Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Digitalizáció

Digitalizáció régi gyártósorokon – KUKA

A jövőben történő gyártás követelményei közé az egyre rövidebb termékciklusok, kisebb cikkméretek és egyedi termékkialakítások és jellemzők tartoznak. A hatékony és változó gyártás felé vezető fejlődés feltartóztathatatlan.

A negyedik ipari forradalom víziója valósul meg azokban a gyárakban, hol a termékfejlesztés és a gyártás közötti közvetlen adatcserét valósítják meg, aminek segítségével az összes gyártási információ átláthatóvá válik. A hagyományos technológia automatizálása és informatikai rendszerbe kapcsolása alkotja a digitalizáció megvalósulását a régi gyártósorokon.

“Annak érdekében, hogy egy vállalat sikeresen megállja a helyét ebben az új valóságban, és a változás által generált esélyeket nyereségesen és fenntartható módon tudja hasznosítani, vállalati döntéseiket már ma a holnap teljesen automatizált gyártási környezetének sikertényezőihez kell igazítaniuk.”

– tudjuk meg Perity Gábortól, a KUKA Hungária Kft. értékesítési vezetőjétől.

A megatrendek jelentik az áttörést a holnap gyártásában. A digitalizáció, a demográfiai változások, az individualizáció, az erőforrások szűkössége és a gazdasági erő áthelyezésének megértése és az ezekre való megfelelő reagálás nyithatja meg a kapukat a jövő felé. A trendek figyelmen kívül hagyása a fenntartható ötletek és megoldások fejlesztésének rovására mehet. Éppen ezért a KUKA-nál igazodunk a globális trendekhez és már ma a jövő megoldásait alakítjuk ki.

A digitális technológiákat a privát szféra és a gazdasági élet számos területéről már nem lehet száműzni. Jelenleg a legnagyobb hangsúly azon van, hogy az eddigi gépgyártás területén megszerzett tudást átalakítsák úgy, hogy az a digitális világban is használhatóvá váljon.  Éppen ezért az ipari gyártásban a digitalizáció teljesen új lehetőségeket, rendszereket és folyamatokat nyit meg a hálózatba kapcsolás és optimalizálás céljából.

Egy gyár és egy üzem első lépése a digitalizáció felé mindig ugyan az: a gépeket a hálózathoz kell csatlakoztatni, adatokat kell gyűjteni és módosítani a működésüket, hogy a meghatározott módon érjék el a kitűzött célt, mint például problémák észlelése és a lehetséges optimalizálások felismerése. A gyártás és az informatika összekapcsolódik. Ez azt is jelenti, hogy az eltérő szaknyelvet beszélő szakembereknek kommunikálniuk és együttműködniük kell, hogy közösen indulhassanak el ezen az úton. A KUKA „beszéli” mind a két nyelvet.

A digitalizált folyamatok, valamint a digitális adatok célzott gyűjtése és elemzése meghatározzák a jövőbeli gyártási környezetet – a fejlesztéstől a gyártáson át egészen a karbantartásig, így a termékek, munkafolyamatok és anyagáramok optimalizálhatók és rugalmasan az új üzleti modellekhez, ügyféligényekhez és piaci feltételekhez igazíthatók. Mind ehhez szükséges a Industrial Internet of Things (IIoT), lehetővé téve az egymás közötti közvetlen adatcserét, a berendezések, gépek és tevékenységek testreszabását és a gyártási folyamat önálló optimalizálását.

A KUKA-termékek és -szolgáltatások széles skálája lehetővé teszi az ipari gyártási folyamatok digitalizációját és hálózatba kapcsolását: a szimulációs szolgáltatásoktól kezdve a folyamatosan továbbfejlesztett szoftvereszközökön (pl. KUKA SmartProduction) túl egészen a KUKA Connect saját felhőalapú platformig.

www.kuka.com

Hirdetés

További cikkek a témában