Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Robotika

A FANUC Robot Olimpia legjobbjai

Nagy port kavart a júliusban lezajlott FANUC Robot Olimpia versenye, mely a záróakkordja volt egy kemény robotikai felkészülésnek, de egyben új kapukat nyitott meg számos fiatal előtt.

Az első ilyen megmérettetésen győztes páros az Euroskills, Szakmák Olimpiájának grazi versenyén mérkőzhet meg Európa legjobbjaival a FANUC Robot Systems Integration szakmájában. Ennek a versenynek kapcsán beszélgettünk a nyertes párossal, Hökkön Szilárddal és Kuller Mátéval, a Széchenyi István Egyetem hallgatóival.

 „Az ipar világából származó gyakorlati tapasztalat kulcsfontosságú”

– ez a mondat rengeteg frissen végzett, vagy még diploma előtt álló fiatal szájából hangozhatna el.

Hasonlóképpen éreztek azok a hallgatók is, akik 2020 tavaszán, kihasználva a kínálkozó lehetőséget, szabadon választható tantárgy keretében kezdtek el robotprogramozással és robotikával foglalkozni a győri Széchenyi István Egyetemen. Hökkön Szilárd és Kuller Máté fél év áldozatos munkájának eredményeképp július 8-10. között megnyerte az országos válogatóversenyt, most pedig a tavaszinál is nagyobb lendülettel készülnek a 2021 januárjában megrendezésre kerülő grazi Euroskills-re.

fanuc

Minden egy új oktatóval kezdődött

„A Robottechnika tantárgy hallgatása közben tetszett meg ez a technológia, aztán egy félévvel később Szilárddal felvettünk egy erre épülő szabadon választható tárgyat is.”

– emlékszik vissza Máté a tavaszi félév indulására. A tárgyat végül nem a kiírt oktató, hanem Szilágyi Zoltán, az egyetem egyik új tanára tartotta, aki célul tűzte ki az egyetem iparvállalatokkal kötött kapcsolatainak megerősítését.

„A félév során létrejött a FANUC-kal az együttműködés, a cég pedig nemcsak eszközöket biztosított számunkra a gyakorláshoz. A FANUC munkatársai online órákat és személyes konzultációkat is tartottak nekünk, amikből rengeteget tanulhattunk.”

– teszi hozzá Szilárd.

Az első benyomások, a gyakorlás lehetősége és a valódi ipari alkalmazások példái meggyőzték a hallgatókat arról, hogy a témával érdemes és kell is foglalkozni, hiszen a jövő az automatizálásé – ebben pedig a FANUC élen jár. A verseny lehetősége pedig csak egy újabb érv volt a kitartó gyakorlás és a témában való elmélyülés mellett.

A csapat nyár elején, a vizsgaidőszak végével teljes mértékben a felkészülésre kezdett fókuszálni, amelyet Szilágyi Zoltán koordinált:

„A kérdéseinkkel, problémáinkkal mindig Zoltánt kereshettük, de természetesen a FANUC-hoz is fordulhatunk, ha olyan jellegű problémáról van szó. Minden nap elején előre elterveztük, hogy aznap mik a kitűzött céljaink, mivel fogunk haladni, ennek megfelelően osztottuk be az időnket.”

– mondják a hallgatók.

A verseny szervezése ezzel párhuzamosan zajlott a FANUC Hungary Kft.-nél. A törökbálinti székházban folytak az előkészületek Bagdi Attila, a FANUC Marketing és Üzletfejlesztési Specialistája szervezésével, hogy olyan versenyt hozzanak létre, amely megfelel a FANUC által támasztott sztenderdeknek ugyanúgy, mint az Euroskills válogatók követelményeinek.

Háromnapos verseny baráti hangulatban a jövő mérnökeinek

A FANUC Robot Olimpiát a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara, mely az Euroskills és Worldskills magyarországi megbízott szervezete nemzeti válogatóvá minősítette, így a nyertesek kvalifikálhatták magukat az európai fordulóra is. A júliusi versenynapokra három kétfős csapat készült fel, ám sem a felkészülés alatt, sem a verseny során nem a rivalizálás határozta meg a kapcsolatukat.

„Mivel évfolyamtársak vagyunk, inkább igyekeztünk támogatni egymást, mindennap megbeszéltük, ki hogy halad, vagy hol akadt el. Végig baráti hangulatban dolgoztunk és nagyon izgalmas volt egy valódi, ipari feladaton dolgozni.”

– mondja Szilárd, majd hozzáteszi:

„Egyedül az időnyomás volt stresszes, tudtuk, hogy nem lesz mindenre elegendő időnk, mégis törekedtünk a határidők pontos betartására.”

A versenyen a hallgatók olyan feladaton dolgozhattak, amely jól modellezi egy új robotalkalmazás telepítését és az azzal kapcsolatos lépéseket a feladat megfogalmazásától kezdve egészen a dokumentáció elkészítésééig.

„Jó volt kipróbálni magunkat, és abban is biztos vagyok most már, hogy szívesen foglalkoznék ilyesmivel az egyetem elvégzése után.”

– jegyzi meg Máté.

Úton az Euroskills felé

2021-ben a Szakmák Olimpiáját Graz-ban rendezik meg, amennyiben a járványhelyzet is megengedi azt. A versenyen hasonlóan a nemzeti válogatóhoz, egy komplett alkalmazási feladatot kapnak majd a csapatok, azt kell a megadott értékelési szempontok mentén megoldaniuk. A Robot System Integration szakma tehát nem egyszerű robotprogramozást tartalmaz, hanem egy összetett integrációs folyamatot, amely hasonló lesz a Robot Olimpián kapott összetett alkalmazási példához.

„A januári versenyre már megkezdtük a felkészülést. Heti három napot töltünk az egyetemen, szerencsére az órarendünk megengedi, hogy az idő nagy részét a gyakorlásra fordítjuk. Most a kamerás applikációkra fókuszálunk, az ezzel kapcsolatos feladatokra készülünk fel. Emellett pedig rengeteg más területet is átveszünk.” – foglalja össze Máté a felkészülés folyamatát. „Külön gyakoroljuk a szerelést, máskor csak programozunk, a folyamat tehát elég változatos.”

– teszi hozzá Szilárd.

Igazi plusz a diploma mellé

„Az egyetemi oktatás inkább az elméletre fókuszál, ahhoz, hogy valódi gyakorlati ismereteket szerezzünk, tökéletes lehetőség a versenyre való felkészülés.”

– meséli Máté a motivációjáról.

„A versenyre való felkészülés és a robotika ma már inkább hobbi számunkra, mindketten szívesen foglalkozunk ezzel és közben tudjuk, hogy rengeteg hasznos tudást és tapasztalatot szerzünk általa

– egészíti ki Szilárd. Mivel az egyetemi tantervben nem szerepel kimondottan ilyen tematikájú gyakorlat, azáltal, hogy a hallgatók időt és energiát áldoznak a versenyre való felkészülésre, mindenképpen nyernek. Emellett egy ilyen verseny remek kapcsolatépítési lehetőség, nemcsak belföldön, hanem a külföldi versenyen más országok szakértőit is megismerhetik.

„Ráadásul az önéletrajzunkban is jól mutat és még akár munkát is ajánlhatnak nekünk, ha jól teljesítünk.”

– teszi hozzá Máté. Hasonlóan minden, az egyetemi kötelező tananyagon túlmutató feladathoz, a versenyfelkészülés új ajtókat nyithat meg a hallgatók előtt.

Jövő évi felkészülés

A hallgatók felkészülését a jövőben is támogatja a FANUC Hungary Kft. ahogy az újabb csapatok és következő évi nemzeti forduló indulóit is. Az Iparkamara, a FANUC és a Széchenyi István Egyetem közös célja, hogy minél több hallgatóval és oktatóikkal ismertessék meg a lehetőséget és a többi területhez hasonlóan népszerűvé váljon a Robot Systems Integration szakma Magyarországon is.

www.fanuc.eu/hu/hu

Hirdetés

További cikkek a témában