Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Járműtechnika

A Continental megoldásával nem fogják túlrakodni a teherautókat

A Continental új fejlesztése, a Fedélzeti Súlymérő Rendszer (On Board Weighing System – OBWS) lehetővé teszi, hogy a teherjárművek, illetve azok félpótkocsijainak és pótkocsijainak súlyát már az út kezdete előtt pontosan megmérjék. A megoldás, amellett, hogy elkerülhetőek vele a súlyhatár túllépéséért járó büntetések, további előnyöket is tartogat.

Az EU 2021 májusától, a 2015/719-es direktívájának megfelelően kötelezővé fogja tenni, hogy gyakrabban mérjék a közúti teherjárművek bruttó tömegét, elejét véve a versenytorzító hatású, valamint az utak rongálódásához vezető túlsúllyal fuvarozásoknak. A szállítmányozóknak ugyanakkor nehézséget okoz a járművek tömegének indulás előtti megmérése, és így a szankciók biztos elkerülése.

Erre a problémára kínál megoldást a Continental fejlesztése, mivel segítségével már azelőtt megtudható a jármű súlya, hogy az az áru felrakodását követően elhagyná a telephelyet.

A megoldás azonban más célból is hasznosítható. A járművek teherbírása jobban kihasználható, a rendszer által szolgáltatott adatok a megelőző karbantartás alapját képezhetik, továbbá az OBWS megnyitja az utat a szállítmány tömegétől függő vámdíjszabás előtt.

Mindenkire gondoltak

A rendszer több változatban is készül, éppen ezért légrugós és hagyományos fémrugós felfüggesztéseknél is alkalmazható. Előbbiek esetében ultrahangos szenzorok mérik a légrugók magasságát, illetve nyomását, megállapítva a tengelyekre jutó terhelést. Fémrugós felfüggesztésekhez egy azonos elven működő érzékelőt készítettek, ami a lengéscsillapító magasságát figyeli.

A harmadik, mindkettő típusú felfüggesztésnél is alkalmazható megoldás feszültségérzékelőkön alapul, melyek közvetlenül a tengelyeket érő terhelést mérik.

A fenti esetek mindegyikében az összegyűjtött és kiértékelt adatok a vezető telefonjára telepített, az OBWS részét képező applikáción keresztül, a jármű fülkéjében vagy esetleg a szállítmányozó vállalat irodájában jeleníthetőek meg.

Forrás: Continental

További cikkek a témában