Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Gépipar

A Röhm bemutatja az új CoAE homlokmenesztőt esztergáláshoz és maráshoz

Nagy sorozatokhoz – A befogás és megfogás specialista Röhm bemutatta az új CoAE homlokmenesztőt, ami egyaránt jól használható esztergáláshoz és maráshoz is, egy befogásban, magas ismétlési pontossággal.

A cserélhető menesztőtárcsák és központ csúcsok lehetővé teszik, különféle munkadarabok megmunkálását egyetlen alaptest használata mellett. A menesztő tárcsák játékmentes illesztésének köszönhetően nagy pontosság érhető el még abban az esetben is, ha irányváltást kell végrehajtani megmunkálás közben. A hidraulikus kiegyenlítés kompenzálja a menesztő felület kisebb mértékű merőlegességi hibáját, ezáltal pontos kapcsolódást biztosít a munkadarabnak a menesztő körmökön.

Elméletben, az esztergált alkatrészek egyből készre munkálhatóak lennének, a lehető legnagyobb pontosság mellett, ha csúcsok közötti megtámasztást alkalmaznánk. A valóságban viszont ez nem igazán járható út, figyelembe véve azt a tényt, hogy a forgácsleválasztáshoz vágóerő szükséges, vagy a munkadarab saját, akár száz kilogrammos tömegét mozgatni kell. Ilyenkor használhatók a homlokmenesztők, a főorsó oldalon. Ezáltal a központ csúcsokat kiegészíthetjük, egy a munkadarab anyagába mélyedő menesztő tárcsával, ami a forgatóerőt viszi át a darabra. Egyes tengelyek esetén, amiket – sokesetben a pontossági igények miatt – nem lehet újra befogni, vagy a tokmánypofák által hagyott benyomódások nem megengedettek, kifejezetten jó megoldás a homlokmenesztők használata. Tipikus felhasználási területek a főtengelyek, vezérmű tengelyek, kardántengelyek és a villanymotorok tengelyeinek gyártása.

Röhm CoAE Morse-kúpos homlokmenesztő, kilökő anyával, különböző méretű központ csúcsokkal és menesztő tárcsákkal (fogazott koronás és váltólapkás változat)

 

A Röhm fejlesztő mérnökei a sokéves gyártói tapasztalatok alapján átdolgozták a homlokmenesztő családot, amit CoAE néven mutattak be. Az új család kombinálja a már bevált CoA és CoE típusú homlokmenesztők jó tulajdonságait. A CoA-ból, amit főként az esztergálásban lehet használni, örökölte a hidraulikus kiegyenlítést, míg a CoE-ből, ami a maráshoz lett kitalálva, hozta a játék mentes illesztés előnyét.

Az új CoAE menesztővel lehetőség nyílik akár 350 kilogrammos munkadarab megfogására. Ennek kivitelezéséhez 8 kN tengely irányú erő szükséges. Mindemellett nagyon pontos koncentricitás érhető el, 0,015mm.

A könnyen cserélhető menesztő tárcsák széles, 8 mm-től 80 mm-ig terjedő átmérő tartományt fednek le. A magas nyomaték átvitele kulcsfontosságú a hatékony megmunkáláshoz. Ennek érdekében a Röhm különböző kialakítású menesztő tárcsákat gyárt, a forgásirányoknak megfelelően, jobbos-, balos-, illetve mindkét forgásirányhoz. Így optimális nyomatékátvitelt biztosítanak a különféle megmunkálás típusokhoz.

A szerszámgép és a főorsó típusának függvényében a CoAE különböző gépirányú csatlakozási lehetőséggel választható. Hengeres szárú kivitel (tokmányba fogás esetén), Morse-kúpos (kérhető kilökő anyával is), rövid kúpos karima vagy egyedi illesztő karimával rendelhető.

A COK-AE változat kifejezetten gépi működtetéshez lett kifejlesztve. Ez a megoldás nagyobb sorozatokhoz, illetve a nagy tömegű munkadarabok megmunkálásához lett kifejlesztve. Az alaptest a főorsóra van szerelve. Ebben az esetben a központosítás után a gép beépített munkahengere nyomja be a menesztő körmöket az alapanyagba. Így biztosítja a megfelelő tengely irányú erőt, mely a nyomaték átvitelt biztosítja.

További információ:

Alker József

RÖHM Hungaria Kft.

E-mail: jozsef.alker@roehm.biz

www.roehm.biz

Hirdetés

További cikkek a témában