Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Méréstechnika

A multiszenzoros technológia mostantól még rugalmasabb

A ScopeCheck ® FB DZ terméksorozat készülékeinél a kompakt kivitel széles mérési tartománnyal párosul. Multiszenzoros mérésekhez nagy, a legkisebb gép esetén 425 mm x 500 mm x 350 mm méretű mérési tartomány áll rendelkezésre egy képfeldolgozó szenzor és egy hagyományos mérőfej alkalmazásával. Egyetlen szenzorral végzett mérés esetén a legkisebb gép max. 530 mm x 500 mm x 350 mm nagyságú kibővített mérési tartományt biztosít. A nagyobb mérési tartományok pl. 1130 mm x 650 mm x 350 mm mérettel rendelkeznek.

Az új ScopeCheck ® FB DZ változat kivitele jóval kompaktabb. Elődjéhez képest ez a gép 130 mm-rel alacsonyabb és 250 mm-re rövidebb, miközben ugyanakkora mérési tartományt biztosít. Bár az gép tömege kb. 400 kg-mal csökkent, szerkezete merevebbé vált és sokat javult a viselkedése környezeti vibrációk esetén.

A ScopeCheck ® FB DZ berendezésre mind a négy oldalról felhelyezhető a munkadarab, a bővíthető mérőasztal pedig még tovább növeli a hozzáférhetőségét. Új, átmenő fényen alapuló működési elvének hála az üvegasztal és az átmenő fényt kibocsátó egység könnyen leszerelhető a nagyobb munkadarabok méréséhez, a darabok pedig közvetlenül a gránit mérőasztalon helyezhetők el.

Két koordináta mérőgép helyett két szenzortengely

A gép igény szerint két, egymástól független szenzortengellyel is rendelhető, ami optikai és tapintós mérésekre, valamint a két mérési elv optimális kombinációjára egyaránt lehetőséget kínál. Egy szenzorral végzett méréseknél a második tengely nyugalmi helyzetben, a mérési tartományon kívül marad. Ennek köszönhetően a munkadarab geometriai elemei minden oldalról hozzáférhetők az ütközés veszélye nélkül. A keskeny szenzortengellyel kombinálva a szenzor probléma nélkül engedhető le nagyobb munkadarabokba. Ha a gép gyárilag csak egy szenzortengellyel rendelkezik, a második tengely szükség esetén utólag, a helyszínen is felszerelhető.

A Werth multiszenzoros rendszerével sokféle szenzort rögzíthető az egyes szenzortengelyeken. A rögzítés mágneses csatlakozókkal, a szenzor eltolása nélkül, mindig ugyanabban a pozícióban történik a képfeldolgozó szenzor fényút pályája előtt. A különböző szenzorok automatikus beállítása céljából cserélőállványok visszahúzására szolgáló tengely kapható a ScopeCheck ® FB DZ készülékhez. A cserélőállványt csak akkor viszik a koordináta mérőgép tengelyei a nyugalmi helyzetéből a mérési tartományba, amikor a szenzorok cseréje történik. Csere után a cserélőállvány visszatér a mérési tartományon kívüli nyugalmi helyzetébe. A megoldás előnye, hogy a teljes mérési tartomány használható munkadarabok mérésére.

Multiszenzoros technológia bármilyen jellegű alkalmazáshoz

A ScopeCheck ® FB DZ alapkonfigurációjához a gyakorlatban már bizonyított zoomoptika tartozik. A gép opcionálisan felszerelhető a szabadalmaztatott Werth Zoom rendszerrel is. A Werth Zoom segítségével nem csupán a nagyítás választható ki, de a munkatávolság szintén állítható, hogy mélyfuratoknál vagy nagy átmérőjű munkadaraboknál ne történjen ütközés a mérés során. A MultiRing ® segítségével különböző beesési szögek állíthatók be a fényhez, amivel optimalizálható a lapos szélek kontrasztja rövid munkatávolság és különösen kis szög mellett.

A ScopeCheck ® FB DZ géphez a modern multiszenzoros technológia teljes eszköztára használható. A Werth Laser Probe (WLP) lézeres távolságérzékelő a képfeldolgozó szenzor nyalábpályájában helyezkedik el. Az Laser Line Probe (LLP) egységet forgatható/billenthető fejen elhelyezve a nagyobb munkadarabok minden oldalról mérhetők. A szabadalmaztatott Werth Fiber Probe® (WFP) és Werth Contour Probe (WCP) optikai-tapintós szenzorok szintén használhatók a ScopeCheck® FB DZ berendezésen. A WCP segítségével szabványoknak megfelelő érdességmérések végezhetők a munkadarab-koordinátákban, kitüntetett irány nélkül. Miniatűr mérőgömbjének (legkisebb lehetséges átmérője 20 µm) és flexibilis szárának hála a szabadalmaztatott WFP® mikro-mérőfej a hagyományos elektromos tapintós mérőfejeknél 100-szor kisebb mérőerőkkel működik. E tulajdonságainak köszönhetően a WFP® mikro-mérőfej kiválóan alkalmas mikrogeometriák és érzékeny felületek 3D-s vizsgálatára.

Az új, átmenő fényen alapuló működési elvvel a nagy tömegű munkadarabok közvetlenül a gránit mérőasztalon mérhetők.

További információ: www.werth.hu

Hirdetés

További cikkek a témában