Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Méréstechnika

Gyorsuló termelés méréssel!

Hiba nélkül – A mérés ma már elengedhetetlen része a gyártási folyamatoknak, melyet hagyományo­san a minőségellenőrzéshez kapcsolnak, ahol összevetik a legyártott alkatrészek méreteit az előzetes specifikációval.

Csontos Tamás, a Werth Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója: ahogy a tervezőmérnökök eszközparkja fejlődött – nem utolsósorban az IT térhódításával – úgy engedték el egyre jobban a fantáziájukat, és egyre több extrém forma és geometria jelent meg. A szabad formá­kat már legyártani is egyre nehezebb volt, de a mérési metodika kidolgozása sem bizonyult könnyebb fel­adatnak. A világ különböző pontjain gyártott elemek­ből összeállított egység esetében pedig már elengedhetetlen a kezdetektől biztosítani, hogy a végtermék valóban olyan hatást keltsen, amit annak megálmodója elkép­zelt. Nem elég a furat távolságát és méretét ellenőrizni, hanem a felület funkcióját és az összeszerelhetőséget is figyelembe kell venni.

Mohai Tamás

Mohai Tamás, a Werth Magyarország Kft. műszaki spe­cialistája: a geometriai jellemzők olyan bonyolulttá váltak, hogy egyszerű hibakeresést már nem is érdemes végezni. Ha meg is találjuk a hibát, a következő lépésben úgyis a hiba okára kell fényt deríteni. A komplexitás miatt azonban szinte minden esetben több hibaok játszhat szerepet. A mérés – főleg a gyártásközi mérés – annyiban feltétlenül jobb, hogy eleve kizárhatja a hibák keletkezésének többsé­gét. De még ennél is jobb, ha nem a hiba oka után kuta­tunk, hanem eleve megelőzzük azt az időpillanatot, mikor a hiba be tud következni. A cél a visszacsatolás, vagy a gyártástechnikusok támogatása abban, hogy a gyártási anomáliákat felismerjék és megszüntessék – ennél csak az a jobb, ha ez a folyamat automatikusan megy végbe a mérő- és a megmunkálógép közti kommunikációval.

Csontos Tamás

MM: A gyártónak mekkora szabadsága van a mérőgép kiválasztásában?

Csontos Tamás: Sok esetben a megren­delő eleve előírja a beszállítónak, hogy mivel és hogyan kell mérnie ahhoz, hogy bekerüljön a beszállítói körbe. Még a gép- és szoftvertípust is előírhatják. Ahol erre nem kerül sor, ott is megpróbálják harmonizálni a mérési metodikát és stratégiát.

„A világ afelé halad, hogy egy gyártó cég akkor tud bizonyos munkákat elnyerni, ha ahhoz az előírt mérési feladatokat is meg tudja oldani.”

– Csontos Tamás, a Werth Magyarország Kft. ügyvezető igazgatója

A minőségi beszállí­tói láncokban már alapfeltétel a korszerű mérés­technika. Azt tapasztalom, hogy sajnos sokkal kevesebb a saját elhatározás, és túlsúlyban van az, amikor a vevő feltételei között szerepel a méréstechnika. A mérőgépek talán egyharmada talál gazdára azért, mert a gyártó cég a saját elvárásainak megfelelően kívánja javítani a minő­séget, a többségét inkább vevői nyomásra vásárolják.

Gyors színtérképes eltérésmegjelenítés a platformfüggetlen Metrolog X4 szoftverben

MM: Mérőgépeknél beszélhetünk megtérülésről?

Csontos Tamás: A döntéshozók úgy állnak hozzá, hogy a termékek gyártása hozza a pénzt, ezért a termelőberendezések beszerzése nem képezheti vita tárgyát. A megtérülés valódi vizsgálata nagyon ritkán merül fel, de ha mégis, készítettünk egy megtérülési kalkulátort, ami regisztráció után a weboldalunkon is elérhető. Javaslom mindenkinek, hogy futtassa végig a saját gyártási adatait a kalkulátoron, majd számoljon utána, hogy mivel jár jobban. Túl azon, hogy nem selejtet gyártunk, maga a termelés is felgyorsulhat, ha modern méréstechnikát használunk. A gyártásba integrált mérésekkel lerövidíthető a reakcióidő, ami alatt a gyártásba be tudunk avatkozni.

MM: Több fajta mérési feladathoz milyen mérőgépet válasszon a gyártó?

Csontos Tamás: Jellemzően már az elején tudjuk, hogy az adott feladatra milyen méréstechnikai megoldást aján­lunk. A probléma ott kezdődik, amikor a vevő több, egy­mástól sok mindenben különböző alkatrészt gyárt, és elvárja, hogy a mérőgép mindegyikhez jó legyen. Figyeljünk arra, hogy ha a mérőgépet olyan alkatrészekhez választottuk, amiken csak néhány paramétert kellett mérni, akkor az a gép később nem biz­tos, hogy alkalmas lesz a komplex geometriájú, több száz mérést igénylő termékekhez. Egy ilyen alkatrész mérése egy egyszerűbb szenzortechnika számára többórás feladat is lehet. Ahogy a cég fejlődik és előrelép a darabszám és a minőség terén, úgy kell fejlesztenie a méréstechnikát is. Léteznek moduláris, bővíthető méréstechnikai rendszerek is. Ezek szoftveres vagy hardve­res kiterjesztéssel később nagyobb teljesítményre válnak képessé, mint amit alapból tartalmaztak. A telepített mérőgépek és az optikai mérőeszközök esetében akár 20 éves használattal is számolhat a tulajdonos. A szoftveres és elektronikai frissítések időnként elkerülhetetlenek, és egy idő után a felújítás is szóba kerülhet, ha növelni szeretnénk a gép képességeit. A hardveres rész nem fejlődik olyan ugrásokkal, hogy az indokolja a gép lecserélését.

A Creafor CUBE-R automatizált, intelligens lézerszkenner mérőcellája

Webinárium

  • 3D méréstechnika 3 gyakorlati előadásban
  • Időpont: 2021. 05.27.
  • Regisztráció: werth.hu/webinarium/

A mérések és azok pozitív hatásai a termelésre

Nehéz elképzelni egy olyan modern minőségbiztosítási megközelítést, amely nem használ multiszenzoros koordináta-mérőgépeket; pontlézer szenzorokat, üvegszálas tapintókat, vagy éppen CT-méréseket. Ha érdekli a beállítási és alkalmazási lehetőségek tárháza, jó helyen jár, kattintson a regisztrációs gombra!

Creaform HS BLACK Elite hordozható szkenner

A beállítástól és a felhasználói szaktudástól függetlenül pontos, nagy felbontású és megismételhető mérési eredmények! A beolvasás során mind az objektum, mind a szkenner szabadon mozgatható, az eredmények pedig azonnal láthatók. Ha érdekli egy bármilyen környezeti körülmények között használható kék lézeres kéziszkenner, ne habozzon és jelentkezzen a webinárra!

DWFritz & Metrolog: az ultrapontos, testreszabott méréstechnika

Itt és most kiderül a mérések valódi értéke; összehasonlítjuk (időben, adatminőségben) az érintésmentes méréseket a hagyományos koordináta mérőgéppel! A nagysebességű ZeroTouch mérő- és ellenőrző rendszer minden eddiginél gyorsabban dolgozza fel a bonyolult geometriákat. Az érintés nélkül dolgozó multiszenzoros berendezés valós időben képes 3D mérések elvégzésére. A rendkívül pontos, sűrű 3D pontfelhőt pedig csúcsmodern Metrologic szoftver értékeli ki. Ha érdekli a hosszútávú megbízhatóság, a rekordgyors működés és az ultrapontos mérés, akkor ez a webinár Önnek szól!

www.werth.hu

Hirdetés

További cikkek a témában