ipari ágazatokban és még azon túl is. A jelzőoszlopok alkalmasak például az épületautomatizáláshoz is. A jelzőoszlopokat M12 dugós csatlakozóval szállítjuk. Különlegessége a mágneses láb, amivel az oszlop gyorsan felszerelhető és ideiglenesen gyorsan leszerelhető a szállításhoz. A teljesen sima felületnek köszönhetően az oszlopok nagyon könnyen tisztíthatók.

Fő kép: Modlight Pro alkalmazás közben

További információk: www.murrelektronik.hu

Hirdetés

További cikkek a témában