Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

iglidur Q2E: kenésmentes világ a nehéz gépek számára is

A tesztek során az új, nagy teherbírású csapágy 130 MPa nyomásnak is ellenállt.

Az építőipari gépekben, mezőgazdasági gépekben, haszongépjárművekben és nyílt tengeri létesítményekben használt siklócsapágyaknak gyakran kell szélsőséges környezeti feltételekkel, például nagy terheléssel megküzdeniük. Ezért az igus továbbfejlesztette kétkomponensű, kenésmentes iglidur Q2E csapágyát. Az iglidur Q2 anyag garantálja a kiváló kopásállóságot, a kemény polimer külsejű csapágyház pedig védelmet nyújt a nagy igénybevételre tervezett csapágy számára.

Por, ütések és peremterhelések Az építőipari gépekben, mezőgazdasági gépekben és nyílt tengeri létesítményekben használt csapágyak gyakran kihívásoknak vannak kitéve és mostoha körülményekkel kell megküzdeniük. Ezért tartós anyagokra és porálló komponensekre van szükség. Az igus pontosan ilyen használati körülményekhez fejlesztette tovább a nagy igénybevételre tervezett iglidur Q2E csapágyát. Az igus bővíti a nagy igénybevétellel járó alkalmazásokhoz tervezett csapágyai termékválasztékát, ezáltal tovább szélesíti azon területek körét, ahol csapágyai kiválthatják a fémből és kompozitból készült megoldásokat.

Ez a csapágy nagy teljesítményű műanyagból készült, ezért teljesen kenés- és korróziómentes. Mivel a csapágyazási pontokat nem kell kenni, azok mindenféle karbantartás nélkül is kifogástalanul működnek, így nem fordulhat elő, hogy a kenés elmaradása miatt a gép meghibásodik. Többé nincs szükség költséges központi kenőrendszerre. A por és a szennyeződés nem tapad meg a csapágyazási pontokban, ezáltal minimálisra csökken a kopás. További előnye, hogy kevesebb olaj és kenőzsír jut ki a környezetbe, aminek eredményeként csökkenthető az az RWTH Aacheni Egyetem mérései alapján éves szinten több mint 35 millió tonnát meghaladó kenőanyag-fogyasztás. További előnyt jelent, hogy a siklócsapágyak kifejezetten költséghatékony fröccsöntéses eljárással készülnek.

A titok nyitja a kombináció

A tokozott kivitel és a kétféle anyag együttes használata biztosítja, hogy a csapágy akár a legszélsőségesebb peremterheléssel is képes megbirkózni. Ez az iglidur Q2E kemény polimerből készült külső csapágyházának és a tribológiailag optimalizált, iglidur Q2 anyagból készülő csapágyperselyének köszönhető. A 20 milliméter átmérőjű siklócsapágyakban ez az anyag nagyon mérettartó és kopásálló, akár 7 tonnás terhelés mellett is. Külső védőpajzsként a csapágyház nagyon ellenállóvá teszi a csapágyat és hosszabb élettartamot biztosít számára. Ezt az igus saját tesztlaboratóriumában végzett vizsgálatai bizonyítják. A forgatásos teszt során az anyag 130 MPa radiális terhelésnek állt ellen. Az iglidur Q2E kezdetben 20, 25, 30 és 40 mm-es tengelyátmérőkhöz áll rendelkezésre.

www.igus.hu

Hirdetés

További cikkek a témában