Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Gazdaságos marás kiváló felületi minőséggel

A hagyományos maráshoz képest a trochoidális marás nagyobb forgácsolási sebességet és vágási mélységet tesz lehetővé, a szerszám és a gép kisebb terhelése mellett.

A modern CNC megmunkálóportálok számítógépes teljesítményének köszönhetően a gyártó cégek így komplex marási munkákat is gyorsabban és költséghatékonyabban képesek előállítani.

 Trochoidális vagy örvénymarásnál a szerszám – ellentétben a hagyományos marással – nem lineárisan, hanem kör alakú mozgásminta szerint működik. Ennek során a maró teljesen belemerül a munkadarabba, és a vágás a szerszám teljes hosszában történik. Ehhez egy speciális trochoidális marót választanak, amelynek átmérője kisebb, mint a megmunkálandó horony vagy kontúr. Az előtolási és a körmozgás kombinációja következtében a trochoidális marás fogásvételi szöge állandóan 90 fok alatt tartható. A szerszám és a gép ebből erdő alacsonyabb igénybevétele nagyobb forgácsolási sebességet és rövidebb megmunkálási időt tesz lehetővé.

A trochoidális megmunkálási folyamat a modern CNC gépek programopcióival összetett kontúrok pontos és költséghatékony megmunkálását is lehetővé teszi. A Hurco gépgyártónál egyre növekszik a WinMax vezérlés megfelelő szoftveres kiegészítője, az AdaptiPath™ iránti érdeklődés.

„A trochoidális marás mindig gazdaságosabb módszer, ha a hagyományos marás több mélységi fokozatban történik”

– magyarázza Florian Kerkau, a Hurco alkalmazástechnikusa. Különösen horony- és zsebmaráshoz, valamint kontúrok feltárásához ajánlja a trochoidális eljárást. Mindhárom alkalmazásnál sok anyagot kell rövid idő alatt eltávolítani – ez olyan feladat, amelyhez a trochoidális marás a lényegesen nagyobb vágási mélység miatt egyértelműen előnyösebb, mint a hagyományos marás.

A trochoidális marás akár tízszeresére is meghosszabbíthatja a szerszámok élettartamát, a megmunkálási idő pedig 30-40 százalékkal csökken.
(Fénykép: HURCO)

Megnövelt szerszámélettartam

Adaptív előtolás-szabályozású trochoidális marás esetén az előtolás nem követi a fixen programozott értéket, hanem az orsó teljesítményétől és egyéb folyamatadatoktól függően folyamatosan igazodik az aktuális marási pályához. A szoftver az előírt forgács-középvastagságnak megfelelően minden pillanatban újraszámolja a fogásvételi szöget. A gép maximális sebességgel jár, a határérték túllépése nélkül. Ezáltal az olyan trochoidális folyamatok, mint az AdaptiPath, lehetővé teszik a hatékony nagysebességű megmunkálást a szerszám és a gép konstans terhelése mellett. Az előnyök a hagyományos forgácsoláshoz képest nyilvánvalóak: Rövidebb megmunkálási idő az időegység alatti maximális forgácseltávolítási mennyiség következtében, nagyobb folyamatbiztonság az alacsonyabb szerszám- és gépkopás miatt, valamint végső soron alacsonyabb egy munkadarabra jutó költségek.

„Trochoidális marással a szerszámok élettartama akár tízszeresére növelhető, a megmunkálási idő pedig 30-40 százalékkal csökken. Nagyon egyszerű munkadarab esetén a megmunkálási idő akár több mint a felével csökkenthető. Ennek érezhető hatása van a gazdaságosságra“

– mondja Kerkau.

A Hurco WinMax vezérlésében a trochoidális marás egy standard opció, amely minden adatrekordhoz egyszerű kattintással lehívható. A program maga határozza meg a merülési pontot és minden mást is. Legfrissebb verziójában bármely zsebként definiált ciklus működhet az AdaptiPath programmal. Ez nyitott zsebekre, ill. nyitott kontúrokra is érvényes. A trochoidális megmunkálás megkezdése előtt a kezelőnek csak meg kell határoznia a vágási értékeket. Ennek során integrált szerszám- és anyagadatbázis használata ajánlott. A jövőben az egyes szerszámok és bizonyos anyagok egyedileg tárolt vágási értékeit a vezérlés automatikusan lehívja és közvetlenül a programba továbbítja.

Megfelelő programopciót és nagy teljesítményű vezérlőrendszert feltételezve, a megmunkálási folyamat gyorsan implementálható a meglévő folyamatokba. Kerkau, alkalmazástechnikus:

„Öt-tíz perc alatt elmagyaráztuk az AdaptiPath működését ügyfeleinknek. Ezután még megnézzük a szerszámokat, és a kezelők fél munkanapon belül futtathatják a programot. A trochoidális marás szinte mindig kifizetődő.“

További információk: hurco.de/video/adaptives-trochoidalfraesen

Hirdetés

További cikkek a témában