Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

Hogyan válasszunk huzalos szikraforgácsológépet?

Egy-egy ilyen gép jelentős és hosszú távú befektetés egy cég életében, amit nem 1-2 évre választunk… ha minden jól megy, egy ilyen berendezéssel 10-15 évre tervezünk.

Így abszolút érthető, hogy a választást érdemes alaposan körüljárni, számtalan szempontot figyelembe venni. Hogy milyen tényezőket kellene mérlegelni, abban segít most Péter Szabolcs, az M+E ügyvezetője.

Milyen szempontokat érdemes figyelembe venni huzal szikraforgácsoló vásárlásakor?

Egy gép vásárlásakor elsődleges szempont mindig a meglévő, valamint a várható munkák paramétereihez való igazodás.  Gondolva itt elsősorban a gép megmunkálási tartományára, illetve a megmunkálások jellegére: egyedi vagy sorozatgyártásra választjuk, esetleg mindkettőre.  Természetesen amennyiben van lehetőség rá, érdemes ezeket a tulajdonságokat „tágabb keretek” közé tenni. Azaz mérlegelni, hogy kicsivel több ráfordítás/befektetés egy nagyobb gép vásárlását teszi lehetővé, ami hosszú távon kifizetődőbb lehet, minthogy a gép megmunkálási tartománya lehetővé teszi nagyobb munkadarabok megmunkálását is, azaz bővül az elvállalható munkák köre. Rendkívül fontos a gépek opciós listáját is alaposan áttanulmányozni és átgondolni, ahogyan akár egy autó esetében is tennénk: mely opciók, amik számunkra ténylegesen szükségesek (ilyen lehet például a megnövelt Z löket tartomány a magasabb munkadarabok megmunkálásához) vagy hatékonyabbá teszik a munkavégzést (például a 20 kg-os huzaladagoló automatizált gépeknél) és melyek, amiket mi nem tudnánk kihasználni, nem nyújtanak pluszt számunkra. Ehhez célszerű bevonni a cégnél dolgozó kollégákat is, akik szakmai tapasztalatukkal segíthetik a választást, illetve a gép-forgalmazójának technológusával is érdemes egyeztetni a pontos igények és lehetőségek kapcsán.

Mi itt az M+E-nél tisztában vagyunk azzal, hogy vevői elégedettség egy hosszú távú befektetés. Ezért különös figyelmet fordítunk arra, hogy az igényekhez ténylegesen igazodó gépet ajánljunk, ez közös érdek. Így nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy megfelelő szakmai tanácsokkal lássuk el a vevőinket, azt érezzék, hogy azt kapták, amire szükségük van, és csak azt, és teljes körűen tisztában vannak a gép által biztosított lehetőségekkel, megoldásokkal.

A szikraforgácsolók sokféle szempontból kilógnak a megmunkálógépek közül, az egyik ilyen tulajdonság az is, hogy ahány gyártó, annyiféle vezérlő. Így érdemes figyelembe venni, hogy mennyire felhasználóbarát, könnyen kezelhető, milyen lehetőségeket biztosít és elérhető-e magyar nyelven is. Illetve az sem elhanyagolandó szempont, hogy Magyarországon nincs szikraforgácsoló képzés. Erre is megoldást nyújt az M+E: egy új gép vásárlása esetén a vezérlő többnapos ismertetésével, valamint folyamatos igény esetén támogatást biztosítunk a gépkezelőket akár telefonon, e-mailen vagy személyes találkozás révén.

Ami még szintén óriási előny, hogy ha a szóba jöhető gépet meg tudjuk nézni már munka közben. Erre cégünk lehetőséget biztosít akár a bemutatótermében, de igény esetén már vevőnél működő gép megtekintése is megoldható, ahol első kézből is információt kaphatnak.

Milyen egyéb szempontok dönthetnek két azonos képességű/paraméterű gép között?

A vezető gyártók gépei között valóban nagyon kevés különbség van. Természetesen mindenki próbál a konkurens gyártókkal szembe előnybe kerülni, ezért folyamatosak a fejlesztések, mind a gép felépítése mind pedig a technológiák terén.  Az alapfelszereltség sokat számíthat egy gép ár/érték arányánál a már említett opciós tételek miatt.  Ebben azért találni komolyabb különbségeket a gyártók között. A Mitsubishi ezért próbál már egy alapgépnél is magas felszereltséget, illetve a legfrissebb vezérlővel és technológiával felszerelt gépet kínálni.  Sok cégnél találkoznunk a magyar nyelvre fordított vezérlő igényével, illetve a magyar nyelvű kezelési utasításokkal, karbantartásokkal, aminek szintén eleget tesznek a Mitsubishi gépek.

Nagyon fontos a megvásárolni kívánt gép esetében a magyarországi szervizhálózat és alkatrészellátás, mivel a gyártásban ugye rendkívül fontos, hogy ne álljon/minél kevesebbet álljon egy gép. Számos gép esetén esetleg hetek telnek el egy szervizelésre vagy egy alkatrészre várva (főként kevésbé ismert gyártók esetén), ami jelentős kiesést jelent. A Mitsubishi ilyen szempontból is a mezőny elején jár a magyarországi képviselettel, szervizzel, a gyors alkatrész utánpótlással a németországi  alkatrészbázisnak és a gyári támogatásnak köszönhetően. Szintén fontos, előnyt jelentő szempont, hogy milyen garanciát vállal az adott gyártó. A Mitsubishi például – egyedülállóan – 12 év garanciát vállal a pozícionálási pontosságra, ami tükrözi a megbízhatóságot.

Milyen „kényelmi” funkciók megléte segítheti a hatékonyságot?

A könnyű kezelhetőség nagyon fontos minden gépnél, köztük természetesen igaz ez a szikraforgácsolók esetében is. A már említett könnyen elsajátítható vezérlő mellé egy jó, a gépet teljeskörűen ismerő szakember, remek párost alkot.

A kezelhetőség a gyártótól függ, a szakember kapcsán pedig érdemes oktatást kérni vásárláskor, hogy megismerhesse azokat a funkciókat, amik megkönnyítik a napi munkáját. Hiszen fontos, hogy amikor dolgozni kell rajta, az gördülékeny, egyszerű és hatékony legyen.

Lényeges, hogy a munkákat egyszerűen tudjuk megmunkálni a felrakásától a programozásáig, a megmunkálás során szükséges optimalizálásokig, ellenőrzésekig a programok utólagos módosításain keresztül. A Mitsubishi vezérlők nem csak a pábeszédes menü rendszerrel, hanem a beépített 2D Cam-mel, a rendkívül sokféle beállítási lehetőséggel ezt szolgálja, legyen szó akár automatizálásról, automata üzemmódokról vagy akár sűrűn változó munkákról. A darabok felrakásához, rögzítéséhez, leszorításához sokféle megoldást tudunk kínálni, mely lényegesen megkönnyíti a gépkezelő feladatát, ezáltal hatékonyabb és minőségibb munkát tud produkálni, ami a cég érdeke is. Egyszóval érdemes ezekbe a kényelmi funkciókba beruházni, akár egy új gép vásárlásánál, akár már meglévő gépek hatékonyabbá tételénél.

Az Ipar 4.0 hogyan jelenik meg ezeknél a gépeknél?

A szikraforgácsoló-gépeknél is természetesen ma már jogos elvárás, hogy biztosítsa a termelésirányításhoz szükséges adatokat, illetve hogy lehetővé tegye a távoli elérést és beavatkozást. Mindemellett ezeket a gépeket is hálózatba lehet kötni, ami ma már szintén gyakran szükséges és nélkülözhetetlen. A Mitsubishi huzal szikraforgácsolók is természetesen alkalmasak a termelésirányító rendszerekhez szükséges adatok kinyeréséhez, a távoli elérés is megoldott, valamint hálózatba köthetőek az egyes berendezések.

A gép saját maga folyamatosan figyeli az üzemidőt, állásidőt, hibákat, illetve figyeli az időszakos karbantartási- periódusokat és erről tájékoztatja is a gépkezelőt üzenet, valamint megfelelő táblázatok és diagramok formájában. Ezek az információk hozzáférhetőek akár a vezérlőn, akár egy termelésirányító rendszerhez csatlakoztatva. Illetve folyamatosak a fejlesztések és újítások a piaci igényekhez igazodva ezen a téren is.

Mire érdemes figyelni használat során?

A folyamatos karbantartás, a gép-állagmegőrzés nagyon fontos minden gépnél, de a huzal szikraforgácsolóknál ez talán még nagyobb szerepet kap a minőségi munka, a hosszú távú folyamatos üzemeltetés, a felesleges idő- és pénzkidobás megelőzése miatt. Valóban kifizetődő a megelőző időszakos karbantartás, amennyiben szeretnénk hosszan és hibamentesen használni a gépet. Sajnos találkozunk elhanyagolt gépekkel, amik nem segítik elő a huzalszikra hibamentes működését, sőt….. előfordul, hogy egy kosszal eltömődött alkatrész miatt nem fűzi be a gép a huzalt, vagy egy rég cserére érett vezetőgörgő csapágya okozza a huzalszakadást. Ezek a hirtelen felmerülő problémák könnyen megelőzhetőek lennének a rendszeres időszakos karbantartással, amivel idő- és pénzkiesést spórolhatunk, hisz a karbantartás ütemezhető és kiszámítható. A karbantartás hiánya miatt fellépő hibák viszont nem.

A másik dolog, amire szintén figyelni kell, hogy milyen huzalt használunk. Sajnos sokszor belefutunk, hogy pontatlanul vág a gép, szakad a huzal, nem fűzi be rendesen vagy instabil a megmunkálás. Ezeket sajnos többségében mind az olcsó, gyenge minőségű huzal eredményezi. Szóval érdemes jó minőségű huzalt vásárolni, még ha többe is kerül, mert amit a réven „nyerünk”, elveszítjük a vámon, sőt. Szóval a pillanatnyi megtakarítás az olcsó huzal ára miatt nem ér annyit, mint a hosszú távon megspórolt pénz és bosszúság elkerülése.

A Mitsubishi szikraforgácsolók hogyan felelnek meg a fenti paramétereknek?

A Mitsubishi Electric közel 50 éves tapasztalata a szikraforgácsoló gépek gyártása területén lehetővé teszi, hogy egy stabil már kiforrott technológiát ötvözzön az újonnan felmerülő piaci igényekhez és az ipar 4.0-hoz igazodó innovatív megoldásokkal, a tényleges vevői elvárásokat figyelembe véve. Az bizton állítható, hogy a Mitshubishi név egyfajta garancia a megbízhatóságra. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy egyedülállóan a világon 12 év garanciát vállal a gépek pozícionálási pontosságára.

A huzal szikraforgácsoló termékpalettáján megtalálható az MV sorozat: MV-1200, 2400 és 4800 S és R, melyek tökéletes megoldást nyújtanak az egyedi szerszámgyártásban, alkatrészgyártásban, míg az MP 1200 és 2400 lehetővé teszi a magasabb felszereltsége, illetve gépkialakítás révén (programozható merülőkádas elárasztás) akár a köszörűkorongok profil vágását is B tengely segítségével, mely már robot cellával is elérhető. Az MV sorozat az ún. D-Cubes vezérlővel érhető el, melynek köszönhetően minden lényeges műveleti státusz és az üzemeltetési ciklus előhívható egy érintésre, a gép összekapcsolható meglévő termelés irányító és analizáló rendszerekkel. A „Job Planner” munka ütemező pedig lehetővé teszi, hogy egyszerűen előre vegyük a sürgős munkákat, automatikusan elmentve a félbeszakított munka paramétereit, így az később folytatható azonnal a félbeszakítási ponttól!

A Mitsubishi szikraforgácsolóknál ami abszolút előnyt jelent:  a Tubular mágneses csőhajtás az U/V tengelyeken is, a már említett 12 év pozicionálási garancia, a beépített 2D Cam, az egyszerűen kiforgatható huzaldaraboló egység, a rendkívül egyszerű kezelhetőség illetve karbantartás, valamint a folyamatos technológiai fejlesztések a különféle huzaltípusokhoz illetve anyagminőségekhez. Mindemellett piacvezető a köszörűkorong vágásban a folyamatos fejlesztéseknek illetve forgatóknak köszönhetően.

www.eszterga.hu

Hirdetés

További cikkek a témában