Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Járműtechnika

Kormány és pedál nélküli járműveket vinne utcára a Cruise

Az önvezető járművek fejlesztésével foglalkozó Cruise, illetve többségi tulajdonosa, a General Motors bejelentették, a következő hónapokban engedélykérelmet fognak benyújtani, hogy közutakon tesztelhessék a kormány és pedál nélküli Cruise Origin önvezető járműveket.

A Cruise januárban mutatta be az Origint, amiben kettő, egymással szembefordított ülés van, négy személynek biztosítva kényelmes elhelyezkedést. Az ülések elrendezéséből adódóan a járműben sem kormány, sem pedál nincs. A GM 2021 végén vagy 2022 első hónapjaiban akarja megkezdeni a típus gyártását.

A Cruise az amerikai Nemzeti Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatalnál (NHTSA) fog tesztelési engedélyért folyamodni. A törvények szerint a vállalatok két évre, maximum 2500 járművükre kérhetnek mentességet az érvényben lévő biztonsági előírások alól.

Ez már nem az első próbálkozás

A GM 2018 januárjában már benyújtott egy hasonló kérelmet, hogy olyan autonóm Chevrolet Boltokat tesztelhessen, amiken például nincsenek visszapillantó tükrök vagy indexkarok. Az autógyártónál úgy gondolták, hogy 2019 végére fogják megkapni az engedélyt, az NHTSA azonban a mai napig nem határozott. A GM most azt is közölte, hogy vissza fogják vonni a kettő évvel korábbi kérvényüket.

A Cruise Origin tesztelésével kapcsolatos bejelentés nem sokkal azt követően érkezett, hogy a Cruise elsőként kapott engedélyt San Francisco városától, hogy útjain vezető nélkül tesztelhessen járműveket.

Hirdetés

További cikkek a témában