Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Digitális ikrek

A legjobb eszköz a termelés hatékonyságának növelésére.

Termelékenység – A digitális ikrek a fizikai eszközök, folyamatok vagy rendszerek digitális másai. Nagyban különböznek azonban a hagyományos szimulációktól a reprodukálhatóság és a szinkronizálhatóság szempontjából.

A dolgok internetének hálózata (IoT) mindent összekapcsol az internettel. Az egyik, az IoT-vel összefüggő technológia, amely egyre inkább magára irányítja az ipari szereplők figyelmét, a „digitális ikrek” (digital twin) technológia.

Az IoT előrehaladásának köszönhetően ugyanis ma már nemcsak az egyszerű (statikus) digitális másolatok állnak rendelkezésünkre, hanem képesek vagyunk valós időben pontos információkat kinyerni a berendezéseinkből, eszközeinkből, ami kifinomultabb szimulációk elvégzését teszi lehetővé.

A repülőgépiparban például a digitális ikreket használják a sugárhajtóművek biztonságának és a karbantartás hatékonyságának javítására. Ehhez különböző adatokat, például a repülési adatokat és a motorok üzemállapotát gyűjtik, a repülőgép különböző helyein elhelyezett érzékelők segítségével, valós időben. A motorok státusza repülés közben megismétlődik egy virtuális térben, és így a használattal párhuzamosan nagy pontosságú szimulációk végrehajtására van lehetőség, mely segíti a működés nyomon követését, és az előrejelzi a szükséges karbantartást is a súlyos károk megelőzése érdekében.

Digitális ikreket nemcsak használat közben, hanem a repülőgépek kifejlesztéséhez is használnak. Előfordul, hogy az összes alkatrészt és egységet adatokká alakítják a teljes reprodukció érdekében, létrehozva így egy digitális repülőprototípust a virtuális térben.

A virtuális prototípusú repülőgépek számos szimulált környezetben végeznek tesztrepülést, így a fejlesztendő területek egy részét még a valós próbaüzem előtt áttekinthetik a mérnökök, és javíthatják a hibákat is. Ez hozzájárul a próbagyártás és a fizikai fejlesztés átfutási idejének csökkentéséhez.

MAZATROL TWINS

Ma a digitális ikrek technológiáját már nemcsak az aviatikában használják, hanem számos hétköznapi gyakorlati területen is találkozhatunk vele, és a bevezetését több iparágban és ágazatban széles körben fontolgatják, beleértve a fejlesztést, a gyártást és a szolgáltatásokat. Különösen a feldolgozóiparnak vannak nagy elvárásai a hatékony felhasználással kapcsolatban, mivel a digitális ikrek hozzájárulnak olyan problémák megoldásához, mint például a munkaerő létszámának csökkenése, a szakképzett munkaerő hiánya és a termelékenység javítása.

Digitális ikreken alapuló gyártási hatékonyságjavítás a MAZATROL TWINS segítségével

A Mazak szerszámgépeket és szoftvereket fejleszt és szállít olyan élvonalbeli technológiák felhasználásával, mint a digitális ikrek és a mesterséges intelligencia (AI). A MAZATROL Smooth Ai egy olyan CNC-rendszer, amely kivételesen magas termelékenységgel rendelkezik annak köszönhetően, hogy AI technológiával, valamint kifinomult gépi vezérléssel hoz létre programokat egyszerűen.

A Mazak nagy hatékonyságú digitális gyártást kínál, amely egyesíti a legújabb CNC rendszert a digitális iker alapú szoftversorozattal, a MAZATROL TWINS-szel. A MAZATROL TWINS szoftversorozat különféle funkciókkal rendelkezik, virtuális gyárakat és szerszámgépeket reprodukál az irodai számítógépeken.

Smooth Tool Management

A Smooth Tool Management szoftver arra való, hogy eszközadatbázist készíthessünk, amely támogatja az irodai PC-kről való elérést, a hatékony programozást és a megmunkálás szimulációját.

A Smooth PMC olyan szoftver, amely valós idejű szimulációt végez az irodai számítógépeken az automatizált rendszerek működése során, hogy megbecsülje az egyes gépek üzemi terhelését és teljesítményét, az FMS működési hatékonyságának javítása érdekében.

A Smooth CAM Ai segítségével a megmunkálási programozás és egyéb telepítési feladatok, amelyeket általában a gyártás helyszínén hajtanak végre, egyszerűen az irodából intézhetőek. A megmunkálás nagy pontosságú szimulációi virtuális modellek segítségével végezhetők el. Különböző típusú, hagyományosan külön kezelt adatokat lehet pontosan és valós időben integrálni az irodai számítógépek virtuális tereibe a MAZATROL TWINS szoftver segítségével. Ennek eredményeként az egész üzem üzemelemzése és szimulációi elvégezhetők az irodában, az optimális üzemi működés elérése érdekében.

Digitális beállítás virtuális eszközökkel

A Smooth CAM Ai, a MAZATROL TWINS szoftversorozat egyik tagja egy CAM szoftver, amely képes virtuális szerszámgépeket futtatni akár egy irodai PC-n is. A szoftver virtuális szerszámgépei szinkronizálva vannak a tényleges gépekkel, és a belőlük nyert adatok alapján a hálózaton keresztül folyamatos összeköttetésben állnak. Az operátorok megmunkálási programokat hozhatnak létre, vagy az irodában ülve állíthatják át a berendezéseket úgy, mintha csak előttük állnának. A Mazak ezt “digitális beállításnak” nevezi.

A Smooth CAM Ai fogadja a szerszámadatokat, paramétereket és egyéb adatokat a MAZATROL Smooth Ai-val felszerelt igazi gépektől. Ezen adatok hatékony felhasználása lehetővé teszi, hogy akár a teljes munkafolyamatot PC-ken készítsék el. Ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően jelentősen lerövidül a programozási idő.

Ezenkívül a szoftverrel létrehozott megmunkálási programokat kifinomult szimulációk optimalizálják, melyek digitális ikreket alkalmaznak. A megmunkálási idő hatékonyan lerövidíthető például úgy, hogy a programmal megvizsgáljuk, melyik eszköznek a legnagyobb az anyageltávolítási rátája, és a szermszámmegmunkálás jelentős részét az ennek megfelelően preferált eszközökkel végezzük. Sőt, a programnak köszönhetően a mechanikus interferencia is előzetesen észrevehető, és megelőzése érdekében a mozgást az irodai PC-n reprodukálva elemezhető, majd a valódi gépeken korrigálható.

Az irodai számítógépeken pontosan elvégezhető a digitális beállítás, így a problémák előre felismerhetők, és ezzel kiküszöbölhetőek a hosszas telepítési munkák, valamint az első megmunkálás előtti próbagyártások nagy része. A tömeggyártás megkezdése után a tényleges gépek valós idejű adatait a Smooth CAM Ai-hoz küldjük irodai számítógépeken, a megmunkálás további javítása érdekében. Például a megmunkálási terheléssel és a szerszám hosszával kapcsolatos tényleges megmunkálási adatokat elküldjük a Smooth CAM Ai-nak. A Smooth CAM Ai ezután automatikusan optimalizálja a megmunkálási paramétereket, hogy kiszámítsa a legmegfelelőbb vágási mélységet és előtolást, hogy lerövidítse a megmunkálási időt.

Ezeknek az információknak az irodai és a gyártási helyszínek közötti megosztásával a Smooth CAM Ai folyamatosan elemzi az adatokat, hogy optimalizálja a megmunkálási folyamatot a további termelésjavítás érdekében. A MAZATROL TWINS felülmúlhatatlan termelékenységet nyújt még gyorsabb beállításokkal, megmunkálási időkkel és kiváló felülettel. A Mazak hozzájárul a termelés megújításához a Mazak digitális gyártási megoldás hatékony felhasználásával.

www.mazakeu.hu

Hirdetés

További cikkek a témában