Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Automatizálás

Vége a pénznyelők korának

Hatalmas megtakarítást hozhat az épületek automatizálása.

Csökkenő költségek, hatékonyabb mérnökök és fejlesztők, sokkal több információ a helyes döntések meghozatalához – többek között ezekkel az előnyökkel jár egy épületüzemeltetési rendszer felújítása, illetve az épületautomatizálási megoldások alkalmazása. A Schneider Electric IoT-ra (dolgok internete) és a felhő technológiára épülő EcoStruxure rendszerei közel harmadával csökkenthetik a nem tervezett karbantartások számát.

Egy épület esetében a teljes élettartamra vetített költségek mindössze 25 százalékát adják az építés során keletkező kiadások, a fennmaradó tétel pedig az üzemeltetésből áll össze. A működési költségek lefaragása érdekében célszerű időnként felülvizsgálni az alkalmazott épületüzemeltetési és -automatizálási megoldásokat és átgondolni, milyen előnyökkel járhat az új technológiák alkalmazása.

Egy ilyen folyamat során az egyik leggyakoribb kérdés, hogy amennyiben a meglévő rendszerek eddig megfelelően működtek, miért kellene most modernizálni azokat? Nos, a régebbi, esetleg már több évtizedes megoldások teljes memóriakapacitása a mai viszonyokhoz képest rendkívül kicsi, a korszerű rendszerek bevetéséhez pedig hálózati kapcsolatra, illetve az épületautomatizálást biztosító szerverek megfelelő teljesítményére van szükség. Korlátozott számítási kapacitással nem lehet fejlett, a működési költségek, vagy éppen az energiafelhasználás csökkentését szolgáló rendszert megvalósítani.

A felújítás költségvetése szempontjából egy másik sarkalatos kérdés, hogy vajon a teljes régi rendszert le kell cserélni és lényegében nulláról kell egy új infrastruktúrát kiépíteni, vagy hasznosíthatók a meglévő megoldások? Amennyiben nyitott architektúrájú az eddig használt rendszer, akkor nem feltétlenül van szükség teljes cserére, hiszen például a Schneider Electric EcoStruxure megoldásai nyílt jellegük miatt alkalmasak arra, hogy integrálják őket létező struktúrákhoz. Úgy lehet tehát megvalósítani velük a modernizációt, hogy a berendezések, érzékelők jelentős részét nem kell lecserélni. Ezzel a megoldással egy teljes körű csere költségeinek töredékéért lehet megvalósítani az épületautomatizálás korszerűsítését.

Az ilyen jellegű fejlesztéseknek számos előnyük van: az épületek tulajdonosai és üzemeltetői a korábbinál jóval nagyobb kontrollt szerezhetnek a létesítmények fölött, csökkenthetik a költségeiket, az energiafelhasználást és nem mellesleg a mérnöki, programozási feladatokhoz szükséges időt is lerövidítheti, hatékonyabbá teheti a szakemberek munkáját, ami összességében újabb megtakarítást eredményezhet.

„Becslések szerint az épületekben rejlő energiamegtakarítási potenciál 82 százaléka jelenleg kihasználatlan (ideértve az ipari, gyártási területeket kiszolgáló épületeket is). Ezen segíthetünk olyan digitális megoldásokkal is, melyekkel az üzemeltetés, működés során keletkező elképesztő mennyiségű adatot hasznosítani lehet a fenntarthatóbb, költséghatékonyabb sőt, komfortosabb működés érdekében. A rendszereinkből gyűjtött adatok alapján az épületek hatékonyabb üzemeltetését támogató megoldásunk segítségével az energiaköltségek esetében átlagosan 20 százalékos megtakarítást értek el”

– mutatott rá Racsek Dániel, a Schneider Electric EcoStruxure üzletfejlesztési és értékesítési igazgatója.

Az IoT-technológiára és a felhőszolgáltatásokra épülő EcoStruxure Building Advisor rendszerrel átlagosan csaknem 30 százalékkal csökkenthető a nem tervezett karbantartások száma, és előre ütemezhetők a szervizelések. A szoftverrel ezenkívül a fűtő-hűtő- és szellőztetőrendszereket érintő rejtett költségek több mint 80 százaléka is beazonosítható. A cégek így nem használnak feleslegesen energiát, ezáltal pedig költségeket takarítanak meg, miközben az alaptevékenységükre tudnak koncentrálni.

Hirdetés

További cikkek a témában