Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Hirdetés

Automatizálás

Az automatizált gyártás lendíti tovább a gyógyszeripar digitalizációját

Habár a válságokkal szemben erősen ellenálló a szektor, a pandémia a gyógyszeripart is próbatételek elé állította.

A gyártási folyamatok automatizálása még fontosabbá vált, mint azelőtt. Az emberi hibák lehetőségének csökkentése, a papírmentesség, a kibervédelem, valamint a szellemi tőke optimalizálása is meghatározó pontja az átalakulásnak.

A Liferay Hungary újonnan indult, különböző iparágak digitalizációs trendjeit bemutató videósorozatának legújabb adása a gyógyszeripar pandémia alatti és az ezt követő digitalizációs kihívásokat ismerteti.

Egy konzervatív iparág reakciója

Általánosságban véve elmondható, hogy az üzletág a hagyományos gyakorlatokra épül. Maga a kereskedés és az orvoslátogatás többnyire személyesen történik. Így a koronavírus első hullámának kezdetével nem csak a kollegák otthoni munkavégzését volt nélkülözhetetlen biztosítani, hanem magát az értékesítési folyamatot is az online térbe kellett terelni. A vállalat két fronton is komoly kultúraváltáson esett át, mindezt olyan gyorsasággal, hogy közben a piaci elvárásoknak is megfeleljen.

A gyártás vírushelyzetben is létfontosságú

A feladat természetéből adódóan a gyártásban dolgozók tevékenységeit nem lehetett távmunkába átrendezni. A csomagolásért vagy a gyógyszer tablettázóért felelős munkatársaknak szükséges volt a szakmai és fizikai jelenléte az üzemekben. Az egyik kiemelt területe   a járványügyi intézkedéseknek a gyártási körülmények még biztonságosabbá tétele volt.

Ide tartozott a folyamatos fertőtlenítés, takarítás, a műszakok szétbontása, valamint az öltöző használatának újraszervezése. Ez azonban nagyban befolyásolja a feladatok elvégzésének idejét is, hiszen, ha például korábban 30 fő tartózkodhatott az adott helyiségben, és a távolságtartás következtében ez a szám lecsökkent 10 főre, akkor csak maga az átöltözési idő a háromszorosára növekszik.

Kiemelt cél az automatizált gyártás

A McKinsey tanulmánya szerint a megfelelő technológiai megoldások 50-100 százalékkal növelhetik a termelékenységet. A vizsgált jól teljesítő gyártólétesítmények olyan újításokat vezettek be, mint a papírmentes laboratóriumok létrehozásának kezdeményezése, a tesztelés optimalizálása, a folyamatok automatizálása, valamint a tesztelést átszervezték a shop floor – azaz az üzem – szintjére. Ezek a lépések lehetővé tették a jól teljesítő laboratóriumok számára, hogy jelentősen javítsák a sebességüket.

„A gyár további automatizációja nem egy egyéves terv, de ha 2021-ben sikeresen tudjuk automatizálni a kísérleti célra kijelölt üzemünket, akkor a tanulságokkal gazdagított ismeretünket szeretnénk kiterjeszteni a többi három magyarországi telephelyünkre, majd külföldi leányvállalatainkra is. Ez a projekt különösen fontos számunkra, hiszen arra törekszünk, hogy folyamatainkat maximálisan automatizáljuk. Ehhez legfőképpen a gyártás végrehajtási rendszerek (MES) hatékony alkalmazását tartjuk a legfontosabb lépésnek.”

– magyarázza Simon Lajos, a Richter Gedeon Nyrt. informatikai vezetője.

Hatékonyságnövelés a szellemi munkakörökben is

A legnagyobb digitalizációs hullám a COVID19-nek köszönhető, így a már-már napi rutinhoz tartozik a rendszeres digitális projektek indítása a hatékonyság növelésére. A következő évek digitalizációs fejlesztései a kibervédelem további erősítésére, valamint a még magasabb szintű folyamat automatizálásra fókuszálnak.

Fontos szempont, hogy az emberi asszisztenciát egyre kevésbe igénylő, ezáltal haszontalanná váló feladatokat automatizálni lehessen, hogy a munkatársak minél inkább a kreativitást és szellemi tudást szükségeltető teendőkkel tudjanak foglalkozni.  Megjelenhetnek a „low-code” megoldások is, amelyek lehetővé teszik, hogy a kollegák bizonyos kérelmek leadása helyett, saját maguk alkossák meg a szükséges opciókat a rendszeren belül. Ennek bevezetése azonban megköveteli a használathoz szükséges átgondolt és kifinomult szervezeti infrastruktúrát.

További információk:

A teljes videót itt tudja megtekinteni: https://www.liferay.com/web/l/digital-talks

Hirdetés

További cikkek a témában