Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Automatizálás

Connected Hydraulics: hálózatba kapcsolhatóság felsőfokon

Mind a gépgyártók, mind a végfelhasználók számára a hatékonyság az egyik legfontosabb szempont. A Connected Hydraulics technológia jelentősen hozzájárul a termelékenységhez, mivel a teljes gyártási ciklus alatt a fluid technológia fizikai előnyeit kombinálja a Dolgok Internetében (Internet of Things – IoT) rejlő digitalizáció és összekapcsoltság szinte végtelen lehetőségével.

Hidraulika „elvitelre”

A trend nyilvánvaló: Egyre több mérnök válik meg a házon belüli hidraulikus rendszer tervezésének feladatától. Ehelyett inkább az összeszerelésre kész, Plug-and-Produce módszerrel tervezett modulok segítségével igyekeznek leképezni a különféle funkciókat. A változtatható fordulatszámú szivattyúegységekkel és decentralizált folyadékkörökkel rendelkező új generációs hidraulikus tápegységgel, a CytroBox-szal a Bosch Rexroth széles megoldási lehetőségeket kínál és azokat folyamatosan fejleszti. A hidraulika sosem volt még ennyire egyszerű.

Csak néhány lépés az egész: kiválasztás, megrendelés, beüzemelés. A hidraulikus komponensek és komplex rendszerek kiválasztására és konfigurációjára szolgáló, online eszközöket a mérnökök egyre gyakrabban építik be digitalizált munkafolyamataikba. A korábban hidromechanikusan végrehajtott mozgások szoftveres megvalósítása ugyanis lehetővé teszi számukra a különböző mozgási feladatok azonos hardverrel történő megoldását.

Gyors telepítés szoftveres támogatással

Már a beüzemelési folyamatot is szoftveres eszközök alakítják. A mesterséges intelligenciának hála a szelepek automatikusan azonosítják magukat egy Multi-Ethernet interfészen vagy IO-linken keresztül. A szoftveres támogató programok, valamint a kezdeti paraméterezéshez használható telepítő-varázslók még a kevés tapasztalattal rendelkező szakembereket is könnyen végigvezetik a beüzemelési folyamaton és megfelelő beállítási paramétereket is javasolnak. Így megelőzhetőek a hibás telepítések, jelentősen gyorsul a beüzemelési folyamat. A mobilapplikációk lehetővé teszik az operátorok számára a komponensek távoli elérését, a paraméterek megváltoztatását és a hidraulika-rendszer adott feladathoz történő adaptálását.

Maximális termelékenység csúcsteljesítménnyel

Az éppen elvégzendő feladathoz való alkalmazkodás, valamint a hidraulikus komponensek teljesítményének folyamatos növekedése biztosítja a nagyobb termelékenység alapját. Az új gyártási eljárások – például a 3D-nyomtatás – pedig további lehetőségeket rejtenek magunkban.

Ezzel párhuzamosan a hidraulika önmagában is óriási eredményeket ért el az energiahatékonyság terén. Akár 80 százalékkal kevesebb olajmennyiség felhasználásával aktívan hozzájárul a termelő vállalatok szén-dioxid-kibocsátásának csökkentéséhez.

A mindennapos működés során a hálózatba kapcsolt hidraulikus elemek és rendszerek folyamatosan gyűjtik az üzemeltetési adatokat. A legegyszerűbb módszer erre a Bosch Rexroth Kft. saját fejlesztésű adatgyűjtő rendszerének, a Connectivity Kit-nek a használata. Az adatokat egyszerű, állapotra vonatkozó jelzésekkel (zöld-sárga-piros színek logikája mentén) magán az eszközön is láthatóvá lehet tenni, de lehetőség nyílik arra is, hogy az adatokat decentralizált módon feldolgozzák, az eredményeket pedig elküldjék egy magasabb szintű rendszerbe. Ezekből az eredményekből az elemzési algoritmusok jelentős optimalizálási lehetőségeket biztosítanak a folyamatjavítások és a magasabb termelékenység érdekében.


Connectivity Kit – az első lépés az Ipar 4.0 felé

A Connectivity Kit transzparens és valós idejű képet ad a gépek működéséről és adott esetben az azok ideálistól eltérő állapotáról. Az érzékelőkből érkező adatok a felhőben vagy lokális szerveren gyűlnek össze, melyeket különböző célokra lehet felhasználni, attól függően, mire van szükség: a gépek állapotának vagy akár belső folyamatoknak az elemzésére. Ezzel a megoldásunkkal új, illetve meglévő berendezések is gond nélkül hálózatba kapcsolhatók.

A Connectivity Kit webalapú felhasználói felülete.


Az állásidő minimalizálása: prediktív analitika a gépek meghibásodásának megelőzésére

Az összegyűjtött adatok az állásidő minimalizálásához szükséges kulcsfontosságú információkat is magukban rejtik, mivel a több évtized tapasztalatát felhasználó algoritmusok a kopást még azelőtt észreveszik, hogy az meghibásodáshoz vezetne. A CytroConnect szoftveres megoldás decentralizált módon dolgozza fel a hidraulikus egységek üzemeltetési adatait. A karbantartó személyzet okostelefonján keresztül, tartózkodási helyétől függetlenül bárhonnan – a gyárban, de akár azon kívül is – lehívhatja ezt az információt. Így a valós idejű hozzáféréssel számos hibaüzenetre reagálhatnak vagy akár egy pótalkatrész rendelését is automatikusan elindíthatják.

Az ODiN (Online Diagnostics Network) rendszer a nem várt események megelőzését szolgálja, méghozzá a mesterséges intelligencia használatával. A rendszer segítségével a hirtelen géphibák, nem tervezett karbantartási munkálatok helyét az előre meghatározott és időzített szervizciklusok veszik át. A rendszer elsősorban hidraulikus berendezések állapotfelügyeletét segíti. A prediktív analitika már akkor jelzi a hibát vagy eltérést, amikor a mért és a megadott paraméterekből származó differenciából még nem feltétlenül következtetnénk rá.

A hidraulika digitális jövője már elkezdődött

A hálózatba kapcsolat hidraulika digitalizációja a jövőben még ennél is jobban felgyorsulhat. A következő hónapokban új digitális hidraulikus komponensek, modulok és rendszerek sorozatgyártása kezdődik meg és ezzel tovább szélesedik az alkalmazások eddigi köre. Összességében tehát elmondható, hogy a hálózatba kapcsolt hidraulika óriási hozzáadott értékkel bír az időtálló technológia gépgyártói és végfelhasználói számára egyaránt.


A hidraulika jövője már elkezdődött: CytroBox intelligens hidraulikus tápegység

CytroBox intelligens hidraulikus tápegység

Kisebb fogyasztás, nagyobb hatékonyság

A CytroBox hidraulikus tápegységek 7,5 kW és 30 kW közötti teljesítménytartományban konfigurálhatóak, változtatható sebességgel, a szinkronmotorok és axiáldugattyús szivattyúk intelligens kombinációjával. A megfelelő hatékonyság a szervomotor és a szivattyú optimális beállításával érhető el, ami biztosítja a szükség szerinti energiafelhasználást. Az előre beállított hajtásvezérlő egyedileg módosítja az energiaszükségleteket a változó sebességű szivattyúhajtásokban. Ennek köszönhetően a terhelés csökkenésével a fordulatszám is csökken, míg teljes terhelésnél a fordulatszám emelkedik. Ez a rugalmasság akár 80%-os energiamegtakarítást tesz lehetővé az állandó fordulatszámmal hajtott egységekhez képest.

A hidraulikus blokk additív gyártástechnológiával készül, amelynek eredménye a kompakt kialakítás és a kedvezőbb áramlási csatornák. Ezzel a módszerrel kevesebb záróelemre van szükség, csökkentve az esetleges nyomásveszteségeket, hiszen minimálisra redukálódnak azok a területek, ahol olajszivárgás fordulhat elő.

Minimális zajkibocsátás és helyigény

A CytroBox hidraulikus tápegységek a zajkibocsátást is minimálisra csökkentik. A hang elnyeléséről a tápegységházban található komponensek kompakt elrendezése, valamint a beépített hangszigetelők gondoskodnak. A szivattyúegységet egy polimerbeton alapba rögzítették. Ez az alap növeli a tehetetlenségi tömeget, így a tápegység súlypontja mélyebben helyezkedik el. Az összeszerelésnél nélkülözzük azokat a csapágyakat, amelyek a zajokat továbbítják a tartályba. A rendszer minden rezgést hatékonyan elnyel. Így a hidraulikus tápegység zajkibocsátása még teljes terhelés mellett is kisebb, mint 75 dBA, szemben a hasonló tápegységek 85 dBA-es átlagos zajszintjével. Ez mérsékli a zajcsökkentés érdekében szükséges intézkedéseket és költségeket, valamint kellemes munkakörülményeket biztosít még a hidraulikus tápegység közvetlen közelében is.

A CytroBox továbbá helytakarékos megoldást is jelent a gyártósorokon, ami az egységbe integrált légtelenítés és az áramlás szempontjából optimalizált tartálynak köszönhető. Ráadásul az innovatív vízhűtéses koncepciónak köszönhetően hűtővezetékekre sincs szükség.

További fontos előny, hogy az áramlástani szimulációk segítségével a szükséges olajmennyiség 75%-kal, 600-ról 150 literre csökkent. A nagy teljesítményű szinkronmotorok, melyek mindössze 400 mm hosszúak és 200 mm átmérőjűek, 80%-kal kisebb beépítési mérettel rendelkeznek, mint a hasonló aszinkronmotorok. A szinkrontechnológia további előnyei közé tartozik a nagyobb dinamika és a fokozott energiasűrűség is.

Még több információ a forradalmian új hidraulikus tápegységünkről:

boschrexroth.hu/cytrobox


Műszaki Magazin előfizetés Műszaki Magazin hírlevél feliratkozás

További cikkek a témában