Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Új belépő szintű szimultán 5-tengelyes gép a Mazak-tól

A Mazak egy új belépő szintű szimultán 5-tengelyes szerszámgépet is bemutatott a 2019-es EMO-n.

Az új, angliai tervezésű, direkt az európai piacra szánt CV5-500 egy versenyképes áron elérhető 5-tengelyes megmunkáló központ, amely ideális választás lehet alvállalkozók, start-upok és bérmegmunkálást végző kisüzemek számára.

A kifejezetten sokoldalú 5-tengelyes gép kategóriájában egyedülállónak számít, mivel nagy merevségű portál kialakításának, merev támasztékú, Y-tengely mentén elmozduló billenő/forgóasztalának köszönhetően nagy pontosságú és rendkívül kompakt megmunkálási megoldást kínál.

A CV5-500 egy új tervezésű túlnyúló orsóház kialakítással rendelkezik, ami biztosítja a megmunkálás merevségét még a Z-tengely teljes lökethossza mellett is. Emellett egy új sokoldalú 12000 RPM fordulatszámú orsóval is fel van szerelve, ami akár 18,5 kW teljesítmény és 119,4 Nm nyomaték elérésére is képes, így számos anyagtípus megmunkálásához alkalmas. Opciós csomagban elérhető 18000 RPM fordulatszámú orsó, és a termikus stabilitás biztosítására az X-, Y-, és Z-tengely golyósorsóin átmenő hűtés is a nagy sebességű alkalmazásokhoz.

A CV5-500 nagy merevségű, görgős csigahajtású Sankyo asztallal rendelkezik, ami a B-tengelyen 220°-os, a C-tengelyen 360°-os elforgathatóságot biztosít. A gép X-, Y-, és Z-tengelyi 36 m/min gyorsjárati sebességével gyors megmunkálást biztosít, és akár Ø500 mm x H320 mm-es és 200 kg-os munkadarabok megmunkálására is alkalmas. Kiegészítésként a Hővédelmi rendszer automatikus hőmérséklet kompenzációjával minimalizálja a megmunkálás közben fellépő hőmérsékletváltozás hatásait, így stabil forgácsolási pontosságot biztosít.

A nagy teljesítmény mellett a CV5-500 tervezésekor különös hangsúlyt fektettek a gép ergonomikus kialakítására, a könnyű hozzáférhetőségre az operátor részéről és legfőképp az egyre növekvő igényeknek megfelelően a könnyű automatizálhatóságra. A szerszámgép számos rendszerrel könnyen integrálható, az oldalsó betöltő ajtó, robot interface és hidraulikus és pneumatikus készülék interface opciókkal kiegészítve. A kialakításnak köszönhetően a gép eleje még automatizálás mellett is könnyen megközelíthető marad, így az gépkezelő számára továbbra is adottak a kényelmes beállítási lehetőségek és a jól belátható munkatér.

Mindössze 2300 mm x 2790 mm-es alapterületével a CV5-500 osztályának legkisebb kompakt 5-tengelyes modellje, így ideális választás általános alvállalkozói, vagy bérmegmunkálási alkalmazásra, ahol behatárolt a rendelkezésre álló alapterület. A karbantartási terület kialakítására is nagy hangsúlyt fektettek. A hűtőfolyadék tartály és az oldalsó kiürítésű forgácskihordó a gép eleje felől is kihúzható, így kényelmes hozzáférhetőséget biztosít a fő karbantartási egységekhez, míg a gép hátulja szorosan a gyár falához helyezhető, így minimalizálva a szükséges alapterületet.

A szerszámtár standard kivitelben 30 férőhelyes, opcionálisan pedig 48 férőhelyesre bővíthető, míg a dupla karos ATC gyors, akár 1,3 másodperces szerszámcsere időt biztosít. Az oldalsó szerszámtár betöltő ajtó szintén standard kialakítás, ami automatikusan futó ciklusok közben is kényelmes szerszámcserét tesz lehetővé.

Az új modell SmoothX vezérléssel, a Mazak SMOOTH Technológiájának külön az 5-tengelyes megmunkálásokhoz kifejlesztett verziójával rendelkezik.

További információk: https://www.mazakeu.hu/

További cikkek a témában