Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Méréstechnika

A fizikai szennyeződések megelőzése élelmiszergyártás során

Az élelmiszerekben előforduló fizikai szennyeződések világszerte biztonsági problémát jelentenek. Ha fém-, csont-, műanyag-, üveg- vagy egyéb idegen test kerül az élelmiszerbe, azok komoly sérüléseket okozhatnak. Itt azonban többről van szó, mint a fogyasztók védelme. A fizikai szennyeződés okozta termékvisszahívások jelentősen kockáztatják a gyártó jó hírnevét, megdöbbentően rövid idő alatt lerombolják a márka értékét. A METTLER TOLEDO gyártósori termékvizsgálati rendszerek segítségével biztosíthatja az elvárt termékminőséget, és megfelelhet a szigorú előírásoknak.

Az elmúlt években számos olyan jelentős eset történt, amikor fizikai szennyeződések kerültek be az élelmiszerláncba olyan kulcsfontosságú piacokon, mint az EU és USA. Például egy pékáru gyártó nemrégiben számos hús- és vegetáriánus termékcsaládot hívott vissza azok üvegtöredékekkel való szennyezettségének gyanúja miatt. Az ilyen mértékű termékvisszahívások nagy költségekkel járnak, és gyakran az egész ellátási láncban láncreakciót váltanak ki. Éppen ezért fontos, hogy az élelmiszer-gyártók mindent megtegyenek annak érdekében, hogy csökkentsék a fizikai szennyeződések előfordulásának kockázatát.

A fizikai szennyeződés elleni küzdelem

A termékellenőrzési technológiák fejlődésének köszönhetően, az idegen testek legtöbb típusa detektálható. A berendezések teljesítménye, azonban számos tényezőtől függ, amelyek hatással lehetnek az érzékenységükre is. A fizikai szennyeződés mérete és elhelyezkedése, a gyártósor sebessége, a szennyező anyag és az ellenőrzött termék sűrűsége, valamint a vizsgált termék csomagoló anyagának típusa is nehezítheti a detektálási folyamatot.

gyártósori termékvizsgálati rendszerek

Az élelmiszer típusa szintén a fő befolyásoló tényezők közé tartozik:

Számos élelmiszer-előállítási folyamatban a nyersanyagok folyékony, vagy pépes állagban érkeznek és csővezeték rendszereken keresztül jutnak el a felhasználás helyére. Az ilyen típusú anyagokban előforduló fizikai szennyeződések kimutatása – még a gyártási folyamat elején – számos előnnyel jár. Ezen anyagok gyakran homogénebbek és egyszerűbben ellenőrizhetők, a szennyeződések pedig általában nagyobb méretűek és könnyebben észrevehetők. A korai felismerés az értékes feldolgozó berendezéseket is óvja a károsodásoktól. Az itt elhelyezett detektáló berendezés még azelőtt észlel, hogy a termeléshez további értéket adna hozzá, eltávolítva az esetleges idegen testeket, minimalizálva ezzel a pazarlást.

A bizonyos élelmiszerek esetében a csomagolás előtt van lehetőségünk az esetleges idegen testek jelenlétének ellenőrzésére és kiválasztására. Tipikusan ilyenek az ömlesztett termékek, mint pl. a cukor, a liszt, a gabonafélék és a hüvelyesek; bár ugyanúgy alkalmazható snack-ételek, esetében is.

Garantált biztonságot a csomagolást követően a termékek végellenőrzése nyújt, ez az utolsó védelmi vonal a kiskereskedők és a szupermarketek felé történő kiszállítás előtt. Ebben a környezetben a csomagolás típusa és a lehetséges szennyeződés határozza meg az alkalmazandó termékellenőrzési rendszer típusát.

Az elvárt gondosság biztosítása

A két leggyakrabban alkalmazott fizikai szennyeződést érzékelő technológia a fémdetektálás és a röntgenes vizsgálat. A modern fémdetektáló rendszerek képesek azonosítani minden fémet, beleértve a vasat (acél stb.), a színesfémeket (sárgaréz stb.), valamint a rozsdamentes acélt. A röntgenes ellenőrző rendszerek a fémes szennyeződések mellett, alkalmasak az üveg, az ásványi kő, a csont, a nagy sűrűségű műanyag és a gumi detektálására is.

gyártósori termékvizsgálati rendszerek

A megfelelő berendezés kiválasztásának első lépése vagy a kockázatelemzés és a kritikus ellenőrzési pontok (HACCP), vagy a veszélyelemzés és kockázat alapú megelőző kontrollok (HARPC) auditjának elvégzése. A HACCP-ellenőrzés azonosítja a gyártási folyamat során mozgó termék esetleges szennyezettségének kockázatát és valószínűsített szennyeződés típusait. Kritikus ellenőrzési pontokat (CCP) kell létrehozni a kockázatok csökkentése érdekében, ahová termékellenőrző berendezések telepítése szükséges. A HARPC audit a fentieken túl, hangsúlyt fektet egyéb biztonsági előírásokra is, mint például a jogosultsági szintek kezelésére és ellenőrzésére.

Egyre gyakrabban fordul elő, hogy a szupermarketek márkáik védelmében saját gyakorlati kódexük végrehajtását várják el, amelyek gyakran még a nemzetközi élelmiszer-biztonsági előírásoknál is szigorúbbak. Átfogó feltételrendszerük meghatározza a beszállítókra vonatkozó minimális műszaki követelményeket, annak érdekében, hogy teljesítsék az fogyasztók iránti elkötelezettségüket a biztonságos, legális és kiváló minőségű termékek értékesítése mellett.

A legjobb technológia kiválasztása

Ha egy felmérés során megállapítható, hogy a fém az egyetlen lehetséges szennyeződés, akkor a fémdetektor a legjobb megoldás. Amennyiben más idegen testek, mint például üveg, kő vagy sűrű műanyagok előfordulása is valószínűsíthető, akkor a röntgenes ellenőrző technológia az alkalmasabb.

A csomagolás módja is jelentősen meghatározza a vizsgáló berendezés technológiáját.

A fémdetektálás és a röntgenes vizsgálat eltérő képességekkel rendelkezik, egyik megközelítés sem tévedhetetlen, ezért minden esetben célszerű előzetes termékteszteket végezni a megfelelő megoldás kiválasztása érdekében.

A digitalizálás javítja a hatékonyságot

Az élelmiszeripar folyamatosan változó jellege a termékellenőrzési technológia gyors fejlődését eredményezi. A kiskereskedők és a fogyasztók által elvárt szélesebb termékválasztékra irányuló igény, hatékonyabban működő üzemekben valósítható meg. A modern fémdetektáló és röntgenes ellenőrző berendezések képességeinek fejlődése lehetővé teszi a szennyeződések szélesebb körben történő kimutatását, kisebb formákban és méretekben, megfelelő felbontással. A jobb szoftverek és az intuitív, érintőképernyős kijelzők kifejlesztésével a termékellenőrző technológiák alkalmazása is jelentősen javul, lehetővé téve a gyártósor gyorsabb és automatikus beállítását.

Hirdetés

További cikkek a témában