Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Energetika

Óriási kincsre bukkant Németország: az egész EU elektromos autógyártásának hatalmas lökést adhat

400 millió darab villanyautónak elegendő akkumulátor gyártásához felhasználható lítiumlelőhelyet találtak Németországban, a Felső-Rajna-völgy alatt. A németek ezután egyáltalán nem szorulnak majd rá a lítium behozatalára, amelynek Kína és Ausztrália a fő exportőrei.

A globális lítiumpiacot jelenleg Ausztrália és Kína dominálja, a német lelőhely felfedezése pedig akár az egész EU-nak elhozhatja a Kánaánt az elektromos autógyártásban – írja a totalcar.hu. Geológusok becslése szerint a Felső-Rajna-völgy környékén egy 300 kilométer hosszú és akár 40 kilométer széles terület alatt található óriási mennyiségű lítium, több ezer méter mélyen.

A lap azt írja, hogy egy német-ausztrál vegyesvállalat, a Vulcan Energy Resources már be is jelentkezett a termelésre. Elmondásuk szerint a lehető legkörnyezetkímélőbb módon oldanák meg a kitermelést.

Öt geotermikus erőmű építésével kezdenék, ezeken keresztül működne maga a kitermelés.

A mélyből felhozott lítiumban gazdag forró vízzel meghajtanák a generátorokat, így egyrészt áramot termelnének velük, majd ebből a vízből kémiai módszerekkel leválasztanák a lítiumot és a visszamaradt vizet visszapumpálnák a mélybe.

A beruházás 1,7 milliárd euróba kerülhet, és terveik szerint 2024-ben már évi 15 ezer tonna, egy évre rá pedig már évi 40 ezer tonna lítium-hidroxidot hoznának a fel. Csak szemléltetésképp említendő: Németország tavaly összesen 5300 tonnát importált, az új lelőhely így elképesztő méretűnek tekinthető.

A lap szerint még sok a kérdés a projekttel kapcsolatban, a fő aggály, hogy a lelőhely lakott terület közelében van, így nem tudható, hogyan reagál majd a lakosság. A kutakon keresztül végzett kitermelés ugyan nem jár nagy felszíni pusztítással, mégis okozhat változásokat a felszín közelében, így például lehet következménye épületek süllyedése, vagy a talajvíz szintjének változása, a német autóiparnak viszont jelentős lobbiereje van az országban.

A bolygón kitermelt lítium nagyjából felét jelenleg Ausztráliában termelik ki, miközben az ismert tartalékok java Dél-Amerika egyes országaiban, például Chilében és Bolíviában vannak.

Forrás: Portfolio

Hirdetés

További cikkek a témában