Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Több évtizede a minőség szolgálatában

A Kresz Kft. új FANUC fröccsgéppel gyártja a többkomponensű alkatrészeket

„Olyan gépet kerestünk, amellyel egy lépésben készíthetjük el a többkomponensű fröccsöntött műanyag alkatrészeinket. A FANUC Roboshot fröccsöntőben megtaláltuk a megfelelő technológiát, ami jó árral és kiváló támogatással párosul.”

– Kresz Szabolcs, termelésvezető, Kresz Kft.

A fröccsöntött műanyagalkatrészek, amelyek saját tervezésű szerszámokkal, automatizált termelőeszközökön készülnek a Kresz Kft. pécsváradi üzemében mind a legmagasabb minőséget képviselik. A vállalat nem köt kompromisszumot a minőséget illetően: az elérhető legmegbízhatóbb technológiák alkalmazásával gyártja termékeit, így azok a vevői igényeket, illetve az iparági elvárásokat is maximálisan kielégítik. Az utóbbi évben pedig új FANUC gépek beszerzésével tették még hatékonyabbá termelésüket.

„Korábban is gondolkodtunk már FANUC szerszámgépek beszerzésén, azonban a pályázatok által biztosított forrásokat egészen addig nem tudtuk a japán gyártó gépeire fordítani, amíg nem alapították meg a magyar képviseletet. Miután elindult a FANUC Hungary Kft. és rendelkezésünkre állt pályázati forrás, először egy huzalszikra-forgácsolót, majd egy fröccsöntőgépet vásároltunk tőlük, mindkettővel maximálisan elégedettek vagyunk.”

– kezdi Kresz Szabolcs, a Kresz Kft. termelésvezetője, amikor a FANUC-kal való partneri kapcsolatról kérdezzük.

„Pozitív tapasztalataink – melyeket egy 2010 előtt vásárolt huzalszikra-forgácsolóval szereztünk, kiváló alapot adtak ahhoz, hogy újra a gyártó mellett döntsünk.”

Növekedés megbízható partnerekkel

A Kresz Kft. számára az elmúlt 30 év folyamatos fejlődést jelentett: a műanyag fröccsöntés mellett az évek során megjelent a fröccsszerszám-tervezés és -gyártás a tevékenységek között, amely az összeszereléssel kiegészülve komplex, jól szabályozott és biztosított rendszerré fejlődött. Ennek köszönhetően a megrendelésállomány és a dolgozói létszám is növekedett, kiváló szakemberek dolgoznak a cégnél, akik folyamatosan fejlesztik tudásukat. Hiszen csak is így biztosítható az innovatív hozzáállás és a töretlen fejlődés.

Alkalmi, kis szériák gyártását, valamint hosszabb távú sorozatgyártást is vállalnak, erre a rugalmas termelésirányítás miatt van lehetőség.

„Célunk, hogy minden feladatot a lehető legmagasabb minőségben lássunk el, ehhez igazítjuk innovációs stratégiánkat, gépbeszerzéseinket és a teljes termelésszervezést is. Mindig keressük az adott feladat legoptimálisabb megoldását, és ha szükséges, ennek megfelelően választjuk ki az új gépeket és technológiákat is.”

– mondja Kresz Szabolcs.

A szerszámgyártásban a legmodernebb technológiákat alkalmazva, HSC marással, szikraforgácsolással készülnek a fröccsöntő szerszámok, amelyeket a vevői igények alapján a vállalat munkatársai terveznek.

„A házon belüli szerszámtervezés és -gyártás az automatizált termeléssel kiegészülve magas minőségű, méretpontos alkatrészek gyártását teszi lehetővé.”

– egészíti ki Kresz Szabolcs. Ehhez a magas elvárásoknak megfelelő működéshez azonban nemcsak a vállalaton belüli kollégák elkötelezett hozzáállására van szükség, hanem olyan megbízható beszállítókra és partnerekre, akik számára a minőség hasonlóan elsődleges.

„A FANUC Hungary Kft.-vel kiváló kapcsolatot ápolunk, az értékesítők és a szervizes kollégák is hasonlóan elkötelezettek a céljaink iránt, mint mi magunk.”

– foglalja össze Kresz Szabolcs.

A szerszámgyártásban alkalmazott szikraforgácsoláshoz először 2008-ban vásároltak gépet a FANUC-tól, amelyet 2020 elején egy újabb követett. Ezek megbízható működése, illetve egy fejlesztés irányította a figyelmet a Roboshot sorozatra.

Új elvárások, új technológia, új szerszámgép

„Ezelőtt is gyártottunk már kétkomponensű műanyag alkatrészeket, azonban a termékeket a fröccsöntés után kellett összeszerelni. Egy ilyen, kétkomponensű alkatrész hatékonyabb, gyorsabb és pontosabb gyártásához kerestünk szerszámgépet, konkrét elképzelésekkel és elvárásokkal. A megfelelő gépet a FANUC kínálatában találtuk meg.”

– mondja Kresz Szabolcs, majd hozzáteszi:

„Emellett A FANUC Hungary Kft. csapatától megkaptuk a szükséges technológiai támogatást, üzembehelyezési és telepítési segítséget is. A kérdéseinkkel bármikor kereshetjük a vállalat szakembereit, ami igen nagy biztonságot jelent, segít a folyamatos termelés fenntartásában.”

Az elektromos fröccsöntők energiatakarékos, tiszta és megbízható működése nagy előny a hidraulikus gépekkel szemben, a FANUC Roboshot széria gépei pedig árban is versenyképesek ezekkel. A 2020-ban szállított szerszámgép mindössze két hét átfutási idővel érkezett meg Pécsváradra, majd két nap alatt üzembe is állították. A termelés megkezdését on-site oktatás segítette, így a géppel dolgozók hamar elsajátíthatták a biztonságos kezeléshez szükséges ismereteket. A FANUC Hungary Kft. szakemberei nemcsak a szállításban, a telepítésben és az oktatásban segítettek, hanem minden felmerülő technológiai kérdésben rendelkezésre állnak:

„Mivel ismerik és használták a gépeket, a gyakorlatban is jól használható tanácsokat tudtak adni a kezelést illetően, ami egyedülálló.”

– teszi hozzá Kresz Szabolcs. A gép kezelését hamar megszokták a dolgozók, az átlátható kezelőfelületnek, az egyszerű kezelhetőségnek, valamint a szakértői támogatásnak köszönhetően.

Tovább a megkezdett pályán

„Semmilyen probléma nem volt a telepítést és az üzemeltetést illetően, egyik géppel sem, inkább többet kaptunk a FANUC Hungary Kft-től, mint amire számítottunk” – foglalja össze Kresz Szabolcs. Ezek a pozitív tapasztalatok pedig előrevetítik a további együttműködés lehetőségét: „A jövőben is tervezünk a FANUC-kal, jelenleg a forgácsolási és megmunkálási területen, távlati tervünk pedig a gyártás további automatizálása, amiben szintén számítunk majd rájuk.”

– teszi hozzá.

Hirdetés

További cikkek a témában