Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Automatizálás

Az Ipar 4.0 platform új vezetője

Dr. Frank Melzer, a Festo Igazgatótanácsának tagja vette át a Németország üzleti digitalizálásáért dolgozó Ipar 4.0 platform irányítóbizottságának vezetését.

Az átadás-átvételt 2018. december 4-én tartották, a nürnbergi Digitális Csúcstalálkozón.

Örömmel veszem át a vezetői posztot, s egyben szeretnék köszönetet mondani Leukert úrnak az elmúlt két évben végzett sikeres munkájáért. Elhivatottan vezette az irányítóbizottságot, és jelentősen hozzájárult a platform sikeréhez azzal, hogy támogatta, illetve létrehozta az innovatív tesztelési központokat a vállalatok számára – mondta Dr. Frank Melzer. Az irányításom alatt szeretnék a technológiai fejlesztésre fókuszálni. Elsősorban a decentralizált, autonóm rendszerekre és a mesterséges intelligenciára, melyek a jövőben kitűnő eszközöket fognak biztosítani az ipari termelési folyamatok optimalizálásához. Központi elem lesz továbbá a szakképzett munkavállalók minősítése és továbbképzése. Ennek oka az, hogy a digitalizálás gyorsabban bővíti a társadalom szakmai ismereteit, mint bármely eddigi ipari változás.

Dr. Frank Melzer 2017. október 1. óta tagja a Festo AG & Co. KG Igazgatótanácsának. Gépészmérnök végzettsége van, s a Termék- és Technológia-menedzsment részleget vezeti, mely magában foglalja a Digitális Üzlet és Vállalati Kutatás és Innováció területét is.

A Festo részt vesz az Ipar 4.0 platformban

A Festo az Ipar 4.0 platform alapítása óta részt vesz a kutatási tanácsadó testület és több munkacsoport munkájában. A kutatók elsősorban a referencia architektúrák, a szabványok, a hálózatba kapcsolt rendszerek biztonsága, valamint a minősítés területén dolgoznak.

Az Ipar 4.0 irányító testülete (administration shell)

Többek között Dr. Michael Hoffmeister, a Festo Digitális Üzlet területének vezető szakértője is nagy szerepet vállalt az Ipar 4.0 platform „Referencia architektúrák, szabványok, szabványosítás” munkacsoportjának irányító testületi koncepciója területén. Az irányító testület azért fontos az Ipar 4.0-ban, mert összefoglalást nyújt a berendezésekről és más eszközökről, valamint egységes, kontrollált hozzáférést nyújt ezek adataihoz és egyéb funkcionális jellemzőihez. Eszköz lehet egy érzékelő, de egy egész gyártósor is. Az irányító testület egymást kiegészítő al-modellekkel írja le az eszközt. Mindegyik al-modell egy adott szempontot jelent, mint pl. dokumentációt vagy a műszaki adatokat.

Az Ipar 4.0 platform

Németországban az Ipar 4.0 platform a termelés digitális átalakítását támogató központi hálózat. Több mint 150 szervezet tevékenykedik aktívan a platformban több mint 300 résztvevővel, akik együttes erőfeszítéssel dolgoznak a politika, üzlet, tudomány, szakszervezetek és egyesületek területén. A platform, az egyik legnagyobb nemzetközi, illetve nemzeti hálózatként támogatja a német vállalatokat – főként a középvállalkozásokat – az Ipar 4.0 megvalósításában; elsősorban azzal, hogy bemutatja és népszerűsíti az Ipar 4.0 már létező gyakorlati megoldásait. Emellett konkrét cselekvési javaslatokkal ösztönöz, és felhívja a figyelmet a támogatási szolgáltatásokra és tesztelési környezetekre. A platform széles körű nemzetközi együttműködése is bizonyítja, hogy meghatározó szerepet játszik az Ipar 4.0-val kapcsolatos nemzetközi párbeszédekben.

Digitális Csúcstalálkozó

A Német Szövetségi Gazdasági- és Energiaügyi Minisztérium (BMWi) évente megrendezett Digitális Csúcstalálkozóját azoknak az ötleteknek, feladatoknak, koncepcióknak szentelik, melyek még inkább hozzájárulnak ahhoz, hogy Németország a digitális átalakítás színtere legyen. Az idei, december 3. és 4. között Nürnbergben megrendezett csúcstalálkozó mottója: „Mesterséges intelligencia – kulcs a növekedéshez és a jóléthez”. A politikai, üzleti, tudományos és oktatási élet képviselői tárgyaltak a digitalizálás kihívásairól és lehetőségeiről. A Digitális Csúcstalálkozót 2017-ig Nemzeti IT Csúcstalálkozónak hívták. Az új elnevezés már figyelembe veszi azt a tényt, hogy a digitalizálás a szállítói és a felhasználói oldalt is érinti, az Ipar 4.0-tól kezdve a kulturális és kreatív iparágakig.

www.festo.hu

Hirdetés

További cikkek a témában