Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Automatizálás

Hatékony kommunikáció a gyártásban

A gyártás során kulcsfontosságú lehet a munkatársak gyors egymás közötti kommunikációja, ezáltal a termelési idő csökkentése és az alkalmazottak nagyobb biztonsága. Ennek megoldásában nyújt segítséget az adóvevők használata a munkahelyi kommunikációban és a munkairányításban.

Egy gyártócsarnok üzemeltetésénél a gyors kommunikáció, a munkatársak biztonságának megteremtése és a hatékonyság növelése az első számú szempontok között van. A gyártó szektor résztvevői gyakran szembesülnek azzal a problémával, hogy az alkalmazottak közötti információcsere nem elég hatékony, esetleg mobiltelefont használnak, amellyel nincs lehetőség csoportos kommunikációra és a zajos környezetben sokszor előfordul, hogy nem érthető tisztán, amit a kolléga szeretne mondani.

Mi történik akkor, ha egy meghibásodás következtében probléma adódik a gyártósoron, esetleg tűz üt ki? Ebben az esetben az alkalmazottaknak azonnal cselekedniük kell; gyors és érthető kommunikációval megszüntetni a problémát, hiszen az ő biztonságuk az elsődleges. De ez a gyors és érthető kommunikáció a gyártócsarnokokban nemcsak vészhelyzet esetén fontos, hanem mindennapi alapfeltétel.

Napi számtalan információcsere szükséges ahhoz, hogy megfelelő termékek kerüljenek le a gyártósorról és hatékonyan történjen a termelés. Ezt a gyors és érthető kommunikációt az adóvevők maradéktalanul biztosítják.

Sokkal gyorsabb információátadás személyek vagy csoportok között

Ha például egy alkalmazott a gép mellett állva szeretne beszélni kollégájához, nem kell hozzá odasétálnia, és nem kell őt telefonon felhívnia, így megspórolhatók a tárcsázással, valamint a túloldali kicsengés hallgatásával eltöltött haszontalan másodpercek is. Hiszen az adóvevők használatával másodperc töredéke alatt indíthat beszédet a készüléken lévő PTT gomb megnyomásával, a másik fél pedig azonnal le tudja reagálni a hallottakat.

Lehetőség van arra is, hogy a beszédet egy csatornaváltással csupán 1 fő, egy adott munkacsoport, vagy az összes munkatárs hallja. Az elhangzó információk vagy utasítások több tucat, vagy akár több száz készüléken (nincs limit), valós időben hallhatóvá válnak.

Ha az információk azonnali csoportos eljuttatására, mielőbbi válaszra, vagy azonnali sürgősségi segélyhívásra van szükség, az adóvevőkkel zajló kommunikáció sebességével semmi nem veheti fel a versenyt.

Kommunikáció zajos környezetben is

Biztosan ön is tapasztalta már, hogy egy gyártócsarnokban nagyon hangosan üzemelnek a gépek. Ilyenkor szinte lehetetlen hallani, amit akár a mellettünk álló mond, nem beszélve a távolabbi kollégákról. Az adóvevők extra funkcióit, illetve különböző tartozékait használva kiszűrhetjük a hangos zajokat és kristálytiszta kommunikációt valósíthatunk meg a leghangosabb gép mellett állva is.

A Motorola adóvevőkhöz több száz tartozék vásárolható – köztük fejhallgatók, fülhallgatók, akusztikus csöves fejszettek, mikrofonok, Bluetooth eszközök – melyek mind a kristálytiszta beszédátvitelt biztosítják. Az intelligens hangerő funkció a munkahely zajszintjének megfelelően automatikusan növeli vagy csökkenti a rádió hangerejét, a háttérzajszűrő pedig gondoskodik róla, hogy a kommunikáció mindig világos és jól érthető legyen.

Korlátlan beszélgetés percdíjak nélkül

A vállalat kommunikációs eszközeinek meghatározásánál a költségvonzat sem elhanyagolható szempont. Az adóvevők esetében nincsenek percdíjak, így a kommunikációs kiadások a használat mértékétől függetlenül kézben tarthatók.

Adóvevő típusok

Az adóvevős kommunikáció előnyeiről most térjünk át arra, hogy milyen típusú adóvevők léteznek, és hogyan válasszunk közülük, amennyiben gyártócsarnokot üzemeltetünk.

Engedély nélkül használható és frekvenciaengedély-köteles adóvevő típusok

Adóvevő vásárlás előtt gyakran felmerül a kérdés, hogy szabadon (frekvenciaengedély nélkül) használható, vagy frekvenciaengedély-köteles adóvevőt vásároljunk. Mi a különbség a kettő között, miért van szükség frekvenciaengedélyre, ki szerzi be az engedélyt? Van-e olyan adóvevő, amely nagy hatótávolsággal rendelkezik, mégsem kell hozzá engedélyt igényelni? Nézzük a válaszokat, és hogy melyik típust ajánljuk gyártócsarnokokban történő kommunikációra.

Engedély nélkül használható adóvevők

Az engedély nélküli használat azt jelenti, hogy nincs szükség frekvenciaengedélyre; mivel ezek a készülékek a 446Mhz-es szabad frekvencián működnek, így vásárlás után bárki azonnal használhatja őket. Ilyen adóvevőket gyakran vásárolnak alkalmi használatra és rövidebb távolságokra történő kommunikációhoz. 0,5 watt kimenő teljesítményükkel jobbára kisebb távolságokra használhatók, de ha megfelelőek a látási és domborzati viszonyok, akkor több tíz kilométerre is megnőhet a hatótávolságuk. A nem engedélyköteles (vagy másnéven PMR446) készülékek előre programozott csatornákkal rendelkeznek, amelyek az Egyesült Királyságban és egész Európában egyaránt frekvenciaengedély nélkül használhatók.

Előnyük, hogy használatba vételükhöz nincs szükség engedélyezési eljárásra és nem kell semmilyen használati díjat fizetni, általában olcsóbb készülékek, és nagy választék áll rendelkezésre. Hátrányuk viszont, hogy hatótávolságuk jelentősen kisebb (lakott területen belül átlagosan 3 km, ami erősen függ a terep- és beépítettségi viszonyoktól), a közös frekvencia használat miatt más felhasználók is kommunikálhatnak ugyanazon a csatornán, és emiatt vészhelyzetben nem jól használhatók.

Megkülönböztetünk hobbi célú és ipari használatra tervezett készülékeket. A hobbi célú walkie-talkie-k nem mindennapi használatra vannak kialakítva, ipari körülmények között könnyebben „elhasználódhatnak”, így ezeket inkább kiránduláshoz, síeléshez, családi kommunikációhoz javasoljuk.

Mindennapi munkavégzéshez az ipari kivitelű adóvevőket ajánljuk a gyártó cégeknek, amelyek már nagy kapacitású akkumulátorokkal vannak ellátva, masszívabb, ellenállóbb kivitelűek (víz-, por- és ütésállók). A digitális üzemmódban (is) működő engedély nélkül használható típusoknál a sávok kevésbé terheltek, mint az analóg adóvevőknél.

Engedélyköteles, professzionális, UHF/VHF sávú adóvevők

Ha az adó-vevő készülék nem a 446 MHz-es, hanem egyedi frekvencián működik, akkor a használatához frekvenciaengedély szükséges. Az egyedi frekvencia használata segít távol tartani a nem kívánt rádióforgalmat az adott csatornáról, emiatt jelentősen kisebb a zavar a kommunikációban.

Számos szektor mellett a gyártóipar számára is leginkább engedélyköteles ipari rádiókat javaslunk, mivel strapabíróbbak, hosszabb üzemidőt, nagyobb hatótávolságot, számos extra funkciót és nagyobb intimitást biztosítanak.

Többféle típus közül választhatnak a vásárlók: kicsi, modern, vízálló, robbanásbiztos, analóg/digitális, átjátszó kompatibilis, Bluetooth funkcióval- és GPS-szel ellátott modellek.

A frekvenciaengedély beszerzéséhez a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz kell fordulni, de cégünk – az Anico Kft. – elkészíti az engedély megszerzéséhez szükséges dokumentumokat a felhasználóknak, így nekik csak az éves díj befizetésével kell foglalkozniuk, ami adóvevő típusonként eltérő.

Modern adóvevők, amelyekkel a távolság már nem akadály

Az adóvevők legújabb generációja szinte korlátlan hatótávolsággal rendelkezik, így ezek használatával nagyobb távolságban dolgozó vagy mozgó munkatársakat, de akár az ország több pontján lévő gyártócsarnokok kommunikációs rendszerét is összeköthetjük. Ráadásul ezekhez az eszközökhöz frekvenciaengedély sem szükséges, ugyanis internet alapon működnek, a beszédátvitelre WiFi/3G-4G adatforgalmat használnak. Ahol van hálózati lefedettség, ott működni fognak az eszközök – így biztosítható a szinte korlátlan hatótávolság, akár többezer kilométerre lévő országok között is.

A professzionális, vagy nagyobb területi lefedettséget igénylő felhasználók számára eddig csak az egyedileg kijelölt frekvenciákon működő saját, átjátszós rendszerek jöhettek szóba, melyek költsége milliós tétel is lehetett. Az internet alapú adóvevők jelenthetik a megoldást arra, hogy a munkatársak költséghatékonyan, saját hálózat kiépítése és földrajzi korlátok nélkül, megbízható rádiókapcsolatban lehessenek egymással.

A legújabb adóvevő készülékek a bennük lévő SIM kártyák által biztosított országos és EU-n belüli mobilinternet hálózat lefedettségi területén, illetve Wi-Fi kapcsolaton működnek.

adóvevő

Melyik adóvevő lesz az ideális?

Az adóvevő készülékek választásánál fontos kérdés a használat célja, a felhasználók egymás közötti távolsága és a helyi adottságok. A hatótávolság nemcsak az akkumulátor teljesítményétől, hanem nagyban függ a terepviszonyoktól, az adóvevő antennájától, falazat anyagától és vastagságától, extra körülményektől (por-, víz-, robbanásveszély) stb.

Általánosságban azt mondhatjuk, hogy a kisebb gyártelepek esetén a frekvenciaengedély nélkül használható adóvevők is tökétesen megfelelhetnek. A nagyobb telephellyel rendelkező gyáraknak az engedélyköteles típusokat ajánljuk. Ha pedig a kommunikációval igazán nagy távolságokat kell áthidalni, akár távolban lévő telephelyeket összekötni, akkor az internet alapú adóvevőket javasoljuk.


További információ:

Amennyiben ön is érdeklődik az adóvevős kommunikáció iránt, látogasson el budapesti bemutatótermünkbe, ahol segítünk kiválasztani a legmegfelelőbb modellt, amit akár 1 hétig ingyenesen tesztelhet saját gyártócsarnokában.

Anico Kft. www.anico.hu


Műszaki Magazin előfizetés Műszaki Magazin hírlevél feliratkozás

Hirdetés

További cikkek a témában