Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Esemény

Webinár: Hogyan lehet azonosítani a szennyezés kiváltó okát?

Azonosítsa a kiváltó okot! Hozza meg gyorsabban a helyes döntést!

A ZEISS a HYDAC eszközeinek adatait integrálja jegyzőkönyvezéshez.


ZEISS WEBINÁR – 2021. Június 24. | 10:00 – 11:00 (CEST) – REGISZTRÁCIÓ


A járműipartól az orvostechnológián át, egészen az optikáig, a funkcionális szempontból elsődleges alkatrészek tisztaságvizsgálata már régóta minőségi kritérium. Napjainkban a felhasználók még gyorsabban és megbízhatóbban követik vissza a kritikus alkatrészek szennyeződés forrásait. Tehetik mindezt azért, mert a ZEISS – az ipar területén elsőként – a HYDAC szemcsekivonó eszközeitől származó adatokat integrálja az analitikai szűrők mikroszkópos vizsgálati jelentéseibe.

Azonosítsa a kiváltó okot. Hozza meg gyorsabban a helyes döntést.

„A tisztaságvizsgálat többé már nem választható, hanem kötelező” –

ahogy azt Werner Renz a ZEISS Industrial Quality Solutions tisztaságvizsgálati megoldásokért felelős menedzsere állítja. És mivel a szennyeződés az állásidő növekedéséhez illetve a rendszerek élettartamának csökkenéséhez vezet, ezért egyre fokozódó iramban szűkülnek a szilárd szemcse szennyeződés tűréshatárai is a járműiparban. Így mostanra a szemcsetisztaság ellenőrzése a VDA 19.1 fejezetének vagy a nemzetközi ISO 16232 szabványnak megfelelően, a minőségirányítás állandó részévé vált.

A szemcsekivonástól az elemzésig

A tisztaságvizsgálat közvetett módon történik. A szennyeződést általában a házak, szivattyúk, szelepek vagy csövek belsejéből távolítják el. Miután kivonják a részecskéket a mintából, a teljes kivont közeg szűrésen megy át, és a részecskék lerakódnak az analitikai szűrőben.

A szűrőt fénymikroszkóp alatt vizsgálják, és számszerűsítik a szemcseszennyeződés mértékét. Kritikus szintű szemcseszám esetén, gyakran elektronmikroszkópos elemzés is következik az elemi összetétel megállapítása céljából, ami a szennyeződés kiváltó okának meghatározási módszereként szolgál.

Tisztítási paraméterek gondoskodnak az összehasonlíthatóságról

Viszont, mielőtt a részecskéket számlálni vagy osztályozni lehetne, még el kell távolítani azokat az alkatrészből. A HYDAC számos különféle eszközt kínál, pontosan erre a feladatra. A VDA szabvány 19.1 kötetének előírásai, továbbá az adott vállalat saját specifikációi alapján meghatározott alkatrész-vizsgálati követelményeket az eszközök tárolják. Például, meghatározzák a tesztközeg tömegáramlását, valamint a folyadékot az alkatrészre felvivő fúvóka átmérőjét és típusát.

A HYDAC kivonó eszközei lépésről-lépésre, szoftveres támogatással vezetik végig a felhasználót a teljes folyamaton. Olyan folyamat ez, amellyel „a lehető legnagyobb mennyiségű szemcsét távolítjuk el, az alkatrész saját anyagának károsítása nélkül” – magyarázza Thomas Schittek a HYDAC International GmbH tisztaságvizsgálati részlegének globális koordinátora. Ugyanez biztosítja az egyes kezelőktől származó eredmények összehasonlíthatóságát is.


ZEISS WEBINÁR – Hogyan lehet azonosítani a szennyezés kiváltó okát?

Csütörtök, 2021. Június 24. | 10:00 – 11:00 (CEST)

REGISZTRÁCIÓ


 

Megoldások a szennyeződés források észlelésére

A ZEISS számos egyedi megoldást kínál, melyek zavartalanul kombinálhatók az adott követelményekhez igazodóan. A visszaverő vagy nem-visszaverő szemcsék akár 20 mikronméteres méretig számlálhatók és osztályozhatók a ZEISS SteREO Discovery.V8 rendszerével, mely emellett szálak azonosítására is képes. A megoldásban megtalálható egy mikroszkóp digitális színes kamerával és egy, kifejezetten a tisztaságvizsgálat követelményeihez adaptált szoftverrel együtt. Ha a szemcsék nem haladják meg az öt mikronméteres méretet, a ZEISS az Axio Zoom.V16 megoldását ajánlja. Viszont, ha a szemcse hosszán és szélességén kívül a magasságát is meg kell határozni, akkor Renz szerint a tökéletes választás a ZEISS Axio Imager 2.

A ZEISS megoldásaival a felhasználók megbízható, megismételhető eredményeket kapnak, az elemzést végző felhasználó személyétől függetlenül. Viszonyító szemcseelemzések szintén végezhetők és egyszerűen kivitelezhetők a ZEISS segítségével. Mindössze egy gombnyomásba kerül átvinni az érzékelt részecskék fénymikroszkóppal alkotott képeit egy elektronmikroszkópra, ahol az elemzésük történik. „Ez csak a ZEISS készülékeivel lehet ilyen egyszerű” – szögezi le Renz.

A szemcséket alkotó anyag meghatározása a fénymikroszkópos vizsgálattal kapott szemcseszám, méreteloszlás, morfológia és szín formájában kerül be az információhalmazba. Ezeknek a mélyre ható információknak köszönhetően, nem csupán az alkatrészek tisztasága határozható meg. Feltárhatók és ezzel együtt kiiktathatók például a szennyeződések forrásai is.

Egyetlen jelentés a teljes munkafolyamatról

„Szoftverünkkel képesek vagyunk az így kapott paramétereket a HYDAC rendszerekről automatikusan átvinni a szűrők mikroszkópos elemzési jegyzőkönyveibe is” – magyarázza Renz. Ez nem csak azért takarít meg időt a felhasználók számára, mert a továbbiakban nem kell több rendszerről begyűjteniük az információkat. Különösen fontos, hogy hamarabb rendelkezésre állnak az elemzési folyamat működési hibái is, amellyel – Schittek vélekedése szerint – „jelentősen megnövekszik a felhasználók számára nyújtott biztonság”.

A HYDAC és a ZEISS együttműködése először 2019. októberében kapott nyilvánosságot, a parts2clean vásáron, az ipari alkatrész- és felülettisztítás vezető nemzetközi fórumán. Mind Schittek, mind Renz egyöntetűen kedvező fogadtatásra emlékszik vissza. Egyetértenek abban, hogy „az ügyfelek még hatékonyabbá tehetik tevékenységüket, ha a teljes munkafolyamatot képesek felügyelni”. És mindketten biztosak abban is, hogy jelenleg ezt kizárólag a ZEISS és a HYDAC képes nyújtani.


ZEISS WEBINÁR

Hogyan lehet azonosítani a szennyezés kiváltó okát?

Csütörtök, 2021. Június 24. | 10:00 – 11:00 (CEST)

REGISZTRÁCIÓ

Amennyiben szeretné megismerni a tisztaságvizsgálati megoldásokat, amelyek kimutatják a részecskeszennyeződés okát, és amelynek segítségével gyorsabban meghozhatja a helyes döntést, csatlakozzon 2021. június 24-én, csütörtökön 10 órakor webes bemutatónkhoz.

Cím: Hogyan lehet azonosítani a szennyezés kiváltó okát?

  • Mi is pontosan a tisztaságvizsgálat?
  • A tisztaságvizsgálat folyamata, és alkalmazási területei
  • ZEISS megoldások áttekintése


 

Hirdetés

További cikkek a témában