Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

HRC megfogók a RÖHM kínálatában

A RÖHM Hungaria Kft. a 2018-as Automotive kiállításon bemutatta robotos megfogóinak széles választékát, kiemelten kezelve a cég új, egyedi igényekre alakítható RRMG szintetikus megfogóit.

Ezek a robotkarokra szerelhető megfogók 30%-kal nagyobb fogó erőt biztosítanak, mint elődeik, továbbra is fenntartva érzékeny felületek esetén a finom megfogást.

A növekvő igény az ember és robot együttműködésre (HRC) vezetett arra, hogy a befogás és megfogás specialista RÖHM közös fejlesztésbe kezdett a robotikában már ismert KUKA Systems-szel, aminek végeredményeként bemutatták a világ első HRC képes robot megfogóját, amelyet 3D nyomtatási technológiával készítettek. Ez felhelyezte a céget a gyorsan fejlődő ember-robot együttműködés (HRC) fejlesztések világába.

Az emberek és robotok erősségeinek optimális összekapcsolása az egyik legfontosabb cél a HRC területén. A hangsúly a fizikailag megerőltető, egyhangú és ergonómiailag kedvezőtlen munkafeladatok könnyítésén van. A „szerelő kolléga” jelenléte hatékonyan segít a munkakörülmények egészséges és a munkakörnyezet kellemes kialakításában, ráadásul a pénzügyi és munkaerő-piaci szakértők egybehangzó véleménye alapján, a magas jövedelmű országokban csak a robotok közreműködésével lehet a munkahelyeket megvédeni, mivel lehetővé teszik a költséghatékony termelést.

Az RRMG megfogók megfelelnek a különösen szigorú, jelenleg érvényben lévő ISO 10218 és ISO/TS 15066 biztonsági követelményeknek. A lekerekített sarkok és élek, a speciálisan illeszkedő karima és az ügyesen kialakított biztonsági fedelek garantálják a dolgozók védelmét a sérülésekkel szemben.

Az új megfogóknak köszönhetően a RÖHM pontosan a megfelelő megoldást tudja kínálni az egyre szélesebb körben felmerülő felhasználói igényekre. Christian Schmid a termékcsoport management vezetője elmondta:

„Az additív technológián alapuló gyártási módszer nagy előnye, hogy az összes elképzelhető munkadarab alakzatot le tudjuk képezni vele. Nem számít, hogy az ügyfeleknek külső vagy belső megfogás az igényük. Meg tudjuk valósítani kerek, ovális, illetve majdnem minden alakzat egyedi megfogását. Még eltérő átmérőjű munkadarabok is nagy biztonsággal megfoghatóak a rugalmas ujjaknak köszönhetően. Másik nagy előnye a felhasznált Poliamid PA12 alapanyagnak, hogy a felületet nem sérti meg. Ráadásul a PA12 nagyon ellenálló sok anyaggal szemben, mint például a hűtő folyadékok és olajok, továbbá az élelmiszeriparban is elfogadott, ami újabb felhasználási területeket nyit meg. Ez az ellenálló képesség a tartós rugalmassággal és a könnyített kialakítással párosulva nagyon fontos érvek ügyfeleinknek.”

Az RRMG megfogók folyamatos fejlesztésének köszönhetően létrejött a régebbi modelleknél optimálisabb szerkezet: a 300 grammos tömeg (ez az ujjak kialakításától függ) rendkívül alacsony. A szükséges merevséget biztosító megerősítések és a súlycsökkentést szolgáló könnyítések tanulmányozásával létrehozott újabb formák célja pedig a hosszabb élettartam elérése. Az RRMG-MRK egyedülállóan hosszú élettartamot mutat. A megfogó karbantartás mentesen 10 millió megfogási ciklust bír, egészen gyors, 100 ciklus/perces ütemidőnél is. Egyes modelleknél a 16 millió megfogási ciklus is elérhetővé vált, miközben nem tapasztalható jelentős mértékű kopás. A megfogási feladattól illetve a munkadarab kontúrjától függően akár még nehezebb alkatrészek is mozgathatóak. A befogási helyzetek is kényelmesen lekérdezhetőek, beépíthető érzékelők alkalmazásával.

Christian Schmid:

„Ráadásul a speciálisan KUKA LBR iiwa robothoz fejlesztett rögzítésnek köszönhetően a fej könnyedén elfordítható 90°-onként, annak megfelelően, hogy a munkadarabot vízszintesen vagy függőlegesen szeretnénk megfogni.”

Az ügyfelek által átadott 3D-s munkadarab modellek alapján tudja a RÖHM elkészíteni nekik a személyre szabott RRMG megfogókat. Kétféle alaptestből, a 80 és a 152 (N) szorítóerőt biztosító változatból, lehet választani. A cég pedig Selective Laser Sintering technológiával gyártja a megfogó ujjakat.

Az ujjak gyártása során a sima felületű megfogók vagy akár a lágyabb, finomabb megfogást biztosító szilikon betétekkel ellátott megfogók is kialakíthatóak. Ezeknek természetesen alkalmazkodniuk kell a megfogási feladatokhoz, amiket a felhasználókkal előzetesen egyeztetni kell. A lágyabb megfogók élettartama rövidebb lehet, mint a fent említett 10-16 millió ciklus. Ezt szintén a felhasználási terület ismeretében lehet eldönteni. Kollégáink szívesen adnak javaslatokat a kialakításra vonatkozóan.

További Információk: www.roehm.biz

Hirdetés

További cikkek a témában