Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Oktatás

Hosszú távon fenntartják a gépészmérnök képzést Szombathelyen

Egyöntetűen megerősítette a szombathelyi duális gépészmérnökképzés közép és hosszú távú fenntartásának szándékát a régió 13 nagyvállalata, Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata és az Eötvös Loránd Tudományegyetem vezetése.

A képzésben érintett nagyvállalatok, az önkormányzat és az egyetem felsővezetése közel egy hónapos egyeztetést követően közös nyilatkozatban ismételten deklarálják, hogy kiállnak a szombathelyi gépészmérnökképzés fenntartása mellett. Az vállalatok és a városi vezetés döntöttek arról, hogy biztosítják a gépészmérnökképzés Szombathelyen történő fenntartásának anyagi és technikai feltételeit közép és hosszú távon egyaránt.

A képzésben résztvevő 13 nagyvállalat kijelentette, hogy fejlesztési terveikhez elengedhetetlen a felsőfokú műszaki képzés fenntartása Szombathelyen. Ez a régió gazdasági fejlődése szempontjából is alapvető. Biztosították az egyetem és a város felsővezetését, hogy az ehhez szükséges anyagi és szakmai hozzájárulást közép és hosszú távon továbbra is rendelkezésre bocsátják, a vállalati büdzséket ennek megfelelően tervezik meg. A 13 érintett vállalat vezetője az anyagi hozzájárulás biztosítása mellett azt is megerősítette, hogy hosszú távon évente 57 duális hallgatót fogad a gépészmérnökképzés keretében. Az önkormányzat a következő 4 évben szintén továbbra is támogatja a képzés fenntartását, ezzel is segítve a magas színvonalú felsőfokú műszaki oktatás stabilitásának megőrzését Szombathelyen.

Az egyeztetések minden résztvevője egyetértett annak fontosságában is, hogy a duális rendszernek köszönhetően a szociálisan hátrányos helyzetben lévő fiatalok is egyenlő eséllyel vegyenek részt a felsőoktatásban.

A közel egy hónapos egyeztetési folyamat lezárásaként a résztvevők szerződésben is rögzítik a tett vállalásokat, amelyet hamarosan sajtónyilvános eseményen írnak alá a vállalatok, az egyetem és az önkormányzat vezetői.

A NYILATKOZAT ALÁÍRÓI

Eötvös Loránd Tudományegyetem

AMES Hungaria Kft., Aptiv Services Hungary Kft., Autoliv Ipari és Kereskedelmi Kft., BPW-Hungária Kft., IVY Technology Kft., MAM-Hungária Kft., Opel Szentgotthárd Kft., Roto Elzett Certa Kft., Schaeffler Savaria Kft., SCHOTT Hungary Kft., Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft., TDK Hungary Components Kft., Uniriv Kft.

Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata

Dr. Hende Csaba, Vas megyei 1. sz. választókerület országgyűlési képviselője

Műszaki Magazin előfizetés Műszaki Magazin hírlevél feliratkozás

További cikkek a témában