Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Környezet

Egészséges épületek – egészséges emberek

A levegő párásítás véd a fertőzésektől

A légúti fertőzések masszív termeléskieséshez és magas költségekhez vezetnek. A nemzetgazdaságokra gyakorolt katasztrofális következményeket a korona-világjárvány szemlélteti. Az olyan épületek különösen veszélyesek, amelyekben sokan tartózkodnak egymás közvetlen közelében. A 40 és 60 % közötti páratartalom védelmet nyújthat a vírusok ellen.

Az „Egészségesebbé tenni az épületeket” brosúra számos gyakorlati tanáccsal itt igényelhető díjtalanul.

A vírusok légi úton történő terjedését és élettartamát számottevően befolyásolja a helyiség páratartalma. A legkisebb átadási kockázat 40 és 60 %-os minimális páratartalom között áll fenn.

Ez egyben az a tartomány is, amelyben az ember immunvédelme a leghatékonyabb.

A vírusok gyorsan elterjedhetnek a gyártóhelyiségekben és az irodákban.

 A vírusok tovább lebegnek

A helyiségek páratartalma döntő jelentőséggel bír a vírusokkal telített aeroszolok lebegési tulajdonságai szempontjából. Míg a köhögésnél vagy tüsszentésnél kijutó, nagyobb és nehezebb cseppek néhány másodperc alatt a padlóra süllyednek, a kisebb és könnyebb aeroszolok órákon át lebeghetnek a száraz levegőben.

A vírusok tovább élnek

A lebegési tulajdonságok mellett a páratartalomnak jelentős hatása van a csíracseppek fertőzési tulajdonságaira is. 40 %-os relatív páratartalom alatt az aeroszolok olyan nagy mértékben kiszáradnak, hogy a bennük található sók kikristályosodnak. Így a vírusok konzerválódnak, ami miatt hosszabb ideig veszélyesek és fertőzőek maradnak.

A levegő párásítás, a páratartalom kihatással van a vírusok élettartamára.

Gyengébb immunvédelem

Ha a relatív páratartalom 40 % alá csökken, akkor a nyálkahártyák öntisztítási folyamata kevésbé hatékony. Vizsgálatok kimutatták, hogy a legjobb immunvédelmet, ezáltal a legkisebb fertőzési kockázatot 45%-os relatív páratartalommal lehet elérni. A nyálkahártyák (orr, tüdő) ilyen páratartalom mellett tudják a lehető leggyorsabban kilökni a szervezetből a vírusokat.

A levegő párásítása

A 40 és 60 % közötti minimális páratartalmat ma már minden épületben higiénikusan és alacsony energiaköltséggel lehet biztosítani műszaki levegő párásítással. Az alkalmazásoktól és az épületektől függően lehetőség van a klímaberendezésbe épített központi rendszerek vagy decentralizált

direkt helyiség párásítás használatára. A közvetlenül a helyiségbe épített levegő párásítók minden épületbe akár utólag is beépíthetők, és rendkívül rugalmasak.

Tájékozódjon a levegő párásítási lehetőségekről, és igényelje itt díjtalanul az „Egészségesebbé tenni az épületeket” kiadványt a 12 pontos ellenőrző listával.

condair Egészségesebbé tenni az épületeket

Hirdetés

További cikkek a témában